Το κόλπο για ζουμερό κοτόπουλο «σαν να το τρώτε σε εστιατόριο» και σε χρόνο ρεκόρ

κοτόπουλο εστιατόριο - κόλπο

Το κοτόπουλο είναι από τα πιο αγαπημένα πιάτα, αλλά συχνά καταλήγει στεγνό και άνοστο. Υπάρχει όμως ένα απλό κόλπο που μπορεί να το μετατρέψει σε ζουμερό και απολαυστικό, όπως θα το βρίσκατε σε ένα καλό εστιατόριο. Το καλύτερο; Χρειάζεται ελάχιστο χρόνο για να το ετοιμάσετε, κάνοντάς το ιδανικό για κάθε μέρα.

Κοτόπουλο ψητό με σπαράγγια και σως βαλσάμικο

Το κόλπο για ζουμερό κοτόπουλο σαν να το τρώτε σε εστιατόριο

Το κοτόπουλο αποτελεί εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας και περιέχει σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως νιασίνη, σελήνιο και φώσφορο, τα οποία συμβάλλουν στη διατήρηση της μυϊκής μάζας, στην παραγωγή ενέργειας και στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού και του εγκεφάλου. Μία μερίδα κοτόπουλου (85 γραμμάρια), σύμφωνα με το Heathline, προσφέρει περίπου 24 γραμμάρια πρωτεΐνης, ενώ είναι χαμηλό σε λιπαρά και δεν περιέχει υδατάνθρακες, καθιστώντας το ιδανικό για διατροφή που υποστηρίζει τη διαχείριση βάρους και την καλή υγεία. Επιπλέον, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β που περιέχει, συμβάλλουν στην παραγωγή ενέργειας, στη σύνθεση του DNA και στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου.

Μια πρώην εργαζόμενη σε εστιατόριο μοιράστηκε τη μέθοδο μαγειρέματος που της έμαθαν κορυφαίοι σεφ για να εγγυηθεί ότι το κοτόπουλο θα είναι ζουμερό και θα έχει «τέλεια» γεύση.

Για πολλούς ανθρώπους, το κοτόπουλο αποτελεί βασικό μέρος της διατροφής τους και προστίθεται σε μια πληθώρα συνταγών και πιάτων. Είναι πολύ ευέλικτο και προσαρμόζεται σε πολλές κουζίνες, κάτι που εξηγεί τη δημοτικότητά του παγκοσμίως.

Η Nicole McLaughlin, αρχισυντάκτρια μαγειρικής στο AllRecipes, μοιράστηκε πολλές από τις συμβουλές και τα κόλπα που έμαθε δουλεύοντας σε εστιατόριο δίπλα σε σεφ, σε ένα αναλυτικό βίντεο επίδειξης στο YouTube.

Όταν πρόκειται για το μαγείρεμα του «τέλειου» κοτόπουλου, εξήγησε: «Ο αγαπημένος μου τρόπος να μαγειρεύω στήθος κοτόπουλου, τον οποίο αποκαλώ “ο τρόπος του εστιατορίου”, είναι αυτός που έμαθα όταν δούλευα σε εστιατόριο. Πιστεύω ότι έτσι το κάνουν οι σεφ, γιατί απλώς έχει νόημα. Είναι γρήγορο και αποδίδει κάθε φορά».

Κοτόπουλο με νιόκι, λιαστές ντομάτες και παρμεζάνα – Τόσο νόστιμο που θα σας πει «παντρέψου με»!

Βήμα-βήμα πώς να φτιάξετε το κοτόπουλο

Τοποθέτησε τα ωμά στήθη κοτόπουλου σε ένα ταψί και μετά πασπάλισε από πάνω σκόνη σκόρδου και σκόνη κρεμμυδιού.

Η Nicole πρόσθεσε μπαχαρικά, εξηγώντας ότι πρώτα καρυκεύει την επάνω πλευρά του κοτόπουλου και κατόπιν καρυκεύει και την άλλη πλευρά αφού το τοποθετήσει στο τηγάνι.

