Ψησταριά: Το μυστικό για να την καθαρίσετε σωστά πριν την ανάψετε

ψησταριά

Ο χειμώνας τελείωσε και ήρθε η εποχή του μπάρμπεκιου. Ο σωστός καθαρισμός, όμως, της ψησταριάς είναι απαραίτητος πριν ψήσετε τις μπριζόλες και τα μπιφτεκάκια σας. Δείτε τι πρέπει να κάνετε για να απολαύσετε το γεύμα σας και για να μην σας βγει ξινό.

Καλό είναι πριν ανάψετε την ψησταριά σας, να καθαρίσετε καλά τη σχάρα σας. Μην ξεχνάτε ότι μία βρώμικη σχάρα όχι μόνο προσελκύει βακτήρια που θα μπορούσαν να μολύνουν το φαγητό σας και να σας αρρωστήσουν, αλλά κάνει επίσης μεγάλη διαφορά στη γεύση του φαγητού όταν το βγάζετε από τις σχάρες. Οι μπριζόλες σας, για παράδειγμα, θα έχουν καμένη γεύση και δεν θα σας αρέσουν καθόλου.

Επίσης, μία βρώμικη ψησταριά είναι μία επικίνδυνη ψησταριά, αφού το συσσωρευμένο λίπος και τα τραγανά κομμάτια φαγητού μπορούν να οδηγήσουν σε μια ανεπιθύμητη πυρκαγιά στην αυλή ή τη βεράντα σας.

Και έπειτα, υπάρχει και η «υγεία» της ψησταριάς σας που πρέπει να λάβετε υπόψη. Αυτή η ίδια βρώμικη συσσώρευση θα μειώσει δραματικά τη διάρκεια ζωής της και θα μειώσει την απόδοσή της μέρα με τη μέρα. Αν δεν καθαρίζεται τακτικά, ενδέχεται να σκουριάσει και να σπάσει πολύ πιο γρήγορα.

Αν αναρωτιέστε πώς να καθαρίζετε και να συντηρείτε σωστά την ψησταριά σας, ώστε να διαρκεί περισσότερο και να μην σας προκαλεί προβλήματα, ακολουθείστε τις παρακάτω συμβουλές.

Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζετε τη σχάρα σας

Εξαρτάται από το πόσο συχνά τη χρησιμοποιείτε και πόσο βρώμικη γίνεται όταν τη χρησιμοποιείτε. Οι περισσότεροι ειδικοί προτείνουν βαθύ καθαρισμό της ψησταριάς σας τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο, με ελαφρύτερο, συντηρητικό καθαρισμό μετά από κάθε χρήση.

Αν είστε πολύ σκληρός ψήστης (ή δεν είστε τόσο καλός με τον καθαρισμό μετά το δείπνο), τρεις φορές το χρόνο θα ήταν μια καλύτερη συχνότητα. Αν είστε εποχιακός ψήστης, θα πρέπει οπωσδήποτε να καθαρίσετε καλά τη σχάρα σας πριν την απομακρύνετε για το χειμώνα και πιθανότατα ξανά στη μέση της περιόδου.

Πώς να καθαρίσετε σωστά μια σχάρα

  1. Ανοίξτε την ψησταριά και διαχωρίστε την
  2. Καθαρίστε το εσωτερικό της ψησταριάς
  3. Καθαρίστε τους σωλήνες του καυστήρα
  4. Καθαρίστε τις σχάρες
  5. Πρόληψη μελλοντικής συσσώρευσης βρωμιάς

1. Ανοίξτε την ψησταριά και διαχωρίστε την

Αρχικά, θα πρέπει να ανοίξετε την ψησταριά και να αφαιρέσετε τα διάφορα μέρη της. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσετε να αποκτήσετε πρόσβαση στον κύριο θάλαμο της σχάρας. Συνήθως κάτω από τις σχάρες τείνουν να πέφτουν κομμάτια φαγητού και να προσγειώνονται οι σταγόνες λίπους. Αφαιρέστε λοιπόν τις σχάρες αφού έχουν κρυώσει και αφήστε τες στην άκρη.

2. Καθαρίστε το εσωτερικό της ψησταριάς

Πολλά λίπη και κομματάκια τροφίμων τείνουν να συγκεντρώνονται στο εσωτερικό της σχάρας, γνωστό και ως “κουτί της σχάρας”. Χρησιμοποιήστε μια παλιά σπάτουλα για να ξύσετε τις πλευρές του θαλάμου της σχάρας από όσο το δυνατόν περισσότερα σκουπίδια μπορείτε.

