Site icon Όλο Υγεία

Τα μυστικά για να διαλέξετε το πιο γλυκό και νόστιμο καρπούζι φέτος το καλοκαίρι

γλυκό καρπούζι

Φωτογραφία: 123rf

Θέλετε να απολαύσετε ένα ζουμερό και γλυκό καρπούζι αυτό το καλοκαίρι; Υπάρχουν μερικά απλά σημάδια που αξίζει να προσέξετε πριν βάλετε το φρούτο στο καλάθι σας, ώστε να βεβαιωθείτε ότι διαλέγετε το πιο ώριμο και νόστιμο καρπούζι της αγοράς.

Το φρούτο που είναι πιο αποτελεσματικό και από την άσκηση στην απώλεια βάρους – Μειώνει το λίπος στην κοιλιά

Πώς να διαλέξετε το πιο γλυκό και νόστιμο καρπούζι

Το καρπούζι παρουσιάζει σημαντικά οφέλη για την υγεία, κυρίως χάρη στα βιοδραστικά συστατικά του, όπως η λυκοπίνη, η κιτρουλίνη και οι πολυφαινόλες, σύμφωνα με μελέτη. Συγκεκριμένα, η κιτρουλίνη, ενισχύει τη σύνθεση πρωτεϊνών και συμβάλλει στη βελτίωση της καρδιαγγειακής λειτουργίας, ενώ συνδυασμένη με τη λυκοπίνη εμφανίζει αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αντιδιαβητικές δράσεις, όπως καταπολέμηση της παχυσαρκίας, διαχείριση της διαβήτη και προστασία από γαστρικές βλάβες. Επιπλέον, η κατανάλωση καρπουζιού έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στον έλεγχο του βάρους και στη βελτίωση της φλεγμονώδους κατάστασης, καθιστώντας το μία εξαιρετική επιλογή ως λειτουργικό τρόφιμο με ευρεία υποστηρικτική δράση στην ανθρώπινη υγεία.

Το καλοκαίρι είναι εδώ και αυτό σημαίνει πως είναι επίσημα η εποχή του καρπουζιού. Λίγα πράγματα είναι πιο δροσιστικά σε μια ζεστή ημέρα από μια ζουμερή, γλυκιά φέτα απόλυτα ώριμου καρπουζιού. Όμως το να διαλέξει κανείς το σωστό στο σούπερ μάρκετ ή στη λαϊκή δεν είναι πάντα τόσο εύκολο όσο φαίνεται. Αν έχετε δει ποτέ κάποιον να χτυπάει καρπούζια και αναρωτηθήκατε τι προσπαθεί να ακούσει, δεν είστε μόνοι. Αυτός ο οδηγός θα σας βοηθήσει να καταλάβετε τι πρέπει να προσέξετε, να νιώσετε και να ακούσετε ώστε να διαλέγετε πάντα το καλύτερο καρπούζι.

1. Διαλέξτε ένα καρπούζι με κηλίδες

Το μεγάλο, αποχρωματισμένο σημείο πάνω στο καρπούζι είναι γνωστό ως «κηλίδα πεδίου» και αποτελεί βασικό δείκτη ωρίμανσης. Αυτό το σημείο σχηματίζεται εκεί όπου το καρπούζι ακουμπούσε στο έδαφος και ωρίμαζε στον ήλιο. Μια έντονη κίτρινη ή ακόμη και πορτοκαλί κηλίδα υποδηλώνει ότι ο καρπός είχε περισσότερο χρόνο για να ωριμάσει, κάτι που σημαίνει πιο γλυκό και ζουμερό φρούτο.

Οι ανοιχτές ή λευκές κηλίδες συνήθως δείχνουν ότι το φρούτο κόπηκε πολύ νωρίς. Ίσως μπείτε στον πειρασμό να επιλέξετε εκείνο με την πιο καθαρή εμφάνιση, αλλά όταν μιλάμε για γεύση, αυτό το χρυσαφένιο σημάδι είναι καλό.

3 χυμοί που προστατεύουν το συκώτι, τον εγκέφαλο και το γαστρεντερικό

2. Χτυπήστε το για να ακούσετε τον κούφιο ήχο

Ένα από τα πιο παλιά κόλπα είναι να χτυπήσετε το καρπούζι για να δείτε αν είναι ώριμο. Ένα ώριμο καρπούζι θα ακουστεί βαθύ και κούφιο, σχεδόν σαν τύμπανο. Αν ο ήχος είναι μουντός ή επίπεδος, το πιθανότερο είναι να είναι άγουρο ή ακόμα και παραγινωμένο. Αυτή η τεχνική χρειάζεται λίγη εξάσκηση, αλλά μόλις ακούσετε τον σωστό ήχο, θα τον αναγνωρίζετε κάθε φορά. Δοκιμάστε να χτυπήσετε μερικά και να συγκρίνετε τους ήχους. Πραγματικά μπορεί να διαφέρουν. Εμπιστευτείτε τα αυτιά σας και επιλέξτε το καρπούζι που βγάζει έναν σταθερό, κούφιο ήχο.

