Το απόλυτο κόλπο για να μην έχετε θολά τζάμια στο σπίτι

τζάμια

Μπορεί η θερμοκρασία να ανεβαίνει αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα τζάμια στο σπίτι σας θα σταματήσουν να θολώνουν. Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό; Πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε για να μην θέσετε σε κίνδυνο την υγεία σας;

Τα τζάμια από τα παράθυρα στο σπίτι σας μπορεί να θολώνουν ακόμη και την άνοιξη. Δεν χρειάζεται να σας τρομάζει αυτό, ούτε υπάρχει κάποιο τεχνικό πρόβλημα με τα παράθυρα.

Αυτό συμβαίνει λόγω της συμπύκνωσης, ενός φυσικού φαινομένου που οφείλεται στην εξάτμιση του νερού στον αέρα. Συγκεκριμένα, όταν ο ζεστός αέρας που είναι «φορτωμένος» με υγρασία έρχεται σε επαφή με μια ψυχρότερη επιφάνεια, όπως ένα τζάμι παραθύρου, αποβάλλει υδρατμούς, οι οποίοι μετατρέπονται σε συμπύκνωση.

Αυτά τα μικρά σταγονίδια εμφανίζονται πιο εύκολα στο γυαλί από ό,τι σε άλλα υλικά του δωματίου, επειδή αυτά έχουν συχνά χαμηλότερη θερμοκρασία από τους υπόλοιπους τοίχους ή τα αντικείμενα του σπιτιού.

Πώς και πότε να καθαρίζετε τα τζάμια

Όταν όμως το τζάμι σας γίνεται θολό, πρέπει να το καθαρίζετε, λένε οι ειδικοί. Γιατί αν δεν το κάνετε, θα αρχίσετε να βλέπετε να σχηματίζεται μούχλα γύρω από τα κουφώματα των παραθύρων σας.

Οι ειδικοί σας συνιστούν να καθαρίζετε τα τζάμια με έναν πολύ απλό τρόπο, με ένα οικιακό απορρυπαντικό που ήδη έχετε. Δεν χρειάζεται να αγοράσετε κάτι ειδικό και να σας κοστίσει ακριβά.

Όπως λένε οι ειδικοί, είναι ένας παλιομοδίτικος τρόπος, ο οποίος όμως είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός. Απλά βάλτε λίγο υγρό πιάτων σε ένα πανί και καθαρίστε τα τζάμια. Τα τζάμια θα λάμψουν και θα εξαφανιστούν όλα τα μικρά σταγονίδια.

Πρέπει να σταματήσετε με αυτόν τον τρόπο τη συμπύκνωση στα παράθυρα γιατί αν την αφήσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα πάνω στα τζάμια, θα εμφανιστεί μούχλα στον χώρο σας. Είναι πολύ πιθανό να παρουσιαστεί μούχλα στους τοίχους, τα έπιπλα και τα υφάσματα και να μυρίζει άσχημα το δωμάτιο. Δεν αποκλείεται να εντοπίσετε φθορές μέχρι και σε έπιπλα, φωτιστικά και ταπετσαρίες.

Τι πρέπει να κάνετε για να προλάβετε τη μούχλα

Καλό είναι να μην κρεμάτε βρεγμένα ρούχα σε εσωτερικούς χώρους και να μην στεγνώνετε τα βρεγμένα ρούχα πάνω σε καλοριφέρ. Επίσης, πρέπει να αερίζετε καλά το σπίτι σας, ειδικά στο μπάνιο και την κουζίνα που ανεβαίνει η θερμοκρασία έπειτα από ένα ζεστό ντους ή μαγείρεμα.

Οι ειδικοί συνιστούν να αερίζετε συστηματικά όλο το σπίτι κάθε μέρα για 4- 5 λεπτά και όπως λένε, είναι καλύτερα είναι να το κάνετε κάθε πρωί. Επίσης, σας προτείνουν να χρησιμοποιείτε αφυγραντήρα και να διατηρείτε τη θερμοκρασία του σπιτιού γύρω στους 20 βαθμούς για να μην «κρυώνουν» οι τοίχοι.

Όλο Υγεία

Scroll to Top