Οποιοδήποτε λεπτό, επίπεδο εργαλείο είναι κατάλληλο. Απλά βεβαιωθείτε ότι παρέχει μια καλή επιφάνεια ή λαβή για να πιάσετε. Ίσως επίσης να θέλετε να σκεφτείτε να προμηθευτείτε και ένα ζευγάρι γάντια εργασίας, καθώς πρόκειται σίγουρα για μια βρώμικη δουλειά.

Στις ψησταριές ξυλοκάρβουνου, η στάχτη συσσωρεύεται στους δίσκους άνθρακα και στις εστίες φωτιάς. Αυτό με τη σειρά του περιορίζει τη ροή του αέρα και τελικά επηρεάζει την απόδοση του μαγειρέματος. Και στην περίπτωση των ψησταριών πέλλετ, η στάχτη μπορεί να προκαλέσει κακή πυροδότηση του συστήματος πέλλετ. Ορισμένες φορές αυτή η κατάσταση οδηγεί σε μια επισφαλή κατάσταση υπερεκμετάλλευσης, όταν αναφλέγεται πάρα πολύ καύσιμο ταυτόχρονα.

Αποφύγετε αυτό καθαρίζοντας τακτικά τη σχάρα σας. Απλά φροντίστε να το κάνετε όταν η στάχτη έχει κρυώσει εντελώς.

3. Καθαρίστε τους σωλήνες του καυστήρα

Αν έχετε ψησταριά αερίου, ένα μέρος που συχνά φράζει είναι οι σωλήνες του καυστήρα. Ένα σύμπτωμα των βρώμικων καυστήρων είναι το μειωμένο μέγεθος της φλόγας. Μπορεί επίσης να καίνε με πορτοκαλί χρώμα αντί για το συνηθισμένο μπλε. Και τα δύο υποδεικνύουν ασυνήθιστα χαμηλές θερμοκρασίες και μια σχάρα με χαμηλή ισχύ.

Συνήθως μια ψησταριά αερίου διαθέτει πολλούς σωλήνες καυστήρα, αν και ορισμένες μπορεί να έχουν μόνο έναν. Χρησιμοποιήστε μια συρμάτινη βούρτσα για να καθαρίσετε απαλά τις μικρές οπές στους σωλήνες. Φροντίστε να βουρτσίζετε από το κέντρο του σωλήνα προς τα έξω, κινούμενοι πλευρικά (όχι πάνω-κάτω). Διαφορετικά μπορεί να σπρώξετε υπολείμματα μέσα στο σωλήνα ή στις ίδιες τις οπές αντί να τις καθαρίσετε.

4. Καθαρίστε τις σχάρες

Συναρμολογήστε ξανά την ψησταριά και, στη συνέχεια, ενεργοποιήστε την στην υψηλότερη ρύθμιση θερμοκρασίας. Μετά από λίγα λεπτά, ανοίξτε το καπάκι και ξύστε δυνατά τις σχάρες. Συνιστώ να χρησιμοποιήσετε μια μεταλλική βούρτσα σχάρας χωρίς τρίχες, ώστε να είναι ασφαλής για χρήση σε επιφάνειες από πορσελάνη, κεραμικό, χάλυβα και χυτοσίδηρο.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μία ξύστρα σχάρας ή μια βούρτσα με νάιλον τρίχες, αλλά φροντίστε να το κάνετε αυτό μόνο όταν η σχάρα είναι κρύα.

Για να μαλακώσετε τη βρωμιά, μουλιάστε τις σχάρες σας σε σαπουνόνερο κατά τη διάρκεια της νύχτας.

5. Πρόληψη μελλοντικής συσσώρευσης βρωμιάς

Ορισμένες πρακτικές μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη συσσώρευσης βρωμιάς και λίπους. Μια μέθοδος είναι να λαδώνετε τις σχάρες της καυτής ψησταριάς σας με λίγο μαγειρικό λάδι ακριβώς πριν αρχίσετε να μαγειρεύετε.

Στην ίδια λογική, το τρίψιμο των σχαρών με ένα ωμό κρεμμύδι είναι μια άλλη τακτική που μπορείτε να δοκιμάσετε. Αν έχετε μια βούρτσα σχάρας χωρίς τρίχες, είναι καλή ιδέα να ξύνετε τις καυτές σχάρες σας τόσο πριν όσο και μετά το ψήσιμο. Και φυσικά η καλύτερη μέθοδος για την τέλεια ψησταριά είναι ο τακτικός καθαρισμός.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top