Κόψατε μπανάνες και μαύρισαν μέσα σε λίγα λεπτά; Υπάρχει λύση! Με ένα απλό κόλπο μπορείτε να διατηρήσετε τις κομμένες μπανάνες φρέσκες και λαχταριστές για μέρες, χωρίς να αλλοιωθεί το χρώμα ή η γεύση τους.
Αρωματικό κέικ μπανάνας με chips σοκολάτας, πλούσιο σε φυτικές ίνες
Πώς να διατηρήσετε τις κομμένες μπανάνες στο ψυγείο για περισσότερο
Οι μπανάνες περιέχουν ποικιλία βιοδραστικών ενώσεων όπως φαινολικά, καροτενοειδή, βιογενείς αμίνες και φυτοστερόλες, οι οποίες θεωρούνται ιδιαίτερα ωφέλιμες στη διατροφή λόγω της δράσης τους ως αντιοξειδωτικά, προστατεύοντας τον οργανισμό από το οξειδωτικό στρες και συμβάλλοντας στη μείωση του κινδύνου χρόνιων εκφυλιστικών νοσημάτων. Όπως αναφέρει επιστημονική ανασκόπηση στο περιοδικό Food Chemistry (Hardison et al, 2016), τα συστατικά αυτά μπορούν να ενισχύσουν την άμυνα του οργανισμού, να βελτιώσουν τη συνολική υγεία και να χρησιμοποιηθούν ως λειτουργικό συστατικό σε διάφορα τρόφιμα.
Οι μπανάνες είναι ο τέλειος συνδυασμός γλυκού και θρεπτικού, γεγονός που τις καθιστά ιδανικές για ένα υγιεινό σνακ χωρίς ενοχές.
Αν και είναι πολύ πιο υγιεινή επιλογή σε σχέση με τα πατατάκια ή τα μπισκότα, οι μπανάνες έχουν την ενοχλητική τάση να χαλάνε αρκετά γρήγορα, ειδικά όταν τις έχετε ήδη κόψει. Μόλις ωριμάσουν, οι μπανάνες συνήθως διαρκούν από δύο έως πέντε ημέρες όταν αποθηκεύονται σε θερμοκρασία δωματίου. Επομένως, αν έχετε αγοράσει ολόκληρο τσαμπί, θα πρέπει να τις καταναλώσετε σχετικά γρήγορα, αλλιώς μπορεί να καταλήξετε με ένα αρκετά λιωμένο φρούτο.
Ένας δημοφιλής τρόπος για να απολαύσετε τις μπανάνες είναι να τις κόψετε και να τις προσθέσετε σε φρουτοσαλάτα ή πάνω σε μια φέτα ψωμί με τόστ. Αν όμως δεν τις καταναλώσετε όλες αμέσως, υπάρχει τρόπος να τις σώσετε από το να μαυρίσουν αμέσως και να διατηρήσετε τις φέτες φρέσκες για έως και τέσσερις ημέρες.
Αν και γενικά δεν συνιστάται να κόβετε μια μπανάνα αν δεν σκοπεύετε να την φάτε ολόκληρη, αν τελικά περισσέψει κάποιο κομμάτι, ειδικοί στη διατροφή λένε ότι απλώς πρέπει να πασπαλίσετε τα κομμάτια με λίγες σταγόνες λεμονιού για να αποτρέψετε το μαύρισμα.
Το κόλπο με το λεμόνι που θα τις συντηρήσει αποτελεσματικά
Οι κομμένες μπανάνες είναι ευάλωτες στο μαύρισμα λόγω ενός φυσικού ενζύμου που ονομάζεται polyphenol oxidase, το οποίο αντιδρά με το οξυγόνο. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία μπορεί να αποφευχθεί με λίγη βοήθεια από το λεμόνι.
Το κιτρικό οξύ στον χυμό λεμονιού βοηθά στη μείωση του pH της μπανάνας, δημιουργώντας ένα περιβάλλον που εμποδίζει τα ένζυμα που ευθύνονται για το μαύρισμα να λειτουργήσουν, καθυστερώντας έτσι τη διαδικασία της οξείδωσης. Επιπλέον, το οξύ του λεμονιού δημιουργεί ένα φράγμα στην επιφάνεια της μπανάνας, το οποίο εμποδίζει το οξυγόνο να φτάσει στα ένζυμα, συμβάλλοντας ακόμη περισσότερο στην πρόληψη του μαυρίσματος.
Οι ειδικοί στο Food Republic εξηγούν:
«Η διαδικασία μαυρίσματος για τις μπανάνες ξεκινά ήδη από την προετοιμασία, μόλις η σάρκα εκτεθεί στον αέρα. Ο πιο επιστημονικός όρος για αυτή την αλλαγή χρώματος είναι η ενζυμική οξείδωση, αποτέλεσμα της επαφής των ενζύμων του φρούτου με το οξυγόνο. Η ίδια αντίδραση παρατηρείται και όταν κόβουμε άλλα φρούτα, όπως τα μήλα ή τα ροδάκινα.
Για να αποτραπεί αυτή η διαδικασία τόσο γρήγορα, πρέπει να διακόψετε την αντίδραση του ενζύμου με τον αέρα. Μία από τις πιο δημοφιλείς και αποτελεσματικές μεθόδους είναι να καλύψετε το φρούτο με χυμό λεμονιού, ο οποίος αλλάζει το pH του φρούτου. Αυτό μειώνει την ικανότητα του ενζύμου να προκαλέσει μαύρισμα.
Αν και τα αποτελέσματα του χυμού λεμονιού δεν διαρκούν για πάντα, θα διατηρήσουν το χρώμα της μπανάνας για όσο χρόνο μπορεί να αποθηκευτεί το επιδόρπιο. Επιπλέον, η αποθήκευση του επιδορπίου στο ψυγείο και καλά σκεπασμένο θα βοηθήσει να παραμείνουν οι μπανάνες φρέσκες για περισσότερο διάστημα».
Αφού καλύψετε τις κομμένες φέτες μπανάνας με λίγο χυμό λεμονιού, θα πρέπει να τις τοποθετήσετε σε αεροστεγές δοχείο και να τις βάλετε στο ψυγείο, όπου το φρούτο θα διατηρηθεί φρέσκο για έως και τέσσερις ημέρες.
Οι ειδικοί στο Real Simple προσθέτουν:
«Οι κομμένες μπανάνες μαυρίζουν γρήγορα, επομένως είναι καλύτερο να τις κόβετε μόνο όταν πρόκειται να τις φάτε. Ωστόσο, αν τις πασπαλίσετε με λίγο χυμό λεμονιού ή ανανά, μειώνεται το pH και αποτρέπεται το μαύρισμα.
Οι τροφές που μειώνουν κατά 24% τον κίνδυνο για πρόωρο θάνατο, σύμφωνα με νέα μελέτη
Αφού κάνετε αυτό το κόλπο με τον χυμό, τοποθετήστε τις στο ψυγείο, είτε τυλιγμένες σε πλαστική μεμβράνη είτε σε αεροστεγές δοχείο ή σακούλα τροφίμων. Με αυτόν τον τρόπο, οι κομμένες μπανάνες μπορούν να διατηρηθούν φρέσκες για τρεις έως τέσσερις ημέρες».