Τι να κάνετε στο σπίτι για να σταματήσει ο βήχας σας: 9 φυσικές θεραπείες

βήχας

Οι αλλεργίες, οι λοιμώξεις και η παλινδρόμηση οξέος είναι μερικές από τις πιθανές αιτίες του βήχα και ορισμένες φυσικές θεραπείες μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφισή του.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δεν ελέγχει βότανα και συμπληρώματα, επομένως τα άτομα που τα χρησιμοποιούν ενδέχεται να κινδυνεύουν να χρησιμοποιήσουν προϊόντα χαμηλής ποιότητας με ακαθαρσίες.

Οι άνθρωποι που θέλουν να δοκιμάσουν φυσικές θεραπείες για να αντιμετωπίσουν τον βήχα τους θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να ερευνήσουν πηγές και μάρκες. Επιπλέον, ορισμένα βότανα και συμπληρώματα μπορεί να επηρεάσουν τα φάρμακα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε ανεπιθύμητες παρενέργειες. Είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό πριν πάρετε συμπληρώματα.

9 φυσικές θεραπείες για τον βήχα

Υπάρχει μια σειρά από φυσικές θεραπείες για τη θεραπεία ενός επίμονου βήχαΑν και μπορεί να βοηθήσουν μερικούς ανθρώπους, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι για ορισμένες από τις ακόλουθες θεραπείες υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία για να υποστηρίξουν τη χρήση τους. Αυτό σημαίνει ότι ένα άτομο μπορεί ή όχι να διαπιστώσει ότι τα διορθωτικά μέτρα λειτουργούν για αυτόν.

  1. Μέλι
  2. Τζίντζερ
  3. Ζεστά ροφήματα
  4. Ατμός
  5. Ρίζα marshmallow
  6. Γαργάρες με αλατόνερο
  7. Βρομελίνη
  8. Θυμάρι
  9. Κόκκινη φτελιά

1. Μέλι

Σύμφωνα με έρευνες, το μέλι μπορεί να ανακουφίσει τον βήχα. Σε μια ανασκόπηση μελετών του 2021, οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση της χρήσης μελιού για τη θεραπεία του βήχα σε λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το μέλι ήταν καλύτερο από τη συνήθη φροντίδα, τόσο στην καταστολή του βήχα όσο και στην πρόληψη της ανάγκης για αντιβιοτικά.

Σε μια άλλη μελέτη, οι ερευνητές συνέκριναν το μέλι με τη δεξτρομεθορφάνη, ένα κοινό κατασταλτικό του βήχα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τόσο το μέλι όσο και η δεξτρομεθορφάνη λειτούργησαν αποτελεσματικά για την καταστολή του βήχα. Παρατήρησαν ότι το μέλι σημείωσε ελαφρώς υψηλότερο σκορ σε μια δοκιμή και ισοδύναμο με τη δεξτρομεθορφάνη σε μια άλλη.

Ένα άτομο μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτό το φάρμακο τρώγοντας μια κουταλιά μέλι ή προσθέτοντάς το σε ένα ζεστό ρόφημα, όπως ένα τσάι από βότανα.

2. Τζίντζερ

τζίντζερ
Φωτογραφία: Юлія Вівчарик/Unsplash

Το τζίντζερ μπορεί να ανακουφίσει τον ξηρό ή ασθματικό βήχα, καθώς έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, τη ναυτία και τον πόνο. Μερικές παλαιότερες μελέτες έχουν εξετάσει την επίδραση του τζίντζερ στον βήχα. Μια μελέτη του 2015 εξέτασε 10 διαφορετικά φυσικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται σε παραδοσιακά ασιατικά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένου του τζίντζερ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το τζίντζερ και άλλες θεραπείες, όπως το μέλι, έχουν διαδραματίσει σταθερό ρόλο στην παραδοσιακή ιατρική. Ενώ η μακροχρόνια χρήση μπορεί να έχει πολύτιμες επιδράσεις στην αποτελεσματικότητα μιας θεραπείας, οι ερευνητές σημείωσαν ότι η μελέτη μπορεί να προσφέρει στους μελλοντικούς ερευνητές ένα σημείο για να εξετάσουν φυσικές λύσεις για τον βήχα.

Οι άνθρωποι συχνά προσθέτουν τζίντζερ στα πιάτα ή το πίνουν στο τσάι. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, το τσάι τζίντζερ μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές ή καούρα.

3. Ζεστά ροφήματα

prasino tsai

Ενώ οι τρέχουσες έρευνες λείπουν, μια παλαιότερη μελέτη από το 2008 έδειξε ότι η κατανάλωση υγρών σε θερμοκρασία δωματίου μπορεί να ανακουφίσει τον βήχα, την καταρροή και το φτάρνισμα.

