Ροδάκινο: Διατροφική αξία, οφέλη και παρενέργειες – Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε

Αυτό το ζουμερό καλοκαιρινό φρούτο έχει περισσότερα οφέλη για την υγεία από όσα φαντάζεστε, ενώ σας προστατεύει και από τον καρκίνο.

Ροδάκινο: Προέλευση

Έχει έρθει από την μακρινή Κίνα, το ροδάκινο και ανήκει στην οικογένεια των πυρηνόκαρπων, μαζί με τα νεκταρίνια, τα δαμάσκηνα, τα βερίκοκα και τα κεράσια, και είναι επίσης συγγενής των αμυγδάλων.

Ροδάκινο: Διατροφική αξία (ανά 100 γραμμάρια)

  • Θερμίδες (cal): 39
  • Λιπαρά (g): 0.25
  • Πρωτεΐνη (g): 0.91
  • Υδατάνθρακες (g): 9.54
  • Σάκχαρα (g): 8.39
  • Φυτικές ίνες (g): 1.5
  • Κάλιο (mg): 190
  • Μαγνήσιο (mg): 9
  • Βιταμίνη Α (IU): 326
  • Βιταμίνη C (mg): 6.6
  • Βιταμίνη K (mcg): 2.6

Εκτός από το ότι το φρούτο αυτό είναι πολύ νόστιμο, ειδικά όταν είναι ώριμο, προσφέρει μερικά μοναδικά οφέλη για την υγεία. Μάλιστα, τα φυσικά σάκχαρα που περιέχει, μπορεί να αντικαταστήσουν κάποια από τα σάκχαρα που λαμβάνετε στη διατροφή σας. Ειδικότερα:

Ροδάκινο: Οφέλη

  • Μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο
  • Κάνει καλό στην υγεία του εντέρου
  • Υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα
  • Έχει αντιοξειδωτική δράση
  • Χαρίζει πιο υγιές δέρμα
  • Συμβάλλει στην υγεία των ματιών
  • Μειώνει την υπέρταση
  • Μειώνει τις αλλεργίες

1. Μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο

Το ροδάκινο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, η οποία καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες. Μελέτες δείχνουν ότι οι χημικές ουσίες που περιέχει μειώνουν το ποσοστό μη καρκινικών δερματικών βλαβών και προστατεύουν το δέρμα από την ανάπτυξη κακοήθων βλαβών. Το φρούτο αυτό έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες (αντιοξειδωτικά) που εμποδίζουν το σχηματισμό και την εξάπλωση καρκινικών κυττάρων, όπως έχουν δείξει εργαστηριακές εξετάσεις.
Σύμφωνα με δημοσιευμένη μελέτη στο Journal of Nutritional Biochemistry, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο A&M του Τέξας χορήγησαν σε ποντίκια, εκχύλισμα ροδάκινου και βρήκαν ότι προκαλούσε τα πιο επιθετικά καρκινικά κύτταρα να καταστραφούν. Ανέστειλε επίσης τις μεταστάσεις σε άλλα μέρη του σώματος.

Σε μελέτη, μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που κατανάλωναν τουλάχιστον 2 ροδάκινα κάθε μέρα είχαν 41% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού για 24 χρόνια!

2. Κάνει καλό στην υγεία του εντέρου

Ένα ροδάκινο (περίπου 100 γραμμάρια) περιέχει 1,5 γραμμάρια φυτικών ινών, που βοηθά στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, υποστηρίζει την υγεία του εντέρου και συμβάλλει στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα επιβραδύνοντας την άνοδο του. Τα ροδάκινα περιέχουν επίσης πρεβιοτικά, τα οποία τροφοδοτούν τα ευεργετικά βακτήρια στο έντερο που συνδέονται με την αντιφλεγμονή, το ανοσοποιητικό και τη διάθεση.

3. Υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα

Το φρούτο αυτό υποστηρίζει το ανοσοποιητικό με τρεις τρόπους. Ένα μέσο ροδάκινο  περιέχει 6 mg βιταμίνης C, που είναι το 7% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Ποσότητας (ΣΗΠ) για τους άνδρες και το 8% για τις γυναίκες. Αρκετοί τύποι ανοσοκυττάρων χρειάζονται βιταμίνη C για την παραγωγή, τη λειτουργία τους και την προστασία του οργανισμού. Τα ροδάκινα περιέχουν επίσης βιταμίνη Α, η οποία παίζει ρόλο στην υγεία των πνευμόνων και της όρασης, καθώς και άλλων οργάνων.