3. Ελέγξτε το σχήμα και την ομοιομορφία

Τα καρπούζια πρέπει να έχουν συμμετρικό και σταθερό σχήμα. Είτε είναι στρογγυλά είτε οβάλ, πρέπει να φαίνονται ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές, χωρίς επίπεδες πλευρές ή περίεργες εξογκώσεις. Τα παραμορφωμένα καρπούζια συχνά υποδηλώνουν ακανόνιστους ρυθμούς ανάπτυξης, κάτι που μπορεί να επηρεάσει την υφή ή τη γεύση στο εσωτερικό. Ένα στραβό ή βαθουλωμένο καρπούζι μπορεί να έχει αναπτυχθεί άνισα λόγω καιρού ή κακής επικονίασης. Αν και κάποιες ανωμαλίες είναι αθώες, είναι ασφαλέστερο να επιλέξετε καρπούζια με ομαλό και ισορροπημένο σχήμα. Η συνέπεια στην εξωτερική εμφάνιση συνήθως σημαίνει και συνέπεια στην εσωτερική ποιότητα.

Απώλεια βάρους: Η καλύτερη ώρα για να φάτε τα φρούτα αν θέλετε να χάσετε λίπος

4. Νιώστε το βάρος

Σηκώστε μερικά καρπούζια ίδιου μεγέθους και δείτε ποιο σας φαίνεται πιο βαρύ. Ένα πιο βαρύ καρπούζι συνήθως έχει περισσότερο νερό στο εσωτερικό του, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιθανότατα ζουμερό και ώριμο. Τα καρπούζια αποτελούνται κατά πάνω από 90% από νερό, επομένως το βάρος είναι ένα εξαιρετικό στοιχείο. Αν σας φαίνεται ελαφρύ σε σχέση με το μέγεθός του, ίσως να είναι άγουρο ή στεγνό. Πρέπει να αισθάνεται πυκνό και συμπαγές, όχι κούφιο ή πολύ μαλακό. Μην ντραπείτε, σηκώστε μερικά πριν πάρετε την τελική σας απόφαση.

5. Επιθεωρήστε τη φλούδα

Εξετάστε τη φλούδα για κοψίματα, μελανιές ή μαλακά σημεία. Αν και μικρές γρατζουνιές ή σημάδια από το χειρισμό είναι φυσιολογικά, βαθιά κοψίματα ή μουλιασμένα σημεία μπορεί να σημαίνουν ότι το καρπούζι είναι χαλασμένο ή ήδη αρχίζει να σαπίζει. Η φλούδα πρέπει να είναι παχιά, σφιχτή και χωρίς διαρροές. Πιέστε απαλά με τον αντίχειρά σας και αν υποχωρεί εύκολα, είναι κακό σημάδι. Μια σκληρή φλούδα προστατεύει το εσωτερικό και βοηθά το καρπούζι να διατηρηθεί περισσότερο. Επιλέξτε εκείνο που δείχνει στιβαρό και άθικτο για το καλύτερο αποτέλεσμα.

Προσοχή με τα φάρμακα όταν τρώτε γκρέιπφρουτ – Με ποια δεν πρέπει να συνδυάζεται;

6. Παρατηρήστε την αντίθεση στο χρώμα

Ένα καλό καρπούζι έχει συνήθως ένα πλούσιο πράσινο χρώμα με πιο ανοιχτές πράσινες ρίγες. Αποφύγετε αυτά που φαίνονται γυαλιστερά, ξεθωριασμένα ή πολύ ανοιχτά. Πιθανότατα κόπηκαν πρόωρα. Μια θαμπή, ματ φλούδα είναι συχνά καλύτερη ένδειξη ωρίμανσης από μια γυαλιστερή επιφάνεια. Το χρώμα πρέπει να φαίνεται έντονο και φυσικό, όχι ξεπλυμένο. Μια υγιής αντίθεση μεταξύ των σκούρων και ανοιχτών περιοχών είναι επίσης καλό σημάδι ότι το φρούτο ωρίμασε ομοιόμορφα. Μην βασίζεστε μόνο σε μία ένδειξη. Χρησιμοποιήστε και το χρώμα ως μέρος του γενικού ελέγχου.

