Ο Νο1 τρόπος να αποθηκεύσετε τις ντομάτες για να διατηρηθούν περισσότερο και να είναι πιο νόστιμες

ντομάτες

Μπορεί να φαίνεται κοινή λογική να αποθηκεύετε τις ντομάτες στο ψυγείο, αλλά αυτό μπορεί να είναι το χειρότερο μέρος για να τις διατηρήσετε εάν δεν γνωρίζετε τη σωστή μέθοδο αποθήκευσης.

Οι ντομάτες πρέπει να αποθηκεύονται διαφορετικά ανάλογα με τη διαδικασία ωρίμανσης και αν είναι πράσινες και άγριες το χειρότερο μέρος για να τις διατηρήσετε είναι το ψυγείο καθώς θα επηρεάσει τη γεύση τους.

Η Laura Fuentes, συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής και εμπνεύστρια της εκπομπής μαγειρικής Momables, εξήγησε ότι οι πράσινες ντομάτες πρέπει να τοποθετούνται σε έναν πάγκο για να τις βοηθήσετε να ωριμάσουν ενώ οι κόκκινες ντομάτες μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για να διαρκέσουν περισσότερο.

Όπως είπε: «Οι ώριμες ντομάτες θα κρατήσουν στον πάγκο σας μόνο για περίπου δύο ημέρες. Αν θέλετε να διαρκέσουν λίγο περισσότερο, μπορείτε να τις βάλετε στο ψυγείο και αυτό θα επιβραδύνει τη διαδικασία ωρίμανσης».

«Αλλά δεν πρέπει να βάλετε τις πράσινες ντομάτες στο ψυγείο γιατί δεν πρόκειται να ωριμάσουν καθόλου. Οι πράσινες και άγουρες ντομάτες πρέπει να παραμείνουν σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια να μεταφερθούν στο ψυγείο μόλις ωριμάσουν πλήρως».

Οι χαμηλές θερμοκρασίες θα διαταράξουν τη φυσική διαδικασία ωρίμανσης και θα σταματήσουν την ανάπτυξη φυσικών σακχάρων, που σημαίνει ότι οι ντομάτες θα έχουν λιγότερη γεύση και θα γίνουν πολύ πιο μαλακές.

Η Laura είπε ότι η «καλύτερη» μέθοδος αποθήκευσης για να διατηρήσετε τις πράσινες ντομάτες φρέσκες είναι να τις διατηρήσετε σε «δροσερό ξηρό μέρος» μακριά από τη θερμότητα και το φως του ήλιου.

Και πρόσθεσε: «Σας συνιστώ να αποθηκεύετε τις ντομάτες σας σε ένα πιάτο ή σε ένα σημείο που βρίσκεται πιο μακριά από τη σόμπα ή το φούρνο σας. Καθώς μαγειρεύετε όλη την εβδομάδα, θα εκπέμψει θερμότητα που θα κάνει τις ντομάτες σας να ωριμάσουν πολύ γρήγορα και θα τις κάνει να χαλάσουν.»

«Πρέπει, επίσης, να τις κρατήσετε μακριά από το φως του ήλιου ή οποιοδήποτε παράθυρο, εκτός εάν προσπαθείτε να επιταχύνετε τη διαδικασία ωρίμανσης τους», λέει.

Για να μεγιστοποιήσετε τη γεύση, τη σφριγηλότητα και τη συνολική ποιότητα της ντομάτας όταν είναι πράσινη, αφήστε τη να ωριμάσει φυσικά μακριά από το φως του ήλιου. Εάν θέλετε να τα κάνετε να ωριμάσουν γρήγορα, κρατήστε τις πράσινες ντομάτες σε ένα περβάζι.

Η Laura είπε ακόμη ότι: «Αν έχετε πράσινες ντομάτες και θέλετε να φτιάξετε ένα σάντουιτς αύριο και επιθυμείτε να ωριμάσουν πιο γρήγορα, βάλτε τις στο περβάζι σας και μόνο με έμμεσο ηλιακό φως θα επιταχυνθεί η διαδικασία».

Μόλις κοκκινίσουν και ωριμάσουν πλήρως οι ντομάτες, θα πρέπει να τις βάλετε στο ψυγείο για να διατηρηθούν φρέσκες για λίγο ακόμα.

Η Laura ανέφερε ότι: «Οι φρέσκες ώριμες ντομάτες [θα διαρκέσουν] μία έως δύο ημέρες από το αμπέλι και όταν ωριμάσουν θα τις καταναλώσετε. Αν είναι πράσινες, θα διαρκέσουν περίπου τέσσερις έως πέντε ημέρες στον πάγκο».

Και πρόσθεσε: «Αυτό που προτείνω είναι να μην πλένετε τις ντομάτες σας όταν επιστρέφετε σπίτι από το κατάστημα. Καλύτερα να τις πλύνετε λίγο πριν τις κόψετε».

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top