Το κόλπο για να γίνουν πιο τραγανές οι πατάτες φούρνου – Ποιο υλικό χρειάζεται να προσθέσετε;

κόλπο τραγανές πατάτες

Υπάρχει ένα απλό κόλπο που μεταμορφώνει τις πατάτες φούρνου, κάνοντάς τες πιο τραγανές και απολαυστικές. Το μυστικό κρύβεται σε ένα υλικό που, αν το προσθέσετε, θα κάνει όλη τη διαφορά στη γεύση και στην υφή.

Φλούδες από πατάτες: Το superfood της Κατοχής που μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να ενισχύσει οστά

Το μυστικό για νόστιμες πατάτες φούρνου

Οι πατάτες αποτελούν πλούσια πηγή βιταμίνης C, καλίου και διαιτητικών ινών, συμβάλλοντας σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας της διατροφής και της επάρκειας θρεπτικών συστατικών σύμφωνα με δεδομένα από το Advances in Nutrition σε εφήβους και ενήλικες.

Πιο αναλυτικά, η πρόσληψη πατάτας συνδέεται με υψηλότερη πρόσληψη και επάρκεια σε βιταμίνη C, κάλιο, μαγνήσιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, χαλκό, ψευδάργυρο και διαιτητικές ίνες, στοιχεία που συχνά υποκαταναλώνονται στον γενικό πληθυσμό.

Επιπλέον, η πατάτα περιλαμβάνει αντιοξειδωτικά όπως φαινολικά οξέα, καροτενοειδή και χλωρογενικό οξύ, τα οποία δραστηριοποιούνται στην προστασία από φλεγμονές, χρόνιες παθήσεις και καρδιαγγειακά νοσήματα. Παρ’ όλα αυτά, ο τρόπος κατανάλωσης και επεξεργασίας (π.χ. τηγανιτές πατάτες) δύναται να επηρεάσει τις μεταβολικές επιπτώσεις, γι’ αυτό και προτείνεται η κατανάλωση βραστής ή φούρνου πατάτας με τη φλούδα, ώστε να μεγιστοποιείται η πρόσληψη καλίου και ινών.

Οι ειδικοί από το Simply Recipes αποκάλυψαν πώς μπορείτε να αναβαθμίσετε άμεσα τις πατάτες φούρνου σας για το επόμενο κυριακάτικο τραπέζι και το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα υλικό.

Οι πατάτες φούρνου είναι η βάση κάθε κυριακάτικου ψητού γεύματος, με την τέλεια τραγανή κρούστα και το αφράτο εσωτερικό τους. Ωστόσο, αν δυσκολεύεστε να πετύχετε αυτήν τη λαχταριστή τραγανή επιφάνεια, μια ειδικός στο φαγητό αποκάλυψε το ένα συστατικό που χρειάζεστε.

Η Molly Adams από το Simply Recipes εξήγησε ότι ο μόνος τρόπος να φάνε τα παιδιά της πατάτες είναι αν είναι «υπερβολικά τραγανές» σαν τηγανητές πατάτες. Για να επιτύχει αυτήν την τραγανή κρούστα, το μυστικό βρίσκεται στο ντουλάπι σας. Η προσθήκη αυτή δεν απαιτεί επιπλέον χρόνο ή κόπο.

Το κόλπο για να μην βγάλουν ρίζες οι πατάτες σας γρήγορα – Ποιο φρούτο πρέπει να αφήσετε δίπλα τους;

Πώς να κάνετε τις πατάτες φούρνου πιο τραγανές

Για να χαρίσει επιπλέον τραγανότητα στις πατάτες φούρνου, η Molly προτείνει να τις πασπαλίσετε με κορν φλάουρ. Αυτό λειτουργεί καλύτερα με τις αμυλώδεις πατάτες.

Το κορν φλάουρ κάνει τις πατάτες πιο τραγανές δημιουργώντας μια ξηρή, πορώδη επίστρωση που απορροφά την υγρασία και επιτρέπει την ταχύτερη εξάτμιση, κάτι που ενισχύει το ρόδισμα και την τραγανή υφή. Οι κόκκοι του αμύλου φουσκώνουν με την υγρασία της πατάτας και καθώς αυτή εξατμίζεται σχηματίζουν μια άκαμπτη κρούστα που “κλειδώνει” την τραγανότητα.

Αφού βράσετε τις πατάτες, αφήστε τις να στεγνώσουν στον ατμό μέσα σε ένα σουρωτήρι. Η Molly πρότεινε επίσης να τις τοποθετήσετε στην κατάψυξη αν δεν έχετε αρκετό χρόνο.

Όταν οι πατάτες είναι στεγνές στην αφή και δεν βγάζουν πια ατμό, πασπαλίστε τις με αλάτι, πιπέρι και όποια μπαχαρικά ή αποξηραμένα βότανα θέλετε. Έπειτα, προσθέστε το κορν φλάουρ.

Θα χρειαστείτε περίπου μία κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ για κάθε 700 γραμμάρια πατάτας. Οι ειδικοί εξήγησαν ότι η προσθήκη οποιουδήποτε είδους αμύλου τείνει να εξασθενεί τη γεύση των καρυκευμάτων, οπότε αν προσθέσετε μπαχαρικά, πρέπει να είστε πιο γενναιόδωροι.

Ανακινήστε τις πατάτες για να βεβαιωθείτε ότι είναι ομοιόμορφα καλυμμένες. Στη συνέχεια, τοποθετήστε τις σε ένα καλά λαδωμένο ταψί με χείλος ή σε ρηχό ταψί για φούρνο και ανακινήστε ξανά ώστε να καλυφθούν πλήρως με το λάδι.

Ψήστε τις πατάτες στον φούρνο στους 230°C για 20 έως 25 λεπτά. Η Molly έγραψε:

Το βιολετί χνάρι της φύσης που κάνει καλό στην καρδιά, καταπολεμά φλεγμονές και έχει αντικαρκινικές ιδιότητες

«Οι πατάτες που προκύπτουν είναι απίστευτα τραγανές εξωτερικά, ελαφριές και αφράτες εσωτερικά και κρατούν καλά το σχήμα τους. Δεν μπορώ να πω ότι τα παιδιά μου τις προτιμούν από τις τηγανητές πατάτες, αλλά τις τρώνε, κι αυτό είναι μεγάλη νίκη για μένα».

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης είναι αρχισυντάκτης του «Όλο Υγεία». Έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Scroll to Top