 

φρούτο για τον καρκίνο ροδάκινα
Photo Unsplash.com

4. Έχει αντιοξειδωτική δράση

Τα ροδάκινα περιέχουν αντιοξειδωτικά όπως πολυφαινόλες και καροτενοειδή. Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες, το οποίο αυξάνει την παραγωγή των ελεύθερων ριζών που βλάπτουν τα κύτταρα και την ικανότητα του σώματος να αντιμετωπίσει τις επιβλαβείς επιπτώσεις τους. Αυτό είναι το μυστικό για την υγεία του εγκεφάλου, καθώς το οξειδωτικό στρες είναι ένας αιτιολογικός παράγοντας σε νευροεκφυλιστικές ασθένειες ,όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.

5. Χαρίζει πιο υγιές δέρμα

Τα ροδάκινα έχουν βήτα καροτίνη και βιταμίνη C: Και τα δύο έχουν αποδειχθεί ότι υποστηρίζουν το υγιές δέρμα. Η βήτα καροτίνη, πρόδρομος της βιταμίνης Α, βοηθά στην προστασία του δέρματος από τις βλάβες από τον ήλιο. Επιπλέον, η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για τη δημιουργία κολλαγόνου και τη βελτίωση της ελαστικότητας του δέρματος.
Η αύξηση της πρόσληψης νερού έχει αποδειχθεί ότι έχει θετική επίδραση στην ενυδάτωση του δέρματος. Επειδή ένα φρέσκο ροδάκινο περιέχει περίπου 88 γραμμάρια νερό, τα ροδάκινα μπορεί επίσης να είναι ενυδατικά για το δέρμα σας (και το σώμα συνολικά).

6. Συμβάλλει στην υγεία των ματιών

Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη που περιέχουν τα ροδάκινα συμβάλλουν στην προστασία του αμφιβληστροειδούς. Αυτά τα δύο καροτενοειδή έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο δύο κοινών οφθαλμικών διαταραχών: της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και του καταρράκτη.

Η βιταμίνη Α υποστηρίζει την οφθαλμική υγεία. Αν και σπάνια, η ανεπάρκεια βιταμίνης Α μπορεί να οδηγήσει σε ξηροφθαλμία, η οποία μπορεί να βλάψει την όραση και να οδηγήσει σε νυχτερινή τύφλωση (αδυναμία όρασης στο σκοτάδι ή χαμηλό φωτισμό).

7. Μειώνει την υπέρταση

Τα ροδάκινα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και αυτό είναι σημαντικό για την αρτηριακή πίεση, επειδή η κατανάλωση νατρίου μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση. Το κάλιο ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση ενεργώντας ως φυσικό διουρητικό, απομακρύνοντας την περίσσεια νατρίου και των υγρών από το σώμα. Η απαλλαγή από την περίσσεια νατρίου και υγρών ανακουφίζει από την πίεση στην καρδιά και τις αρτηρίες, ενώ ταυτόχρονα μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού.

8. Μειώνει τις αλλεργίες

Η ισταμίνη, η χημική ουσία που παράγεται από το ανοσοποιητικό σας σύστημα, απελευθερώνεται όταν το σώμα σας έρχεται σε επαφή με αλλεργιογόνα. Τα ροδάκινα αποτρέπουν την εμφάνιση αλλεργιών απελευθερώνοντας ισταμίνη στο αίμα, που δρα ως μέρος του αμυντικού συστήματος του σώματός σας.

Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε ροδάκινα

Γενικά τόσο η φλούδα όσο και η σάρκα του φρούτου είναι ασφαλείς και βρώσιμες.

Παρόλαυτα, άνθρωποι με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, είναι καλό να αποφεύγουν τροφές υψηλές σε φρουκτόζη, όπως ροδάκινα, μήλα και κεράσια, διότι οι τροφές αυτές μπορεί να επιδεινώσουν τα γαστροεντερικά συμπτώματα.

Scroll to Top