Site icon Όλο Υγεία

Το κόλπο με τις φλούδες του αβοκάντο που θα δώσει νέα ζωή στα φυτά σας

αβοκάντο - φυτά

Φωτογραφία: 123rf

Γνωρίζατε ότι οι φλούδες του αβοκάντο δεν είναι για πέταμα; Ένα απλό κόλπο μπορεί να τις μετατρέψει σε «τροφή» που θα δώσει νέα ζωή στα φυτά σας.

Αβοκάντο: Διατροφική αξία, οφέλη και παρενέργειες – Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε

Το αβοκάντο προσφέρει οφέλη ακόμη και με τη χρήση της φλούδας του

Το αβοκάντο αποτελεί εξαιρετική επιλογή για την υγεία λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε μονοακόρεστα λιπαρά, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, συμβάλλοντας στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου, στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ, του ενδοθηλίου και της διαχείρισης του σωματικού βάρους, ενώ ενισχύει τη λειτουργία της μικροχλωρίδας του εντέρου και τη νευρογνωστική υγεία. Η καθημερινή κατανάλωσή του ενδείκνυται ειδικά για όσους ακολουθούν μεσογειακή διατροφή ή επιδιώκουν προληπτική δράση ενάντια σε καρδιομεταβολικά νοσήματα, όπως τεκμηριώνεται σε κλινικές μελέτες και ανασκοπήσεις στο Nutrients (2021).

Κάθε φορά που κόβετε ένα αβοκάντο, η διαδικασία είναι ίδια. Βγάζετε τη βουτυρένια σάρκα, αφαιρείτε προσεκτικά το κουκούτσι και πετάτε τη φλούδα κατευθείαν στα σκουπίδια, πιθανόν χωρίς δεύτερη σκέψη.

Αλλά τι θα γινόταν αν αυτή η φλούδα που θεωρείτε σκουπίδι είχε στην πραγματικότητα μια ωφέλιμη δράση; Οι φλούδες από αβοκάντο μπορεί να είναι εκπληκτικά χρήσιμες στην καθημερινότητά σας. Δείτε πώς.

Αβοκάντο: Πώς θα το κάνετε να ωριμάσει άμεσα με ένα απλό κόλπο

Πώς να αξιοποιήσετε τις φλούδες του αβοκάντο στην καθημερινότητά σας;

Τα αβοκάντο είναι αγαπητά για το πλούσιο διατροφικό τους προφίλ, αλλά ξέρατε ότι και οι φλούδες τους έχουν οφέλη; Ένας από τους πιο απλούς τρόπους να τις επαναχρησιμοποιήσετε είναι ενσωματώνοντάς τες στο χώμα των φυτών σας.

Αβοκάντο: Πώς να το διατηρήσετε φρέσκο για 30 ημέρες – Το κόλπο με το ξύδι, σύμφωνα με ειδικό τροφίμων

Πώς να τις χρησιμοποιήσετε για τα φυτά σας;

Αφού ξεπλύνετε και στεγνώσετε τις φλούδες, σπάστε τις σε μικρά κομμάτια και αναμείξτε τις με το χώμα του κήπου ή των γλαστρών σας. Αυτό το απλό βήμα εμπλουτίζει φυσικά το έδαφος με κάλιο και άλλα ουσιώδη μέταλλα που προάγουν την ανάπτυξη των φυτών.

Θα παρατηρήσετε τα βότανά σας να ευδοκιμούν και τα φυτά εσωτερικού χώρου να φαίνονται πιο υγιή, χωρίς χημικά λιπάσματα.

Αυξημένη κορτιζόλη: 6 τρόφιμα που τη μειώνουν και 4 που την αυξάνουν και πρέπει να τα αποφεύγετε

Μπορείτε να τις κάνετε τσάι με εξαιρετικά οφέλη για τον οργανισμό

Αλλά τα οφέλη δεν σταματούν εκεί. Μουλιασμένες σε καυτό νερό, οι φλούδες από αβοκάντο μετατρέπονται σε ένα χαλαρωτικό βοτανικό τσάι.

Ορισμένες παραδοσιακές θεραπείες προτείνουν ότι αυτό το τσάι μπορεί να βοηθήσει στην πέψη, να ηρεμήσει το έντερο, και ακόμη και να υποστηρίξει τα υγιή επίπεδα χοληστερίνης.

Απλώς βράστε τις φλούδες σε νερό, σουρώστε, και πιείτε το ρόφημα ζεστό, κατά προτίμηση με άδειο στομάχι.

Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι το τσάι από φλούδες αβοκάντο μπορεί να έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, χάρη στην περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες. Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Αβοκάντο: Το μυστικό για να το κάνετε πιο νόστιμο και απολαυστικό από ποτέ

Κάνει καλό στα μαλλιά

Άλλο κόλπο; Φτιάξτε ένα DIY τονωτικό για τα μαλλιά.

Τρίψτε τις φλούδες από αβοκάντο και βράστε τις με ένα ξυλάκι κανέλας. Μόλις κρυώσει και το σουρώσετε, ψεκάστε το υγρό στο τριχωτό της κεφαλής.

Λέγεται ότι ενισχύει την τριχοφυΐα, καταπολεμά την πιτυρίδα και προσθέτει φυσική λάμψη. Φυλάξτε το στο ψυγείο και χρησιμοποιήστε το τακτικά. Είναι μια απλή, οικονομική επιλογή που πολλοί λάτρεις της φυσικής ομορφιάς υποστηρίζουν θερμά.

Αυτή η μάσκα μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για τα ξηρά και ταλαιπωρημένα μαλλιά, προσφέροντας ενυδάτωση και λάμψη.

«Είμαι 125 ετών και τρώω κάθε πρωί ένα συγκεκριμένο φρούτο» – Η διατροφή που επιλέγει για μακροζωία

Δοκιμάστε αυτές τις εύκολες συμβουλές και μπορεί να δείτε γρήγορα αποτελέσματα, όχι μόνο στον κήπο σας, αλλά και στην πέψη και την υγεία των μαλλιών σας. Επιπλέον, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να μειώσετε τη σπατάλη τροφίμων χωρίς να ξοδέψετε τίποτα.

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης είναι αρχισυντάκτης του «Όλο Υγεία». Έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Exit mobile version