Τα 9 μυστικά για απόλυτα καθαρό σπίτι

μουχλα κινδυνοι

Αν ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές, η καθαριότητα του σπιτιού σας δεν θα σας φαίνεται τόσο δύσκολη τελικά.

Αν δεν θεωρείτε τον εαυτό σας ένα άτομο που δεν είναι και πολύ φίλος-η με την καθαριότητα, δεν χρειάζεται να απογοητεύεστε. Η καθαριότητα δεν είναι μια αρετή με την οποία γεννιέσαι. Δεν υπάρχει το δίπολο «μου αρέσει ή δεν μου αρέσει η καθαριότητα». Μπορεί να περνάτε μια μεγάλη χρονικά περίοδο που δεν έχετε όρεξη να καθαρίζετε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάποια στιγμή δεν θα την ξαναβρείτε. Το μόνο που χρειάζεστε είναι μια καθοδήγηση αλλά και η δική σας δημιουργική ματιά. Εξοπλιστείτε με μερικά καθαριστικά προϊόντα και είστε έτοιμοι:

Να κρατάτε καθαρές τις επιφάνειες

Τα τραπέζια, τα ράφια, οι πάγκοι και οποιαδήποτε επίπεδη επιφάνεια υπάρχει στο σπίτι σας, αναπόφευκτα λερώνεται εύκολα. Από σκόνη, φαγητά και ό,τι άλλο ακουμπήσετε πάνω τους. Προσπαθήστε να κάνετε λίγο χώρο στην επιφάνεια έτσι ώστε να φαίνεται και πιο όμορφη, αλλά να διευκολύνετε και στο καθάρισμά της.

Να βάζετε πρόγραμμα καθαριότητας

Τα καθαρά σπίτια δεν καθαρίζονται μόνα τους με κάποιο μαγικό τρόπο. Οι άνθρωποι που αγαπούν την καθαριότητα, διατηρούν αυστηρό πρόγραμμα με καθημερινά και εβδομαδιαία tasks. Για παράδειγμα, έχουν συγκεκριμένη μέρα που βάζουν σκούπα ή πλυντήριο, ή που ξεσκονίζουν. Το μυστικό είναι στο να κάνετε ένα μικρό task κάθε μέρα. Με αυτό τον τρόπο, η σκόνη δεν προλαβαίνει ποτέ να μαζευτεί τόσο που να είναι αισθητή.

Να έχετε συγκεκριμένη θέση για τα πάντα

Αν πετάτε τα πράγματά σας από ‘δω κι από ‘κει, είναι λογικό να δημιουργηθεί μια ακαταστασία στο σπίτι που φαίνεται σαν βουνό όταν έρθει η ώρα να καθαρίσετε. Ορίστε μία συγκεκριμένη θέση για κάθε αντικείμενο και έτσι θα βρίσκονται όλα σε τάξη.

Να καθαρίζετε τακτικά

Οι άνθρωποι που έχουν πολύ καθαρά σπίτια, δεν περιμένουν να εμφανιστεί η πρώτη στρώση σκόνης για να καθαρίσουν. Κάνουν μία μικροδουλειά όταν τη βλέπουν μπροστά τους, όπως το να πιάσουν ένα ξεσκονόπανο και να καθαρίσουν λίγο τις επιφάνειες, μέχρι το να διπλώσουν ή κρεμάσουν τα ρούχα στη ντουλάπα.

Αναζητήστε επαγγελματική βοήθεια

Το να πάρετε μια οικιακή βοηθό για τις καθαριότητες του σπιτιού, σίγουρα αποτελεί μια πολυτέλεια που δεν αντέχει η τσέπη των περισσότερων ανθρώπων. Αλλά αν έχετε τη δυνατότητα, μία οικιακή βοηθός, αφενός θα κρατάει το σπίτι σας καθαρό, αφετέρου θα σας παρακινεί κι εσάς να κάνετε μερικές δουλειές για να την βοηθήσετ

Μοιράστε τις δουλειές του σπιτιού

Αν έχετε συγκατοίκους στο σπίτι, το πιο δίκαιο είναι να μοιράζετε τις δουλειές του σπιτιού μεταξύ σας έτσι ώστε το σπίτι να είναι πεντακάθαρο με λιγότερη προσπάθεια. Ο καθένας θα είναι υπεύθυνος για έναν συγκεκριμένο τομέα του σπιτιού και θα πρέπει να τον καθαρίζει τακτικά.

Διασκεδάστε καθαρίζοντας

Η καθαριότητα του σπιτιού δεν χρειάζεται αναγκαστικά να είναι μια βαρετή διαδικασία. Αν βάλετε λίγη μουσική ή το αγαπημένο σας podcast να ακούτε καθώς ξεσκονίζετε, θα δείτε ότι η ώρα περνάει πιο γρήγορα και πιο ευχάριστα.

Μην αφήνετε άπλυτα πιάτα

Δεν είναι πολύ δυσάρεστο συναίσθημα να ξυπνάτε το πρωί και να έχει μείνει μία στοίβα από άπλυτα πιάτα στον νεροχύτη; Εξάλλου, είναι πολύ πιο εύκολο να πλένετε τα πιάτα και ειδικά τα σκεύη όσο είναι ζεστά αμέσως αφού τα χρησιμοποιήσετε. Τα άπλυτα πιάτα δημιουργούν άσχημη εικόνα αλλά και σας εμποδίζουν από το να χρησιμοποιήσετε τον νεροχύτη. Πάρτε το απόφαση και πλύντε τα!

Χρησιμοποιήστε καθημερινά αντικείμενα για να καθαρίζετε

Αν έχετε ξεμείνει από κάποιο καθαριστικό, μην ψάχνετε μακριά. Αν θέλετε να καθαρίζετε τα τζάμια για παράδειγμα, ή κάποια γυάλινη επιφάνεια, μπορείτε πολύ εύκολα να χρησιμοποιήσετε ένα φίλτρο του καφέ ή ένα παλιό βαμβακερό μπλουζάκι. Το ύφασμά τους δεν αφήνει κανένα στίγμα στο γυαλί.

Scroll to Top