Το έξυπνο κόλπο για να μειώσετε τον χρόνο που περνάτε στο κινητό

κινητό - έξυπνο κόλπο

Θέλετε να απολαμβάνετε περισσότερο χρόνο μακριά από την οθόνη του κινητού σας; Ένα απλό και έξυπνο κόλπο μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε σημαντικά τη χρήση του, χαρίζοντάς σας περισσότερη ελευθερία και καλύτερη ποιότητα ζωής.

Πώς να προστατέψετε το παιδί σας από διαδικτυακές απάτες

Το έξυπνο κόλπο του Jay Shetty για να περνάτε λιγότερο χρόνο στο κινητό σας

Σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου Twente, η μέση καθημερινή χρήση οθόνης ανέρχεται σε περίπου 6 ώρες και 58 λεπτά, ενώ οργανισμοί όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστούν περιορισμό της χρήσης σε 2 ώρες ημερησίως για τους νέους. Η έρευνα αναλύει τόσο τις θετικές όσο και τις αρνητικές επιπτώσεις της χρήσης των smartphones, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η ψυχολογική ευεξία, η κοινωνική υποστήριξη και η σωματική υγεία.​

Τα ευρήματα της μελέτης υποδεικνύουν ότι η υπερβολική χρήση των smartphones μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στη φυσική ευεξία, όπως προβλήματα ύπνου, μειωμένη φυσική δραστηριότητα και αυξημένο άγχος.

Ο Jay Shetty, συγγραφέας που έχει κατακτήσει την πρώτη θέση στη λίστα των New York Times, βραβευμένος παρουσιαστής του podcast On Purpose και επιχειρηματίας με επίκεντρο το σκοπό, δίνει μεγάλη σημασία στην ενσυνειδητότητα. Και το να περνάει λιγότερο χρόνο στο κινητό του είναι ένας τρόπος με τον οποίο ο Shetty εφαρμόζει αυτή την πρακτική.

Σε μία προσωπική συζήτηση με το περιοδικό People και τη Dotdash Meredith, ο Shetty μοιράστηκε το νούμερο ένα μυστικό του για τη μείωση του χρόνου μπροστά στην οθόνη: Να αντιμετωπίζετε το κινητό σας σαν σταθερό τηλέφωνο.

Αϋπνία: Το Νο1 πράγμα που δεν πρέπει ποτέ να κάνετε αν ξυπνήσετε στη μέση της νύχτας

Μην κοιτάτε το κινητό σας το πρωί

Ξεκινήστε αγνοώντας το κινητό σας το πρωί.

«Ποτέ δεν θα ξυπνούσατε για να αφήσετε 100 ανθρώπους να μπουν στην κρεβατοκάμαρά σας πριν κάνετε ντους, βουρτσίσετε τα δόντια σας και βαφτείτε», αναφέρει ο Shetty.

«Αλλά όταν κοιτάτε το κινητό σας με το που ξυπνήσετε, αφήνετε 100 ανθρώπους να μπουν στο μυαλό σας. Αφήνετε το αφεντικό σας να σας πει: “Είναι αργά”, τη μητέρα σας να ρωτήσει: “Πότε θα παντρευτείς;”… Οι ειδήσεις την ίδια ώρα σας μιλούν για άλλη μια καταστροφή. Δώστε απλώς στον εγκέφαλό σας 10 λεπτά για να ξυπνήσει».

Έρευνες δείχνουν ότι δραστηριότητες όπως η χρήση των κοινωνικών δικτύων μπορούν να διεγείρουν την παραγωγή ντοπαμίνης, μιας ορμόνης που σχετίζεται με την ευχαρίστηση. Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι η υπερδιέγερση με ντοπαμίνη μπορεί να αποευαισθητοποιήσει το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου, οδηγώντας σε προβλήματα συγκέντρωσης και άγχος.

Για άτομα που χρειάζεται να ελέγχουν το κινητό τους λόγω παιδιών ή ηλικιωμένων γονιών, ο Shetty προτείνει να έχουν ένα τηλέφωνο ανάγκης χωρίς εφαρμογές. Έτσι, οι αγαπημένοι τους μπορούν να αφήσουν ένα μήνυμα αν χρειαστεί και δεν θα βομβαρδίζονται με ειδήσεις ή ειδοποιήσεις από κοινωνικά δίκτυα.

«Δεν υπάρχει θόρυβος. Δεν υπάρχει αρνητικότητα», αναφέρει. «Δοκιμάστε το για επτά μέρες και θα νιώσετε πολύ καλύτερα το πρωί».

Πέφτει η μπαταρία του iPhone; Τι να κάνετε και τι όχι για τη διατηρήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο

Αφήστε το κινητό σας σε άλλο δωμάτιο

Ο Shetty αφήνει το κινητό του σε ένα τραπέζι σε διαφορετικό δωμάτιο όταν εργάζεται, ώστε να μειώσει τη χρήση του κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επειδή χρειάζεται να σηκωθεί και να φύγει από το γραφείο του για να χρησιμοποιήσει το κινητό του, το να σερφάρει ασυναίσθητα γίνεται πολύ λιγότερο ελκυστικό. «Διαπίστωσα ότι αν κάθεσαι με το κινητό στο χέρι, είσαι χαμένος», επισημαίνει.

«Μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τα κινητά μας όπως τα σταθερά τηλέφωνα αν δείξουμε λίγη παραπάνω πειθαρχία».

Μικρές αλλαγές, όπως το να αφήνουμε το κινητό σε άλλο δωμάτιο ή να αποφεύγουμε να το ελέγχουμε αμέσως μόλις ξυπνήσουμε, μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στην καθημερινότητά μας. Υιοθετώντας τις συμβουλές του Jay Shetty, όχι μόνο περιορίζουμε την υπερβολική χρήση της οθόνης, αλλά κερδίζουμε πολύτιμο χρόνο για τον εαυτό μας, καλλιεργώντας μεγαλύτερη ηρεμία, συγκέντρωση και ευεξία στην ημέρα μας.

Κινητό: Πρέπει να το φορτίζετε κατά τη διάρκεια της νύχτας; Τι συνιστούν οι ειδικοί για να «ζήσει» η μπαταρία περισσότερο

Ίσως τελικά το «κόλπο» να είναι απλό: λίγη περισσότερη απόσταση, λίγη περισσότερη ελευθερία.

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Scroll to Top