Το απίστευτο κόλπο για να κάνετε το μπαγιάτικο ψωμί σαν να βγήκε μόλις από τον φούρνο

ψωμί φρέσκο

Μην πετάτε το μπαγιάτικο ψωμί! Υπάρχει ένα απλό κόλπο που μπορεί να το μεταμορφώσει και να το κάνει να μοιάζει σαν να βγήκε μόλις από τον φούρνο. 

Tι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε ψωμί κάθε ημέρα – Δεν θα το πιστέψετε!

Πώς να κάνετε το ψωμί να μοιάζει φρέσκο ξανά

Το ψωμί αποτελεί σημαντικό μέρος μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, προσφέροντας πληθώρα θρεπτικών συστατικών που συμβάλλουν στην καλή υγεία. Ειδικότερα, το ψωμί είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, παρέχοντας ενέργεια, ενώ περιέχει φυτικές ίνες, ιδιαίτερα το ολικής άλεσης, που βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του πεπτικού συστήματος και στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα.

Δεν χρειάζεται να πετάξετε το μπαγιάτικο ψωμί, σύμφωνα με ειδικούς από το Delish. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να δώσετε στη φραντζόλα σας ένα «λουτρό νερού».

Η αγορά φραντζολών ψωμιού μπορεί να μοιάζει με σπατάλη χρημάτων, ειδικά όταν μένουν μισοφαγωμένες και μπαγιατεύουν. Όμως, ίσως να μην χρειάζεται να ανησυχείτε για το πέταγμα του ξηρού και σκληρού ψωμιού, καθώς ορισμένοι ειδικοί στη μαγειρική υποστηρίζουν ένα viral κόλπο που επαναφέρει το ψωμί στην αφράτη μορφή του.

Το ψωμί γίνεται μπαγιάτικο όταν χάνει την υγρασία του και οι μοριακές ενώσεις του αμύλου κρυσταλλώνονται. Αυτό μπορεί να συμβεί πιο γρήγορα όταν αποθηκεύεται σε πολύ ψυχρά περιβάλλοντα, όπως τα ψυγεία. Ανάλογα με το πώς αποθηκεύεται, το ψωμί μπορεί να μπαγιατέψει σε διάστημα δύο έως επτά ημερών.

Το να βεβαιωθείτε ότι αποθηκεύεται σωστά, όπως σε ψωμιέρα ή σε δροσερό και ξηρό μέρος, μπορεί να βοηθήσει στην παράταση της διάρκειας ζωής του.

7 σημάδια ότι το ψωμί που αγοράζετε δεν είναι υγιεινό – Τι να προσέξετε

Κάντε ένα λουτρό με νερό στο ψωμί σας

Ωστόσο, ειδικοί στη μαγειρική από το Delish δοκίμασαν ένα καινοτόμο κόλπο που λέγεται ότι επαναφέρει τις μπαγιάτικες φραντζόλες στην αρχική τους κατάσταση. Σε ένα βίντεο στο TikTok, το Delish εξήγησε ότι θα δοκιμάσουν τη «μέθοδο του λουτρού με νερό».

«Αν έχετε μπαγιάτικο ψωμί που φαίνεται και ακούγεται έτσι, μην το πετάξετε – μπορείτε να το επαναφέρετε».

Να είστε προετοιμασμένοι με ένα μπολ γεμάτο με νερό, αρκετό ώστε η φρατζόλα σας να μπορεί να βυθιστεί.

Το Delish συνέχισε:

«Το μόνο που θα κάνετε είναι να βυθίσετε το ψωμί σας στο νερό και στη συνέχεια να το βάλετε σε φούρνο στους 200°C για περίπου πέντε έως δέκα λεπτά και αυτό είναι όλο.

«Προσθέτοντας υγρασία πίσω στο ψωμί και μετά τοποθετώντας το στον καυτό φούρνο, του δίνετε την ευκαιρία να ξαναμαλακώσει, να γίνει τραγανό εξωτερικά και ειλικρινά, είναι σχεδόν σαν μια φρεσκοψημένη φραντζόλα ψωμί».

@delish Does this water bath method really work when reviving stale bread? This trick could save you money! #stale #bread #breadhack #howto #breadcrumbs #revive #fix ♬ original sound – delish

Η Naomi Imatome-Yun έγραψε για το WonderHowTo: «Το μπαγιάτικο ψωμί που επαναφέραμε έχει πολύ μικρότερη διάρκεια ζωής από το φρεσκοψημένο ψωμί. Απολαύστε το νόστιμο ψωμί σας, αλλά μην περιμένετε να διαρκέσει περισσότερο από μισή ώρα. Οι μπαγκέτες αρχίζουν να σκληραίνουν γρήγορα και θα επιστρέψουν στη σκληρή τους μορφή».

Ο Cher Loh, επικεφαλής διδάσκων στο Cookery School του Good Housekeeping Institute, έχει προειδοποιήσει στο παρελθόν ότι αυτό το κόλπο πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε ολόκληρες φρατζόλες και όχι σε κομμένο ψωμί, οπότε αποφύγετε να μουλιάσετε φέτες που έχετε αγοράσει από το σούπερ μάρκετ.

Πώς θα κάνετε το ψωμί πιο υγιεινό και θα το καταναλώνετε χωρίς τύψεις

Το μπαγιάτικο ψωμί δεν χρειάζεται να καταλήγει στα σκουπίδια. Με μια απλή και δοκιμασμένη τεχνική, μπορείτε να του δώσετε ξανά ζωή και να το απολαύσετε σχεδόν όπως την πρώτη μέρα. Το «λουτρό με νερό» αποτελεί μια εύκολη και οικονομική λύση που αποτρέπει τη σπατάλη και σας χαρίζει ξανά εκείνη την αγαπημένη αίσθηση του ζεστού, αφράτου ψωμιού. Την επόμενη φορά που θα πιάσετε στα χέρια σας μια σκληρή φραντζόλα, δοκιμάστε το.

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Scroll to Top