Το κόλπο με το πλυντήριο ρούχων που μειώνει 40% την κατανάλωση ρεύματος

πλυντήριο ρούχων - ενέργεια

Θέλετε να μειώσετε την κατανάλωση ρεύματος και να κάνετε το πλύσιμο ρούχων πιο οικονομικό; Υπάρχει ένα απλό κόλπο με το πλυντήριο στο σπίτι που μπορεί να σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε έως και 40% ενέργεια, χωρίς να επηρεάζεται το αποτέλεσμα της πλύσης.

Πώς να μειώσετε το ρεύμα χρησιμοποιώντας έξυπνα τις ηλεκτρικές συσκευές σας

Οι ενεργοβόρες συσκευές του σπιτιού

Οι πιο ενεργοβόρες οικιακές συσκευές, οι οποίες, ωστόσο, προσφέρουν και τις μεγαλύτερες δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας, είναι τα ψυγεία, οι κλιματιστικές μονάδες (AC) και οι θερμοσίφωνες. Τα ψυγεία και οι καταψύκτες καταναλώνουν ενέργεια συνέχεια και εκπροσωπούν σημαντικό ποσοστό της συνολικής κατανάλωσης. Η χρήση ενεργειακής βαθμίδας A+++ μπορεί να μειώσει την κατανάλωση έως και κατά 60%, σύμφωνα με μελέτη.

Οι επενδύσεις σε ενεργειακά αποδοτικές εκδόσεις αυτών των συσκευών μπορούν να αποφέρουν σημαντική μείωση στην κατανάλωση και στο κόστος του νοικοκυριού.

Μια ακόμη συσκευή που μπορεί εύκολα να καταναλώσει ρεύμα όταν δεν τη χρησιμοποιούμε σωστά είναι το πλυντήριο ρούχων.

Το απίστευτο κόλπο για να ανάψετε τα φώτα σε δωμάτιο ξενοδοχείου χωρίς την κάρτα σας

Το πλυντήριο ρούχων μπορεί να ξοδέψει λιγότερη ενέργεια με αυτό το κόλπο

Ένας ειδικός αποκάλυψε πως αρκεί μόλις μια μικρή αλλαγή για να σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε χρήματα όταν χρησιμοποιείτε το πλυντήριο ρούχων σας.

Πολλοί άνθρωποι ενδέχεται να χρησιμοποιούν τα πλυντήρια ρούχων τους λανθασμένα χωρίς να το αντιλαμβάνονται. Αυτό το ακριβό λάθος μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια χρόνου και χρημάτων, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι οποίοι εκτιμούν ότι τα νοικοκυριά θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν σχεδόν 40% από το κόστος λειτουργίας διορθώνοντας αυτό το λάθος.

Η συμβουλή κοινοποιήθηκε από το «Which?» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του οργανισμού προστασίας καταναλωτών. Ένα βίντεο στο TikTok ρωτούσε τους θεατές: «Χρησιμοποιείτε λάθος το πλυντήριό σας;» Το βίντεο εξηγούσε:

«Τα προγράμματα για βαμβακερά έχουν σχεδιαστεί συνήθως να πλένουν σε πιο υψηλές θερμοκρασίες, κάτι που τα καθιστά ιδανικά για ανθεκτικά υφάσματα όπως πετσέτες, τζιν και σεντόνια. Αλλά τα τεστ μας δείχνουν ότι το πλύσιμο στους 30°C εξακολουθεί να αφαιρεί τους καθημερινούς λεκέδες και μπορεί να σας εξοικονομήσει σχεδόν 40% στο κόστος λειτουργίας, σε σύγκριση με το πλύσιμο στους 40°C».

Το απόλυτο κόλπο για να κάνετε τα λευκά σεντόνια σας να λάμπουν – Χρειάζονται μόνο δύο απλά υλικά

Τι να προσέξετε ανάλογα με το ύφασμα του ρούχου

Οι ειδικοί συνέχισαν:

«Συνθετικά ή εύκολης φροντίδας: αυτά συνήθως λειτουργούν σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, 40°C ή λιγότερο, και στύβουν λιγότερο συχνά για να προστατεύσουν τα υφάσματα. Έχουν σχεδιαστεί για μη-βαμβακερά είδη όπως ρούχα από πολυεστέρα και βισκόζη».

