Δεν είναι οι θερμίδες που πρέπει να μετράτε για να χάσετε βάρος σύμφωνα με τους ειδικούς του Χάρβαρντ

θερμίδες

Σήμερα, υπάρχουν πολλές εφαρμογές και ψηφιακά εργαλεία διαθέσιμα για να βοηθήσουν στην μέτρηση των θερμίδων. Πρέπει όμως να μετράτε θερμίδες αν θέλετε να χάσετε βάρος; Οι ειδικοί του Χάρβαρντ απαντούν.

Γενικά, η μέτρηση θερμίδων δεν είναι η καλύτερη προσέγγιση για τον έλεγχο του βάρους. Όταν βασίζεστε αποκλειστικά στο να μετράτε θερμίδες, δεν μαθαίνετε ποτέ να ακούτε τα σήματα πείνας και κορεσμού του σώματός σας. Αυτό μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για να κρατήσετε μακριά τα ανεπιθύμητα κιλά.

Επίγνωση θερμίδων έναντι μέτρησης θερμίδων

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι θερμίδες δεν έχουν σημασία. Οι ειδικοί εξακολουθούν να συμφωνούν ότι η κατανάλωση λιγότερων θερμίδων από όσες καίτε οδηγεί σε απώλεια βάρους. Αλλά δεν υπάρχει λόγος αυτό να γίνεται εμμονή.

Αντίθετα, μπορεί να είναι πιο χρήσιμο να έχετε μια γενική ιδέα για το πόσες θερμίδες χρειάζεστε για να πετύχετε τον στόχο σας και ποιες τροφές είναι πιο πιθανό να σας βοηθήσουν να φτάσετε εκεί. Σκεφτείτε το ως συνειδητοποίηση θερμίδων έναντι μέτρησης θερμίδων.

Πόσες θερμίδες χρειάζεστε; Κάθε άτομο είναι διαφορετικό και οι θερμιδικές ανάγκες διαφέρουν ανάλογα με πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία, το μέγεθος του σώματος, το επίπεδο δραστηριότητας και ο μεταβολισμός.

Οι περισσότερες γυναίκες χρειάζονται 1.600 έως 2.000 θερμίδες την ημέρα για να διατηρήσουν το βάρος τους, ενώ οι περισσότεροι άνδρες χρειάζονται 2.000 έως 2.400 θερμίδες την ημέρα. Ο δικός σας αριθμός μπορεί να είναι μεγαλύτερος ή μικρότερος.

Περιορίστε τις θερμίδες

Μια άλλη προσέγγιση είναι απλώς να περιορίσετε τις μερίδες σας, κάτι που αυτόματα έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό των θερμίδων. Οι τυπικές μερίδες είναι γενικά πολύ μικρότερες από αυτές που σερβίρονται στα εστιατόρια ή ακόμα και από αυτές που έχετε συνηθίσει να καταναλώνετε στο σπίτι.

Μετρήστε το φαγητό σας

Στην αρχή του ταξιδιού σας για μια υγιεινή διατροφή, είναι σημαντικό να μάθετε να μετράτε τις μερίδες για το ημερολόγιο διατροφής σας. Ωστόσο, αν δεν προσέχετε, οι μερίδες σας μπορεί να αυξηθούν με την πάροδο του χρόνου.

Μετά από ένα μήνα περίπου, μετρήστε ξανά το φαγητό σας ως πρόγραμμα υπενθύμισης σε τυπικά μεγέθη μερίδων και για να βεβαιωθείτε ότι παραμένετε σε καλό δρόμο. Σημειώστε ότι δεν χρειάζεται να μειώσετε τις μερίδες των λαχανικών που καταναλώνετε.

Χαμηλότερη πρόσληψη υδατανθράκων

Τέλος, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι δεν είναι όλες οι θερμίδες ίδιες. Μια μελέτη από ερευνητές του Χάρβαρντ διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που προσπαθούσαν να διατηρήσουν την πρόσφατη απώλεια βάρους έκαιγαν περισσότερες θερμίδες κάθε μέρα εάν υιοθετούσαν μια δίαιτα που ήταν σχετικά χαμηλή σε υδατάνθρακες.

Πολλοί ειδικοί συνιστούν την εξάλειψη όλων των απλών σακχάρων ως το πρώτο βήμα για την επίτευξη απώλειας βάρους και την αποτροπή της επαναφοράς αυτών των κιλών. Αυτό πιθανότατα θα μειώσει την πρόσληψη υδατανθράκων και θα περιορίσει τις συνολικές θερμίδες ταυτόχρονα.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top