Το μπρόκολο θα γίνει ακόμα πιο υγιεινό και νόστιμο αν κάνετε αυτό το πράγμα πριν το μαγειρέψετε

μπρόκολο - κόλπο

Θέλετε το μπρόκολο να διατηρεί όλα του τα θρεπτικά συστατικά και να έχει ακόμη πιο πλούσια γεύση; Υπάρχει ένα απλό βήμα που μπορείτε να κάνετε πριν το μαγειρέψετε και μπορεί να κάνει όλη τη διαφορά.

Κάψτε γρήγορα το λίπος στην κοιλιά με 3 τροφές που προτείνει κορυφαίος επιστήμονας

Πώς θα γίνει το μπρόκολο πιο υγιεινό και νόστιμο

Το μπρόκολο δεν είναι απλώς μια υγιεινή επιλογή για το πιάτο μας, σύμφωνα με νέα μελέτη, μπορεί να λειτουργήσει σαν «φυσικό φάρμακο». Πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, το μπρόκολο περιέχει ουσίες όπως η σουλφοραφάνη και η ινδόλη-3-καρβινόλη, που φαίνεται να έχουν αντικαρκινική δράση. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι αυτές οι ενώσεις βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής, ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και μπορεί να εμποδίζουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων, ειδικά σε μορφές που σχετίζονται με ορμόνες, όπως ο καρκίνος του μαστού.

Εκτός από αντικαρκινικό, το μπρόκολο φαίνεται να έχει και αντιβακτηριακή δράση. Σύμφωνα με τους ερευνητές, βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, στηρίζει την υγεία του εντέρου και προστατεύει την καρδιά. Όπως τονίζουν, ο τρόπος μαγειρέματος είναι σημαντικός, το ελαφρύ ψήσιμο στον ατμό είναι η καλύτερη επιλογή για να κρατήσει όλες του τις ευεργετικές ιδιότητες. Με λίγα λόγια, το μπρόκολο δεν είναι απλώς συνοδευτικό, είναι υπερτροφή με αποδεδειγμένα οφέλη.

Καθώς οι διατροφικές μόδες έρχονται και φεύγουν, ένα πράγμα παραμένει αλήθεια, το μπρόκολο είναι καλό για εσάς.

Είτε το ψήνετε, το βράζετε στον ατμό, το σοτάρετε ή το τρώτε ωμό, υπάρχει ένας τρόπος να κάνετε το μπρόκολο ακόμα πιο υγιεινό, ανεξάρτητα από το πώς το προετοιμάζετε.

Το ιταλικό λαχανικό που επιβραδύνει τη γήρανση και προστατεύει δόντια, οστά, αρθρώσεις και δέρμα

Κόψτε το μπρόκολο και αφήστε το να ξεκουραστεί

Ο χειρουργός Dr Karan Rajan συνεργάστηκε με τον health influencer Cory Rodriguez για να μοιραστούν κάποια διατροφικά κόλπα που κάνουν τις υγιεινές τροφές ακόμη πιο ωφέλιμες. Το δίδυμο αποκάλυψε πώς μπορείτε να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη του μπρόκολου χωρίς να κάνετε σχεδόν τίποτα, εκτός από το να περιμένετε 10 λεπτά.

Η σουλφοραφάνη είναι ένα θρεπτικό συστατικό με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Βρίσκεται σε σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών.

Το κόψιμο ή η μάσηση ενεργοποιούν τη σουλφοραφάνη, γι’ αυτό αξίζει να περιμένετε.

«Αν ψιλοκόψετε το μπρόκολο και το αφήσετε να σταθεί για 10 λεπτά πριν το μαγειρέψετε, μπορείτε να αυξήσετε τη αντικαρκινική ένωση σουλφοραφάνη στο μπρόκολο», τόνισε ο Cory.

Εγκέφαλος: Ο έξυπνος κανόνας 80/20 στη διατροφή που ενισχύει την υγεία του – Επιτρέπει τις νόστιμες ατασθαλίες

Μια μελέτη του 2018 διαπίστωσε ότι το να αφήσετε το μπρόκολο να σταθεί για 90 λεπτά μετά το κόψιμο και πριν το μαγείρεμα μεγιστοποιεί την ποσότητα σουλφοραφάνης, σχεδόν τριπλάσια ποσότητα σε σχέση με το μπρόκολο που μαγειρεύτηκε αμέσως μετά το κόψιμο.

Βέβαια, μιάμιση ώρα είναι αρκετός χρόνος για να περιμένετε. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι ακόμα και τα 30 λεπτά είναι ωφέλιμα.

Το να αφήσετε το ψιλοκομμένο μπρόκολο να «αναπνεύσει» για λίγα λεπτά πριν το μαγειρέψετε δεν είναι κόπος, είναι φροντίδα, για την υγεία σας και για την ίδια τη γεύση του. Μέσα σε αυτά τα λίγα λεπτά, ενεργοποιούνται φυσικές διεργασίες που μετατρέπουν το μπρόκολο από μια καλή διατροφική επιλογή σε έναν πραγματικό σύμμαχο της πρόληψης.

Το πιο υγιεινό μεσημεριανό του κόσμου που προστατεύει την καρδιά και τον εγκέφαλο-Περιλαμβάνει τυρί και γλυκό

Μπορεί να μη βλέπουμε άμεσα τα οφέλη της σουλφοραφάνης ή των άλλων πολύτιμων ενώσεων, αλλά κάθε φορά που επιλέγουμε να φροντίσουμε το πώς μαγειρεύουμε και καταναλώνουμε τα τρόφιμά μας, επενδύουμε στη μακροχρόνια ευεξία μας. Δεν χρειάζονται περίπλοκες δίαιτες ή εξαντλητικά προγράμματα, με μικρές αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες, μπορούμε να πετύχουμε μεγάλες διαφορές.

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης είναι αρχισυντάκτης του «Όλο Υγεία». Έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Scroll to Top