7. Ψάξτε για «ιστό» και κηλίδες ζάχαρης

Καφέ γραμμές που μοιάζουν με ιστό στην επιφάνεια μπορεί να φαίνονται περίεργες, αλλά είναι στην πραγματικότητα καλό σημάδι. Αυτές οι «κηλίδες ζάχαρης» ή «ιστός» σχηματίζονται όταν τα φυσικά σάκχαρα του φρούτου διαπερνούν τη φλούδα, υποδηλώνοντας υψηλό επίπεδο γλυκύτητας. Συνήθως βρίσκονται κοντά στην κηλίδα πεδίου ή στην περιοχή του κοτσανιού. Αν και η υπερβολική παρουσία τους μπορεί να υποδηλώνει υπερωρίμανση, λίγος «ιστός» είναι συνήθως εξαιρετικό σημάδι. Σκεφτείτε το σαν μια γλυκιά πρόγευση για ό,τι σας περιμένει μέσα. Αν συνδυάζεται με καλή κηλίδα πεδίου και σωστό ήχο, είστε τυχεροί.

Ο βασιλιάς των τροπικών φρούτων που ρίχνει τη χοληστερίνη, προστατεύει από τον καρκίνο και έχει λίγες θερμίδες

8. Αξιολογήστε την ουρά

Ορισμένα καρπούζια έχουν ακόμα ουρά ή κοτσάνι επάνω τους και η εμφάνισή τους μπορεί να σας πει πολλά. Αν το κοτσάνι είναι πράσινο και φρέσκο, τότε πιθανόν το καρπούζι κόπηκε πρόωρα. Αν είναι καφέ και ξερό, σημαίνει ότι είχε περισσότερο χρόνο να ωριμάσει φυσικά πριν κοπεί. Αυτή η μικρή λεπτομέρεια είναι εύκολο να αγνοηθεί, αλλά αποτελεί ένα χρήσιμο πρόσθετο στοιχείο. Αν βιάζεστε όταν ψωνίζετε, αναζητήστε μια ξερή ουρά αν σκοπεύετε να το φάτε άμεσα. Πράσινες ουρές είναι καλές αν θέλετε να το διατηρήσετε για μερικές μέρες ακόμα πριν το κόψετε.

9. Επιλέξτε με βάση τον ήχο και την αίσθηση μαζί

Οι καλύτερες επιλογές καρπουζιού προκύπτουν από τον έλεγχο πολλών στοιχείων, όχι μόνο ενός. Ο ήχος, το βάρος, το χρώμα και η κηλίδα πεδίου λειτουργούν συνδυαστικά για να αποκαλύψουν την ποιότητα του φρούτου. Για παράδειγμα, ένα καρπούζι που ακούγεται κούφιο, είναι βαρύ και έχει έντονη κίτρινη κηλίδα είναι ένας δυνατός υποψήφιος. Μην βιαστείτε. Πάρτε μερικά λεπτά για να αξιολογήσετε όλα τα σημάδια. Συχνά, το πιο υποσχόμενο καρπούζι θα καλύπτει όλα τα κριτήρια. Λίγη παραπάνω προσοχή τώρα σημαίνει καλύτερες φέτες αργότερα.

10. Δώστε του μια τελευταία μυρωδιά και απαλή πίεση

Αν ακόμα δεν είστε σίγουροι, μυρίστε το καρπούζι κοντά στο κοτσάνι. Τα ώριμα καρπούζια έχουν συχνά ένα διακριτικό, γλυκό άρωμα. Δεν πρέπει να μυρίζουν ξινά ή μουχλιασμένα, κάτι που μπορεί να δείχνει αλλοίωση. Μπορείτε επίσης να πιέσετε απαλά τις άκρες.

Έρευνα σοκ: Ποια φρούτα και λαχανικά συνδέονται με αυτισμό και καρκίνο;

Πρέπει να έχουν μια ελαφριά σφριγηλότητα χωρίς να είναι νωθρές. Αν και δεν έχουν όλα τα καρπούζια έντονο άρωμα, αυτός ο τελευταίος έλεγχος μπορεί να επιβεβαιώσει την επιλογή σας. Αν περάσει όλα τα τεστ – εμφάνιση, ήχο, βάρος και μυρωδιά – τότε είναι έτοιμο να το πάρετε σπίτι και να το απολαύσετε.

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης είναι αρχισυντάκτης του «Όλο Υγεία». Έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Exit mobile version