Ωστόσο, τα άτομα με επιπλέον συμπτώματα κρυολογήματος ή γρίπης μπορεί να ωφεληθούν από το ζέσταμα των ροφημάτων τους. Η ίδια μελέτη αναφέρει ότι τα ζεστά ροφήματα ανακουφίζουν ακόμη περισσότερα συμπτώματα, όπως πονόλαιμο, ρίγη και κόπωση.

Η ανακούφιση των συμπτωμάτων ήταν άμεση και παρέμεινε για μια μεγάλη περίοδο μετά το τέλος του ζεστού ροφήματος. Τα ζεστά ροφήματα που μπορεί να είναι ανακουφιστικά περιλαμβάνουν:

  • ζωμούς
  • αφεψήματα από βότανα
  • μαύρο τσάι χωρίς καφεΐνη
  • ζεστό νερό
  • ζεστούς χυμούς φρούτων

4. Ατμός

Ένας υγρός βήχας, δηλαδή αυτός που παράγει βλέννα ή φλέγμα, μπορεί να βελτιωθεί με τον ατμό. Για να δοκιμάσετε αυτή τη μέθοδο, κάντε ένα ζεστό ντους ή μπάνιο και αφήστε το μπάνιο να γεμίσει με ατμό. Μείνετε σε αυτόν τον ατμό για λίγα λεπτά μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα. Μπορείτε να πιείτε ένα ποτήρι νερό μετά για να δροσιστείτε και να αποτρέψετε την αφυδάτωση.

Εναλλακτικά, μπορείτε να φτιάξετε ένα μπολ ατμού:

  • γεμίζοντας ένα μεγάλο μπολ με ζεστό νερό
  • προσθέτοντας βότανα ή αιθέρια έλαια, όπως ευκάλυπτο ή δεντρολίβανο, που μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση της συμφόρησης
  • γέρνοντας πάνω από το μπολ και τοποθετώντας μια πετσέτα πάνω από το κεφάλι, η οποία παγιδεύει τον ατμό ώστε να μπορείτε να τον εισπνεύσετε
  • αναπνέοντας τον ατμό για περίπου 10-15 λεπτά

Μπορεί να βρείτε χρήσιμο τον ατμό όταν γίνεται μία έως δύο φορές την ημέρα. Ενώ πολλοί πιστεύουν ότι ο ατμός θα βοηθήσει με τον βήχα και άλλα συμπτώματα, δεν το υποστηρίζουν όλα τα στοιχεία. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2017 που εξέταζε τη χρήση του ατμού για συμπτώματα κοινού κρυολογήματος διαπίστωσε ότι δεν βελτίωσε αισθητά τα συμπτώματα ενός ατόμου.

5. Ρίζα marshmallow

Η ρίζα marshmallow είναι ένα βότανο με μακρά ιστορία χρήσης ως θεραπεία για τον βήχα και τον πονόλαιμο. Το βότανο μπορεί να ανακουφίσει τον ερεθισμό που προκαλείται από τον βήχα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε mucilage. Το mucilage είναι μια παχιά, κολλώδης ουσία που καλύπτει το λαιμό.

Μια παλαιότερη, μικρή μελέτη διαπίστωσε ότι ένα φυτικό σιρόπι για τον βήχα που περιέχει ρίζα marshmallow, μαζί με θυμάρι και κισσό, ανακούφισε αποτελεσματικά τον βήχα που προκλήθηκε από κοινά κρυολογήματα και λοιμώξεις του αναπνευστικού. Μετά από 12 ημέρες από τη λήψη του σιροπιού, το 90% των συμμετεχόντων αξιολόγησε την αποτελεσματικότητά του ως καλή ή πολύ καλή.

Σε μια in vitro μελέτη του 2020, οι ερευνητές σημείωσαν επίσης την επίδραση του εκχυλίσματος ρίζας marshmallow. Διαπίστωσαν ότι το εκχύλισμα ρίζας έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και παρείχε παρόμοια ανακούφιση με τη δικλοφενάκη, ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο.

Η ρίζα marshmallow είναι επίσης διαθέσιμη ως αποξηραμένο βότανο ή τσάι. Μπορείτε να προσθέσετε ζεστό νερό σε ένα από τα δύο και μετά να το πιείτε αμέσως ή να το αφήσετε να κρυώσει πρώτα. Όσο περισσότερο βυθίζεται η ρίζα του marshmallow στο νερό, τόσο περισσότερο mucilage θα υπάρχει στο ποτό.

Οι παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν στομαχικές διαταραχές, αλλά αυτό μπορεί να είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί πίνοντας επιπλέον υγρά.

6. Γαργάρες με αλατόνερο

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν γαργάρες με θαλασσινό νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα για να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πονόλαιμου και των συμπτωμάτων που σχετίζονται με το κοινό κρυολόγημα. Μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση της βλέννας και να ανακουφίσει κάποιο πόνο. Ωστόσο, πιθανότατα δεν θα βοηθήσει στη μείωση του ιικού φορτίου.

