Τα 7 βήματα για να φτιάξετε το τέλειο τσάι με υπέροχη γεύση

τσάι

Μία τέλεια κούπα τσάι αποτελεί μια μορφή τέχνης από μόνη της. Αυτά είναι τα βήματα για να την κατακτήσετε.

Η θερμοκρασία έπεσε απότομα και οι συνθήκες είναι οι ιδανικές για να κάθεστε σπίτι και να πίνετε τσάι για να ζεσταθείτε. Μία καλή κούπα τσάι όμως, δεν είναι απλή υπόθεση.

Αν νομίζετε ότι το να φτιάξετε τσάι απαιτεί απλά να βάζετε ένα φακελάκι μέσα σε βραστό νερό, κάνετε λάθος. Υπάρχουν κάποια βήματα και tips που πρέπει να ακολουθήσετε, αν θέλετε να απολαύσετε μια πραγματικά καλή κούπα τσάι και να μετατρέψετε την όλη διαδικασία σε ιεροτελεστία. Πάμε να τα δούμε:

Τα 7 βήματα

  1. Χρησιμοποιείστε φρέσκα υλικά
  2. Διαλέξτε νερό
  3. Προετοιμάστε την τσαγέρα ή το μπρίκι σας
  4. Μετρήστε με ακρίβεια
  5. Δώστε βάση στη διάρκεια που το τσάι μουλιάζει στο νερό
  6. Προσοχή να μην το παρακάνετε
  7. Αλλάξτε τις αναλογίες μετά τη δοκιμή

 

1. Χρησιμοποιείστε φρέσκα υλικά

Σας αρέσει να πίνετε μία κούπα μαύρο τσάι κάθε πρωί για να γεμίζετε ενέργεια και να ξεκινήσετε ιδανικά τη μέρα σας; Ή προτιμάτε να ηρεμείτε στο τέλος της μέρας πίνοντας ένα τσάι βοτάνων, ή ένα χαμομήλι λίγο πριν πέσετε για ύπνο; Είτε προτιμάτε το τσάι βοτάνων, του βουνού, το πράσινο, το μαύρο ή το λευκό τσάι, πάντα να διαλέγετε το πιο φρέσκο που υπάρχει. Αυτή η οδηγία ισχύει και για το φρέσκο τσάι, αλλά και για το ήδη συσκευασμένο σε φακελάκια.

2. Διαλέξτε νερό

Το τσάι βασίζεται πολύ στο νερό, καθώς αυτό μπορεί να αναδείξει όλα τα γευστικά χαρακτηριστικά του, σύμφωνα με ειδικούς του τσαγιού. Το φρέσκο νερό, όπως το εμφιαλωμένο ή το φιλτραρισμένο, είναι πολύ καλύτερες επιλογές από το νερό βρύσης, το οποίο περιέχει μέταλλα, χημικά, άλατα και αλλοιωμένη γεύση.

3. Προετοιμάστε την τσαγέρα ή το μπρίκι σας

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρέπει να βάζετε κρύο νερό στον βραστήρα με το τσάι, και να το αφήνετε να βράζει, εκτός αν φτιάχνετε πράσινο τσάι, που το νερό δεν χρειάζεται να είναι εντελώς βρασμένο. Αν χρησιμοποιείτε τσαγέρα, καλό θα είναι να την έχετε ζεστάνει πρώτα με λίγο καυτό νερό, ώστε να την προετοιμάσετε για την υψηλή θερμοκρασία του βρασμένου τσαγιού που θα βάλετε αργότερα.

4. Μετρήστε με ακρίβεια

Για να πετύχετε την σωστή ισορροπία, χρησιμοποιείστε μια κουταλιά του γλυκού φύλλα τσαγιού, ή ένα φάκελάκι με τσάι για κάθε μικρή κούπα νερού. Αν προτιμάτε το τσάι σας πιο δυνατό, τότε, προσθέστε λίγα φύλλα ακόμα ή ένα δεύτερο φακελάκι. Αποφύγετε την αγορά εμφιαλωμένου τσαγιού, καθώς είναι πιο ακριβό και πιο ζαχαρώδες.

5. Δώστε βάση στη διάρκεια που το τσάι μουλιάζει στο νερό

Στο τέλος της μέρας, η διάρκεια που αφήνετε το τσάι να μουλιάσει μέσα στο νερό, εξαρτάται από τον τύπο του τσαγιού που φτιάχνετε αλλά και το προσωπικό σας γούστο. Ένας ενδεικτικός οδηγός είναι να μουλιάζετε το μαύρο τσάι για 3-5 λεπτά, το πράσινο για 2-3 λεπτά, το λευκό για 2-3, ενώ το τσάι βοτάνων για 4-6 λεπτά.

6. Προσοχή να μην το παρακάνετε

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ το πώς γίνεται να δώσετε περισσότερη και πιο έντονη γεύση στο τσάι σας; Το μυστικό κρύβεται στο προηγούμενο βήμα, δηλαδή τη διάρκεια που το τσάι θα παραμείνει στο νερό. Με την εξαίρεση κάποιων τσαγιών βοτάνων, το να αφήνετε το τσάι για πάρα πολύ χρόνο στο νερό, θα έχει ως αποτέλεσμα να βγει πιο ξινό και όξινο.

7. Αλλάξτε τις αναλογίες μετά τη δοκιμή

Αν προσέξατε τις αναλογίες και τη διάρκεια μουλιάσματος, και παρ’ όλα αυτά δεν ικανοποιηθήκατε από τη γεύση του τσαγιού σας, τότε μπορείτε να πειράξετε λίγο τις αναλογίες, τις ποσότητες και τη διάρκεια που το μουλιάζετε στο νερό. Με λίγη εξάσκηση, θα βρείτε τις ιδανικές που ταιριάζουν στον δικό σας ουρανίσκο.

QuizWiz 

Όλο Υγεία

Scroll to Top