Πως να γλιτώσετε χρήματα όταν ψωνίζετε στο σούπερ μάρκετ

σούπερ μάρκετ

Μήπως η επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ σας έχει γίνει πονοκέφαλος λόγω των χρημάτων που ξοδεύετε κάθε εβδομάδα; Δείτε πως θα κάνετε οικονομία χωρίς στερήσεις.

Με τις τιμές να εκτινάσσονται στα ύψη, από κρέας και προϊόντα μέχρι κονσέρβες και κατεψυγμένα τρόφιμα, μπορεί να νομίζετε ότι είναι αδύνατο να διατηρήσετε τον προϋπολογισμό σας υπό έλεγχο. Ωστόσο, θα διαπιστώσετε ότι μπορείτε να ξοδέψετε λιγότερα με καλό προγραμματισμό και δημιουργικότητα. Ακολουθούν έξυπνοι τρόποι για να εξοικονομήσετε χρήματα στο σούπερ μάρκετ.

5 τρόποι να κάνετε οικονομία στο σούπερ μάρκετ :

  1. Φτιάξτε λίστα και σχεδιάστε την εβδομάδα
  2. Ψωνίστε… περιμετρικά
  3. Κάντε χρήση κουπονιών
  4. Προτιμήστε αγορές σε προσφορά
  5. Αγοράστε σε μεγαλύτερες ποσότητες

1.Φτιάξτε λίστα και σχεδιάστε την εβδομάδα

Σχεδιάστε το τι χρειάζεστε πριν πάτε στο μάρκετ και προσπαθήστε να τηρείτε τη λίστα σας. Αυτό μειώνει τις αγορές που γίνονται “κατά λάθος”. Επιπλέον, ο προγραμματισμός των γευμάτων σας για την εβδομάδα σας βοηθά να μην αγοράζετε τρόφιμα που δεν χρειάζεστε απαραίτητα.

Μπορείτε να αποφύγετε τη σπατάλη και τις υπερβολικές δαπάνες πηγαίνοντας στο σούπερ μάρκετ με μια λίστα με βάση το τι σκοπεύετε να μαγειρέψετε για την εβδομάδα. Αυτό απαιτεί να αποφασίσετε εκ των προτέρων ποια γεύματα και σνακ θα τρώτε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, αλλά το να έχετε μια λίστα και να την τηρείτε μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τις παρορμητικές αγορές.

2.Ψωνίστε… περιμετρικά

Γενικά, οι διάδρομοι στο κέντρο του σούπερ μάρκετ περιέχουν επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία συνήθως είναι ακριβά, ενώ οι εξωτερικοί  είναι όπου θα βρείτε συχνά πράγματα όπως φρούτα, λαχανικά και άλλα μη επεξεργασμένα τρόφιμα που μπορεί να είναι πιο οικονομικά.

Κάνοντας τα περισσότερα από τα ψώνια σας εκεί πιθανότατα θα βρείτε πιο υγιεινές επιλογές για γεύματα, κάτι που είναι ένα πρόσθετο πλεονέκτημα.

Έχετε επίσης κατά νου ότι τα προϊόντα στο ύψος των ματιών είναι πιο πιθανό να τραβήξουν την προσοχή σας, έτσι οι έμποροι λιανικής συχνά τοποθετούν εκεί πιο ακριβά αντικείμενα σε αυτά τα ράφια.

3.Κάντε χρήση κουπονιών

Εκμεταλλευτείτε τις προσφορές και τα κουπόνια που προσφέρονται από το μάρκετ ή από εφαρμογές κουπονιών. Οι πιστωτικές κάρτες ανταμοιβών προσφέρουν επιστροφή μετρητών ή πόντους για αγορές στο σούπερ μάρκετ.

Ορισμένες προσφέρουν επίσης ανταμοιβές για χρήματα που δαπανώνται σε άλλες κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων των εστιατορίων, των καταστημάτων ρούχων και ειδών οικιακής χρήσης.

4.Κάντε αγορές σε προσφορά

Δώστε προσοχή σε ειδικές προσφορές, μπορείτε να αγοράσετε προϊόντα που χρησιμοποιείτε συχνά σε χαμηλότερη τιμή. Προσέχετε όμως να πρόκειται για πραγματικές προσφορές ελέγχοντας το κόστος των προϊόντων που αγοράζετε σε σχέση και με την ποσότητα που περιέχεται στη συσκευασία. Συγκρίνετε τις τιμές ανάμεσα σε διαφορετικά μάρκετ (μπορείτε να το κάνετε και online) για να βρείτε τις καλύτερες προσφορές.

5.Αγοράστε σε μεγαλύτερες ποσότητες

Αγοράστε προϊόντα σε μεγαλύτερες συσκευασίες όταν είναι σε προσφορά. Αυτό μπορεί να σας εξοικονομήσει χρήματα σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Σε ορισμένα μάρκετ, η αγορά σε χονδρικές ποσότητες μπορεί να σας εξοικονομήσει χρήματα, αν τα προϊόντα είναι σε καλή τιμή. Αποφύγετε τα τμήματα με προϊόντα που δεν έχετε ανάγκη.

Ακόμη 3 έξυπνες κινήσεις

Αγορά μη εμπορικών σημάτων: Συχνά, τα γενικά εμπορικά σήματα μπορεί να είναι πιο οικονομικά από τα μάρκες και δεν υστερούν σε ποιότητα.

Εξετάστε την ημερομηνία λήξης : Φροντίστε να εξετάζετε την ημερομηνία λήξης των προϊόντων για να αποφεύγετε την απώλεια τροφίμων.

Αποφυγή αγορών με Άδειο Στομάχι: Αγοράζοντας όταν είστε πεινασμένοι, μπορεί να σας οδηγήσει σε αγορές που δεν χρειάζεστε πραγματικά.

Αυτοί είναι μερικοί τρόποι για να γλιτώσετε χρήματα κατά την επίσκεψή σας στο σούπερ μάρκετ. Ενώ μπορεί να μην είναι πάντα δυνατό να εφαρμόσετε όλους αυτούς τους τρόπους, μια συνδυασμένη προσέγγιση μπορεί να σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε χρήματα στις αγορές σας.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top