Η ειδικός δήλωσε ότι τα στήθη κοτόπουλου θα «ξεκινήσουν στο μάτι και θα τελειώσουν στον φούρνο». Ο φούρνος πρέπει να είναι προθερμασμένος στους 195 βαθμούς, ενώ το κρέας μαγειρεύεται στην εστία.

Η Nicole τόνισε: «Το πρώτο βήμα για να αποκτήσει γεύση το απλό στήθος κοτόπουλου χωρίς κόκαλο και πέτσα είναι να αποκτήσει καραμελωμένη όψη, γιατί το χρώμα σημαίνει γεύση».

Προσθέστε ελαιόλαδο σε ένα ζεστό τηγάνι και, στη συνέχεια, τοποθετήστε τα στήθη κοτόπουλου με την καρυκευμένη πλευρά προς τα κάτω.

Στη συνέχεια, μαγειρέψτε τα χωρίς να τα ανακατέψετε μέχρι να ξεκολλούν εύκολα από το τηγάνι. Όσο βρίσκονται με την κάτω πλευρά προς τα κάτω, καρυκεύστε και την άλλη πλευρά.

Μην παραλείψετε αυτό το βήμα ή προσπαθήσετε να το επισπεύσετε. Το κοτόπουλο θα σας “πει” πότε είναι έτοιμο. Αν κολλάει στο τηγάνι, τότε δεν είναι έτοιμο. Θα δείτε ότι πλησιάζει να είναι έτοιμο όταν αρχίσει να μαγειρεύεται γύρω από τις άκρες.

Αν δεν βλέπετε καμία αλλαγή, τότε χρειάζεται περισσότερο χρόνο. Θέλετε να πετύχετε όσο το δυνατόν περισσότερη ρόδινη, καραμελωμένη επιφάνεια, γιατί το χρώμα σημαίνει γεύση.

Μόλις τα στήθη μαγειρευτούν από τη μία πλευρά και δεν κολλούν πια, γυρίστε τα από την άλλη.

Ο πάτος του τηγανιού θα έχει καλυφθεί με τα καρυκεύματα και τους χυμούς από το κοτόπουλο, αυτά θα αξιοποιηθούν για να δημιουργήσετε έναν φυσικό “χυμό” που θα κρατήσει τις γεύσεις πλούσιες και ζουμερές.

Μπορείτε να το πετύχετε αυτό προσθέτοντας λίγο νερό, ζωμό ή λευκό κρασί στο τηγάνι. Έπειτα, σβήστε την εστία και μεταφέρετε το τηγάνι στον προθερμασμένο φούρνο.

Η υγρασία θα βοηθήσει ώστε το κοτόπουλο να αχνιστεί και να ψηθεί πιο ομοιόμορφα, αντί να μαγειρεύεται υπερβολικά εξωτερικά και να μένει ωμό στο κέντρο.

Αυτός είναι ένας τρόπος να αποφύγετε το συχνό λάθος που κάνουν πολλοί: να στεγνώνουν το κοτόπουλο εξωτερικά, χωρίς να το έχουν μαγειρέψει σωστά εσωτερικά.

Ανάλογα με το μέγεθος των στηθών, 15 με 20 λεπτά στον φούρνο είναι αρκετά για να τα αφήσετε «τέλεια» ψημένα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να τα αφήσετε να ξεκουραστούν για 5 με 10 λεπτά πριν τα σερβίρετε.

Καθώς το επιθεωρείτε, θα παρατηρήσετε ένα «υγρό χρυσάφι» να έχει σχηματιστεί στον πάτο του τηγανιού.

Κοτόπουλο της τεμπέλας: Το πανεύκολο κόλπο για να το κάνετε ζουμερό από μέσα και τραγανό από έξω

Αυτό το αποτέλεσμα προέρχεται από τους φυσικούς χυμούς του κοτόπουλου που έχουν ενωθεί με λίγο από το κρασί και αποτελεί την τελική πινελιά νοστιμιάς.

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης είναι αρχισυντάκτης του «Όλο Υγεία». Έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Scroll to Top