Πώς να καθαρίσετε την κεφαλή του ντους γρήγορα και αποτελεσματικά

Μούχλα

Η γνώση του τρόπου καθαρισμού της κεφαλής του ντους μπορεί να κάνει τη διαφορά στην καθαριότητα του ντους σας και στην ποιότητα της πίεσης του νερού.

Οι κεφαλές του ντους μπορεί να φράξουν με την πάροδο του χρόνου χάρη στα μέταλλα του νερού και σε οποιαδήποτε βρωμιά μπαίνει μέσα. Και ένα βουλωμένο ντους δεν είναι απλώς μια ενόχληση, είναι πιο σοβαρό, σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Washington, καθώς μπορεί επίσης να φιλοξενήσει την ανάπτυξη επικίνδυνων βακτηρίων.

Ευτυχώς, ο καθαρισμός της κεφαλής του ντους είναι εύκολος με τη βοήθεια προϊόντων που έχετε ήδη στο σπίτι. Δείτε τα απλά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να λάμψει από καθαριότητα η κεφαλή του ντους.

Πώς να καθαρίσετε την κεφαλή του ντους

Με τη βοήθεια ξιδιού, μαγειρικής σόδας και μιας πλαστικής σακούλας, η κεφαλή του ντους σας μπορεί να καθαριστεί σε βάθος και να αφαλατωθεί με λίγη μόνο προσπάθεια.

Συγκεντρώστε τα προϊόντα που χρειάζεστε

Για να ξεκινήσετε τον καθαρισμό της κεφαλής του ντους, συγκεντρώστε τα συστατικά και τις προμήθειες που θα χρειαστείτε. Θα χρειαστείτε λευκό ξύδι, νερό, μαγειρική σόδα, πλαστικές σακούλες, λαστιχάκια, οδοντόβουρτσα και πανί μικροϊνών.

Γεμίστε τη σακούλα με ξύδι

Γεμίστε μια πλαστική σακούλα (μια σακούλα σε μέγεθος σάντουιτς) με ένα μέρος λευκό ξύδι και ένα μέρος νερό. Χρησιμοποιήστε ένα λαστιχάκι για να στερεώσετε σφιχτά τη σακούλα πάνω από την κεφαλή του ντους, εξασφαλίζοντας ότι η κεφαλή του ντους καλύπτεται πλήρως με το μείγμα νερού και ξιδιού.

Προσοχή: Μην χρησιμοποιήσετε ακόμη μαγειρική σόδα. Η προσθήκη μαγειρικής σόδας στη σακούλα με το ξύδι θα δημιουργήσει μια γρήγορη χημική αντίδραση που, αν και συναρπαστική, δεν διαρκεί πολύ. Και αφού σταματήσει το φούσκωμα του συνδυασμού, θα μείνετε με ένα αναποτελεσματικό διάλυμα καθαρισμού, καθώς η μαγειρική σόδα και το ξύδι εξουδετερώνουν το ένα το άλλο.

Αφήστε την κεφαλή του ντους να μουλιάσει

Τώρα ήρθε η ώρα να αφήσετε το ξύδι να κάνει λίγα μαγικά για την αφαίρεση των αλάτων. Αφήστε τη σακούλα να καθίσει στην κεφαλή του ντους για τουλάχιστον μία ώρα – μπορείτε ακόμη και να την αφήσετε να μουλιάσει στο ξύδι όλη τη νύχτα. Η σακούλα θα θολώσει με την πάροδο του χρόνου, καθώς το ξύδι καθαρίζει τα άλατα και τις βρωμιές από την κεφαλή του ντους.

Ξεπλύνετε το ξύδι

Αφού η κεφαλή του ντους έχει μουλιάσει αρκετά, αφαιρέστε προσεκτικά την πλαστική σακούλα από την κεφαλή του ντους. Κάντε το αργά και προσεκτικά – δεν θέλετε να χυθεί βρώμικο ξύδι σε όλο το δάπεδο του ντους σας.

Στη συνέχεια, ρίξτε ζεστό νερό στην κεφαλή του ντους για ένα ή δύο λεπτά. Αυτό θα διασφαλίσει ότι όλο το ξύδι και τυχόν υπολείμματα που άφησε πίσω του έχουν ξεπλυθεί.

Τρίψτε με μαγειρική σόδα

Πιθανότατα να έχουν μείνει λίγα άλατα ακόμη στην κεφαλή του ντους, ειδικά αν πρόκειται για κεφαλή με πολλά ακροφύσια, τα οποία διασκορπίζουν το νερό σε μορφή «βροχής». Για να απαλλαγείτε από τυχόν βρωμιά που έχει παγιδευτεί σε αυτά τα στενά σημεία, βγάλτε τη μαγειρική σόδα.

Προσθέστε αρκετό νερό σε ένα μικρό πιάτο με μαγειρική σόδα ώστε να δημιουργηθεί μια παχύρρευστη πάστα και, στη συνέχεια, βουτήξτε σε αυτή μια οδοντόβουρτσα. Χρησιμοποιήστε την οδοντόβουρτσα με τη μαγειρική σόδα για να τρίψετε την κεφαλή του ντους, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στα ακροφύσια και τις γωνίες.

Κάντε ένα τελικό ξέπλυμα

Αφού τρίψετε με τη μαγειρική σόδα, ξεπλύνετε την αφήνοντας ζεστό νερό να περάσει από την κεφαλή του ντους για ένα ή δύο λεπτά. Ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε ένα πανί βουτηγμένο σε ζεστό νερό για να ξεπλύνετε τυχόν μαγειρική σόδα που δεν μπορεί να φτάσει το νερό του ντους.

Τέλος, χρησιμοποιήστε ένα καθαρό πανί από μικροΐνες για να στεγνώσετε την κεφαλή του ντους, τρίβοντάς την με μικρές κυκλικές κινήσεις για να αφαιρέσετε το νερό πριν αφήσει σημάδια.

Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζετε την κεφαλή του ντους

Ο τακτικός καθαρισμός της κεφαλής ντους θα διατηρήσει ισχυρή την πίεση του νερού στο ντους σας και θα αποτρέψει τη συσσώρευση βρωμιάς και βακτηρίων στην κεφαλή ντους. Είναι καλύτερο να καθαρίζετε την κεφαλή του ντους σας κάθε τρεις με τέσσερις μήνες.

Ωστόσο, αν ζείτε σε περιοχή με σκληρό νερό -θα το καταλάβετε αυτό αν το νερό σας αφήνει κοκκινωπούς λεκέδες στις τουαλέτες, τις μπανιέρες και τον αρμό του ντους- καθαρίζετε την κεφαλή του ντους σας κάθε μήνα.

Συμβουλές για να διατηρείτε την κεφαλή του ντους καθαρή

Για εύκολο καθαρισμό ρουτίνας, ψεκάστε την κεφαλή του ντους σας κάθε εβδομάδα με ίσα μέρη ξύδι και νερό σε ένα μπουκάλι ψεκασμού και στεγνώστε την με ένα πανί μικροϊνών.

Λειτουργήστε τον ανεμιστήρα του μπάνιου κατά τη διάρκεια και μετά το ντους για να διατηρήσετε τη συσσώρευση υγρασίας στο ελάχιστο.

Εάν η κεφαλή του ντους σας βουλώνει συνεχώς, ίσως ήρθε η ώρα να την αντικαταστήσετε. Οι μεταλλικές κεφαλές ντους είναι καλύτερες γιατί μαζεύουν λιγότερα άλατα από τις πλαστικές.

Scroll to Top