Το αντιγηραντικό ρόφημα που βελτιώνει τη συγκέντρωση, ανακουφίζει από το στρες και βοηθάει στο αδυνάτισμα

ρόφημα

Πρόκειται για ένα ρόφημα με απαλή γεύση και σπουδαία οφέλη. Μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια των περιττών κιλών στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.

Τα οφέλη που έχει αυτό το ρόφημα όμως δεν σταματούν εκεί καθώς θεωρείται ότι έχει αντιγηραντικές ιδιότητες και βελτιώνει την πέψη. Γνωρίστε ποιο είναι και γιατί αξίζει να το εντάξετε στη διατροφή σας.

Τι είναι το λευκό τσάι;

Το λευκό τσάι είναι ένα είδος τσαγιού που προέρχεται από τον ίδιο φυτό με το μαύρο και πράσινο. Ο όρος “λευκό τσάι” προέρχεται από την απαλή και άσπρη όψη των φύλλων τσαγιού που χρησιμοποιούνται κατά την παρασκευή του, καθώς και από την απαλή γεύση που προσφέρει. Οι φύλλα του λευκού τσαγιού συλλέγονται συνήθως πριν ανθίσει το φυτό, ενώ επεξεργάζονται ελάχιστα ή καθόλου.

Τα οφέλη

  1. Βοηθάει στο αδυνάτισμα
  2. Ηρεμιστικά αποτελέσματα
  3. Βελτιώνει την συγκέντρωση
  4. Βελτιώνει την πέψη
  5. Υποστηρίζει τη Στοματική Υγεία
  6. Μπορεί να προάγει την αντιγήρανση

1.Βοηθάει στο αδυνάτισμα

Το πράσινο τσάι είναι συχνά το πρώτο τσάι που έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεστε τσάι για απώλεια βάρους. Ωστόσο, το λευκό τσάι μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικό όταν πρόκειται για την καύση λίπους.

Και τα δύο τσάγια έχουν παρόμοια επίπεδα καφεΐνης (το λευκό κάπως λιγότερη) και κατεχινών, όπως η επιγαλλοκατεχίνη (EGCG), μια ένωση στο πράσινο τσάι που συνδέεται με την καύση λίπους. Μαζί, αυτές οι ενώσεις φαίνεται να έχουν συνεργιστική δράση σύμφωνα με μελέτη.

Για παράδειγμα, μια μελέτη σε δοκιμαστικό σωλήνα διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα λευκού τσαγιού μπορούσε να διεγείρει τη διάσπαση του λίπους και να αποτρέψει το σχηματισμό νέων λιποκυττάρων. Αυτό οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στην EGCG.

2. Ηρεμιστικά αποτελέσματα

Ένα από τα προτεινόμενα οφέλη για την υγεία του λευκού τσαγιού είναι η ηρεμιστική επίδραση που έχει σε όσους το καταναλώνουν. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο επειδή είναι ένα χαλαρωτικό τελετουργικό για πολλούς από εμάς. Από όλα τα τσάγια, το λευκό τσάι έχει την υψηλότερη συγκέντρωση L-θεανίνης. Η L-θεανίνη είναι ένα αμινοξύ που έχει βρεθεί ότι μειώνει το οξύ άγχος σε ελεγχόμενες μελέτες.

3. Βελτιώνει την συγκέντρωση

Όχι μόνο η L-θεανίνη αυξάνει την ηρεμία, αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να συγκεντρωθείτε χωρίς να νυστάζετε. Αυτό συμβαίνει επειδή η L-θεανίνη αναστέλλει μέρη του τμήματος που ευθύνονται για την υπερδραστηριότητα. Το άγχος έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στον εγκέφαλο, ενώ χωρίς αυτό είμαστε σε θέση να βελτιώσουμε τη γνωστική μας λειτουργία και μακροπρόθεσμα την υγεία μας.

Το λευκό τσάι έχει επίσης μικρή ποσότητα καφεΐνης. Με περίπου 15 έως 30 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης ανά μερίδα , η καφεΐνη στο λευκό είναι πολύ χαμηλότερη από το πράσινο και το μαύρο τσάι, αλλά αρκετή για να λειτουργήσει ως διεγερτικό στο σώμα. Συγκρίνετε το με 35 έως 45 χιλιοστόγραμμα στο πράσινο τσάι και 40 έως 70 χιλιοστόγραμμα στο μαύρο τσάι και θα δείτε ότι είναι ένα ήπιο διεγερτικό.

4. Βελτιώνει την πέψη

Για χιλιάδες χρόνια το τσάι έχει χρησιμοποιηθεί ως πεπτικό βοήθημα στην Ινδία και την Κίνα. Το λευκό τσάι μπορεί να βελτιώσει την πέψη ενισχύοντας την παραγωγή καλών βακτηρίων στο έντερο σας. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του μπορούν να ηρεμήσουν το έντερο και τα αντιοξειδωτικά μπορούν να μειώσουν την παραγωγή αμυλάσης και λιπάσης, που συχνά μπορεί να είναι η αιτία πεπτικών διαταραχών.

5. Υποστηρίζει τη στοματική υγεία

Μπορεί να σας εκπλήξει, αλλά η κατανάλωση λευκού τσαγιού θα μπορούσε να βελτιώσει τη στοματική σας υγεία. Έχει βρεθεί ότι οι κατεχίνες τσαγιού βοηθούν στην αποφυγή σχηματισμού πλάκας καταπολεμώντας τα βακτήρια που μπορεί να την προκαλέσουν. Ενώ οι τανίνες και το φθόριο που υπάρχουν φυσικά στο λευκό τσάι μπορεί να είναι αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της τερηδόνας.

6. Μπορεί να ενισχύσει την αντιγήρανση

Σήμερα θα μπορείτε να βρείτε πολλά προϊόντα για το δέρμα και την ομορφιά που περιέχουν εκχύλισμα λευκού τσαγιού. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία γήρανσης διασπώντας την ελαστίνη και το κολλαγόνο στο δέρμα. Οι αντισηπτικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες που βρίσκονται στο λευκό τσάι, ωστόσο, μπορούν να καταπολεμήσουν αυτές τις ελεύθερες ρίζες που αναδύονται από εσωτερικούς και εξωτερικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες. Έτσι, την επόμενη φορά που θα θελήσετε να λάβετε ένα προληπτικό μέτρο κατά της πρόωρης γήρανσης, σκεφτείτε ένα φλιτζάνι λευκό τσάι.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top