«Μάλλινα και ευαίσθητα: έχουν ελάχιστη περιστροφή του κάδου κατά τη διάρκεια του πλυσίματος, παρόμοια με τα συνθετικά, αλλά φροντίστε να διαβάσετε πρώτα την ετικέτα φροντίδας, καθώς ορισμένα ρούχα προτείνεται να μην πλένονται καθόλου στο πλυντήριο, ακόμη και σε πρόγραμμα για ευαίσθητα. Τα προγράμματα γρήγορου πλυσίματος μπορεί να διαρκούν μόλις 15 λεπτά. Αυτά είναι καλά είτε για μικρά φορτία είτε για ελαφρώς λερωμένα ρούχα όταν βιάζεστε».

«Ορισμένα πλυντήρια επιτρέπουν το πλύσιμο μόλις 1,5 κιλού ρούχων ανά κύκλο, το οποίο ισοδυναμεί με δύο παντελόνια τζιν. Άλλα πλυντήρια έχουν επιλογή γρήγορου πλυσίματος με πλήρες φορτίο, οπότε μπορείτε να γεμίσετε τον κάδο, αλλά αυτά είναι συνήθως μόνο για ελαφρώς λερωμένα ρούχα. Πρόσθετο στύψιμο: χρησιμοποιήστε τον κύκλο επιπλέον στυψίματος για να αφαιρέσετε περισσότερο νερό, ώστε τα ρούχα σας να βγουν λιγότερο βρεγμένα και να στεγνώνουν πολύ πιο γρήγορα. Ιδανικό αν δεν μπορείτε να στεγνώσετε έξω ή δεν έχετε στεγνωτήριο».

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνετε όλες τις πλύσεις σας σε πιο χαμηλή θερμοκρασία. Η ιστοσελίδα του «Which?» εξηγεί:

«Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες είναι επαρκείς για καθημερινό καθάρισμα, αλλά ένα πλύσιμο στους 40°C θα είναι καλύτερο για πιο επίμονους λεκέδες».

Παρόλα αυτά, υπάρχουν πλεονεκτήματα στο να πλένετε ορισμένα ρούχα στους 30°C, σύμφωνα με τους ειδικούς. «Το πλύσιμο στους 30°C χρησιμοποιεί 38% λιγότερη ενέργεια σε σχέση με το πλύσιμο στους 40°C, οπότε επιτυγχάνετε σημαντική εξοικονόμηση στο λογαριασμό σας και βοηθάτε τον πλανήτη. Περισσότερο από το ένα τέταρτο των μελών του “Which?” χρησιμοποιούν τακτικά πρόγραμμα πλυσίματος στους 30°C. Είναι η προτεινόμενη ρύθμιση για πολλά ευαίσθητα ρούχα, όπως μάλλινα και μεταξωτά. Πάντα να ελέγχετε όμως την ετικέτα».

Οι ειδικοί προσθέτουν ότι δεν χρειάζεται απαραίτητα να αυξήσετε τη θερμοκρασία στους 50°C ή 60°C για να καθαρίσετε σεντόνια και πετσέτες.

Το χρώμα στον τοίχο που πρέπει να αποφεύγετε πάση θυσία – Κάνει τους χώρους «ψυχρούς και άψυχους»

«Πρέπει να συνδυάσετε την πλύση στους 60°C με ένα καλό απορρυπαντικό για να εξουδετερώσετε τα βακτήρια. Πιθανότατα σας συμφέρει περισσότερο να επιλέξετε ένα καλό απορρυπαντικό, να αντιμετωπίσετε τους λεκέδες και να πλύνετε στους 40°C για να πετύχετε έναν εξαιρετικό καθαρισμό χωρίς υψηλό κόστος λειτουργίας».

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης είναι αρχισυντάκτης του «Όλο Υγεία». Έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Scroll to Top