Σε μια μελέτη του 2021, οι ερευνητές συνέκριναν διαφορετικά αντισηπτικά στοματικά διαλύματα για να βοηθήσουν στην πρόληψη της εξάπλωσης της COVID-19. Διαπίστωσαν ότι πολλές εμπορικές μάρκες βοήθησαν στη μείωση του ιικού φορτίου, αλλά ένα εργαστηριακό διάλυμα θαλασσινού νερού δεν σκότωσε αποτελεσματικά τον ιό.

Μπορείτε να κάνει γαργάρες με αλμυρό νερό:

  • ανακατεύοντας 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό μέχρι να διαλυθεί
  • αφήνοντας το διάλυμα να κρυώσει ελαφρά πριν το χρησιμοποιήσετε για γαργάρες
  • αφήνοντας το μείγμα να καθίσει στο πίσω μέρος του λαιμού για μερικές στιγμές πριν το φτύσετε
  • επαναλαμβάνοντας πολλές φορές κάθε μέρα μέχρι να βελτιωθεί ο βήχας

Τα μικρά παιδιά και τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση θα πρέπει να αποφεύγουν τις γαργάρες με θαλασσινό νερό.

7. Βρομελίνη

Η βροωμελίνη είναι ένα ένζυμο που προέρχεται από τον ανανά και κυρίως τον πυρήνα του φρούτου. Έχει αντιφλεγμονώδεις και βλεννολυτικές ιδιότητες, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να διασπάσει τη βλέννα και να την απομακρύνει από το σώμα.

Μερικοί άνθρωποι πίνουν χυμό ανανά καθημερινά για να μειώσουν τη βλέννα στο λαιμό και να καταστείλουν τον βήχα. Ωστόσο, μπορεί να μην υπάρχει αρκετή βρομελίνη στον χυμό για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Συμπληρώματα βρωμελίνης είναι διαθέσιμα και μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικά στην ανακούφιση του βήχα. Ωστόσο, είναι καλύτερο να μιλήσετε με έναν γιατρό πριν δοκιμάσετε οποιαδήποτε νέα συμπληρώματα.

Η βρομελίνη είναι ένα πιθανό αλλεργιογόνο και η ουσία μπορεί επίσης να προκαλέσει παρενέργειες και να αλληλεπιδράσει με φάρμακα. Τα άτομα που λαμβάνουν αραιωτικά αίματος ή συγκεκριμένα αντιβιοτικά δεν πρέπει να λαμβάνουν βρομελίνη.

8. Θυμάρι

Το θυμάρι έχει τόσο μαγειρική όσο και φαρμακευτική χρήση και είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο φάρμακο για τον βήχα, τον πονόλαιμο, τη βρογχίτιδα και τα πεπτικά προβλήματα.

Σε μια μετα-ανάλυση πολλών μελετών το 2015, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι ισχυρά στοιχεία υποδηλώνουν ότι η χρήση παρασκευασμάτων θυμαριού βοήθησε στην ανακούφιση των συμπτωμάτων βήχα. Ωστόσο, σημείωσαν ότι χρειάζονται πρόσθετες μελέτες για να αποδειχθεί η συνολική αποτελεσματικότητά του.

Μια πιο πρόσφατη μελέτη το 2021 έδειξε ότι τα άτομα που χρησιμοποιούν συνδυασμό σταγόνων θυμαριού και κισσού εμφάνισαν βελτίωση στα συμπτώματα της βρογχίτιδας, στον βήχα και στη συνολική ποιότητα ζωής.

Σημείωσαν επίσης ότι οι άνθρωποι παρουσίασαν λίγες παρενέργειες χρησιμοποιώντας τις σταγόνες. Για τη θεραπεία του βήχα χρησιμοποιώντας θυμάρι, μπορείτε να αναζητήσετε ένα σιρόπι για τον βήχα που περιέχει αυτό το βότανο.

9. Κόκκινη φτελιά

Οι ιθαγενείς Αμερικανοί παραδοσιακά χρησιμοποιούσαν κόκκινη φτελιά -που ονομάζεται επίσης «ολισθηρή φτελιά»- για τη θεραπεία του βήχα και των πεπτικών προβλημάτων. Η ολισθηρή φτελιά είναι παρόμοια με τη ρίζα marshmallow, καθώς περιέχει υψηλό επίπεδο mucilage, το οποίο βοηθά στην καταπράυνση του πονόλαιμου και του βήχα.

Ένα άτομο μπορεί να φτιάξει τσάι από φτελιά προσθέτοντας 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο βότανο σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και αφήνοντάς το να βράσει για τουλάχιστον 10 λεπτά πριν το πιει.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ολισθηρή φτελιά μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση των φαρμάκων, επομένως θα πρέπει να μιλήσετε με έναν γιατρό πριν παρασκευάσετε ένα τσάι ή χρησιμοποιήσετε άλλο συμπλήρωμα. Διατίθεται σε μορφή σκόνης και κάψουλας.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top