Μαγειρική σόδα: Πώς να την χρησιμοποιήσετε στην τουαλέτα για να την καθαρίσετε και να την ξεβουλώσετε

μαγειρική σόδα

Η μαγειρική σόδα συχνά διαφημίζεται ως θαυματουργή σκόνη που καθαρίζει σχεδόν τα πάντα μέσα στο σπίτι. Τώρα τελευταία ολοένα και περισσότεροι ρίχνουν μία χούφτα μαγειρική σόδα στο δοχείο της τουαλέτας τους. Για ποιο λόγο πρέπει να το κάνετε αυτό.

Η μαγειρική σόδα χρησιμοποιείται από πολλούς ως φυσικό καθαριστικό που δεν έχει χημικά και δεν επιβαρύνει το περιβάλλον και την υγεία σας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλά σημεία του σπιτιού σας, να κρατήσει τα παράσιτα μακριά από τα φυτά και τους πάγκους της κουζίνας σας, να αφαιρέσει τη σκουριά από τα έπιπλα εξωτερικού χώρου και πολλά άλλα.

Πώς να ξεβουλώσετε μια τουαλέτα χωρίς βεντούζα 

Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε και στη λεκάνη και μάλιστα στο δοχείο της λεκάνης που περιέχει το νερό; Είναι ασφαλές αυτό;

Όταν βάζετε μαγειρική σόδα στην τουαλέτα σας (δηλαδή στη λεκάνη), αφαιρεί τους λεκέδες και ξεβουλώνει τους βουλωμένους σωλήνες των υδραυλικών εγκαταστάσεων. Κάνει το ίδιο και για το δοχείο της τουαλέτας σας; Η απάντηση είναι “ναι”.

Πρώτον, η μαγειρική σόδα είναι ελαφρώς αλκαλική και όταν προστίθεται στο νερό, ας πούμε, σε ένα δοχείο τουαλέτας, βοηθά στη διάλυση οποιουδήποτε λίπους, βρωμιάς και σκουριάς που υπάρχει στις επιφάνειες. Θα εξαφανίσει και τη γραμμή – το σημάδι που έχει αφήσει το νερό, ενώ δεύτερον, η αλκαλικότητα της μαγειρικής σόδας εξουδετερώνει επίσης τα οξέα στο δοχείο της τουαλέτας. Τα οξέα καταστρέφουν σιγά σιγά τα μέταλλα και τα πλαστικά, οπότε η προσθήκη λίγης μαγειρικής σόδας μπορεί να κάνει τα εξαρτήματα στο εσωτερικό να λειτουργούν καλύτερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Καταπολεμήστε τις άσχημες μυρωδιές της τουαλέτας με μαγειρική σόδα

Δυστυχώς, το δοχείο της τουαλέτας δεν έχει και την καλύτερη μυρωδιά, αφού μένει εκεί νερό. Οπότε η μαγειρική σόδα δεν αφαιρεί μόνο τις βρωμιές αλλά βοηθά και στην καταπολέμηση της άσχημης μυρωδιάς.

Οι περισσότερες μυρωδιές προκαλούνται από οξέα που μετατρέπονται σε ουδέτερη -και χωρίς μυρωδιά- ένωση όταν εκτίθενται σε μια βάση (τη μαγειρική σόδα). Στην πραγματικότητα, η μαγειρική σόδα χρησιμοποιείται στο εμπόριο για την εξουδετέρωση οσμών σε οτιδήποτε, από το υπερβολικά ζυμωμένο kimchi (ναι, καλά διαβάσατε) μέχρι τα οικιακά οργανικά και πλαστικά απόβλητα και τις δεξαμενές. Αν καθαρίζει τις δυσάρεστες μυρωδιές από μια δεξαμενή, είναι βέβαιο ότι θα κάνει τα μαγικά της και στο δοχείο της τουαλέτας σας.

Πώς θα διώξετε τις άσχημες οσμές από την αποχέτευση του μπάνιου σας 

Πώς να χρησιμοποιήσετε μαγειρική σόδα στο δοχείο της τουαλέτας

Συγκεντρώστε τα προϊόντα που θα χρειαστείτε – τουλάχιστον ένα φλιτζάνι μαγειρική σόδα, μια βούρτσα με μακριά λαβή, με λυγισμένη κεφαλή και ανθεκτικές τρίχες και ένα μέτρο για το φλιτζάνι – και φορέστε ένα ζευγάρι μακριά λαστιχένια γάντια. Αντιμετωπίστε αυτή την εργασία με έναν από τους δύο τρόπους: ξεκινώντας από ένα στεγνό ή γεμάτο με νερό δοχείο.

Για τη στεγνή μέθοδο, διακόψτε την παροχή νερού της τουαλέτας και τραβήξτε το καζανάκι. Θα πρέπει να αδειάσει από το νερό. Ρίξτε κάπου μεταξύ 1/2 και 1 φλιτζανιού μαγειρική σόδα στη δεξαμενή και τρίψτε καλά κάθε σπιθαμή του εσωτερικού με τη βούρτσα σας. Σε αυτό το στάδιο, μπορείτε να αφήσετε την πάστα σόδας-νερού να παραμείνει στη δεξαμενή για 30 λεπτά ή και περισσότερο και στη συνέχεια τρίψτε ξανά.

Ανοίξτε ξανά τη βαλβίδα ώστε να γεμίσει η δεξαμενή με νερό, ξεπλύνετε και ελέγξτε αν είναι καθαρή. Εάν όχι, επαναλάβετε τη διαδικασία.

Η δεύτερη μέθοδος είναι να ρίξετε τη σόδα σε ένα δοχείο γεμάτο νερό – μεταξύ 1/2 και 1 φλιτζανιού αρκεί. Ανακατέψτε το νερό με τη βούρτσα με τη μακριά λαβή, αφήστε το διάλυμα να δράσει για περίπου 10 λεπτά και, στη συνέχεια, ξεπλύνετε.

Σημειώστε μόνο ότι η μαγειρική σόδα θεωρείται ήπιος εξουδετερωτής οσμών, οπότε δεν θα λειτουργήσει στις πιο μεθυστικές μυρωδιές. Επίσης, δεν είναι προληπτικό της μυρωδιάς, μόνο θεραπευτικό. Θα πρέπει να παρακολουθείτε όλους τους τρόπους καθαρισμού του δοχείου της τουαλέτας σας για να αποφύγετε την εμφάνιση μυρωδιών εξαρχής.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top