Οι πατάτες συχνά βγάζουν ρίζες πιο γρήγορα απ’ ό,τι θα θέλαμε, αλλά υπάρχει ένα απλό κόλπο που μπορεί να καθυστερήσει τη διαδικασία. Οι ειδικοί αποκαλύπτουν ποιο φρούτο πρέπει να τοποθετήσετε δίπλα τους για να παραμείνουν φρέσκες περισσότερο.
Πώς να διατηρήσετε φρέσκες τις πατάτες χωρίς ρίζες αφήνοντας ένα φρούτο δίπλα τους
Οι πατάτες είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και η ένταξή τους στη διατροφή σχετίζεται με βελτιωμένη ποιότητα διατροφής, αυξημένη πρόσληψη και επάρκεια πολλών θρεπτικών στοιχείων, όπως πρωτεΐνη, διαιτητικές ίνες, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, βιταμίνη Β6, C και Κ, νιασίνη, σελήνιο και χολίνη.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients, η κατανάλωση πατάτας συσχετίστηκε με υψηλότερη συνολική βαθμολογία ποιότητας διατροφής και σημαντικά υψηλότερα επίπεδα μικροθρεπτικών συστατικών, τα οποία συχνά υποκαταναλώνονται, όπως το κάλιο και οι διαιτητικές ίνες. Η συστηματική ένταξη της πατάτας στη διατροφή μπορεί να συμβάλει θετικά στην κάλυψη των διατροφικών αναγκών σε θρεπτικά συστατικά, ειδικά εάν καταναλώνεται χωρίς υπερβολική προσθήκη λίπους και αλατιού.
Οι πατάτες αποτελούν βασικό λαχανικό στις περισσότερες κουζίνες, αλλά όποιος τις αγοράζει σε μεγάλες ποσότητες γνωρίζει πόσο συνηθισμένο είναι να αρχίσουν να βγάζουν ρίζες προτού καν φτάσει στη μέση της σακούλας. Ενώ συχνά επικεντρωνόμαστε στον καλύτερο τρόπο μαγειρέματός τους, ο τρόπος αποθήκευσης των πατατών μπορεί να είναι εξίσου σημαντικός, ειδικά αν προσπαθείτε να μειώσετε τα απόβλητα τροφίμων.
Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει μια απλή λύση που πιθανόν ήδη βρίσκεται στο μπολ με τα φρούτα σας. Μια ειδικός στο lifestyle αποκάλυψε ένα έξυπνο και οικονομικό κόλπο για να αποτρέψετε τις πατάτες σας από το να μαλακώσουν και να βλαστήσουν πρόωρα. Και δεν πρόκειται για κάποια υψηλής τεχνολογίας συσκευή ή άγνωστο συστατικό είναι μια φυσική μέθοδος βασισμένη στον τρόπο που αλληλεπιδρούν ορισμένα προϊόντα όταν αποθηκεύονται μαζί.
Βάλτε ένα μήλο δίπλα στις πατάτες
Η δημιουργός περιεχομένου στο TikTok, @lifetips669, μοιράστηκε τη μέθοδο αποθήκευσης που έγινε viral, δηλώνοντας: «Οι πατάτες που αγοράζονται σε μεγάλες ποσότητες χαλάνε. Οι πατάτες και τα μήλα είναι καλοί φίλοι. Η αποθήκευσή τους μαζί αποτρέπει τη βλάστηση».
Αν και μπορεί να ακούγεται υπερβολικά εύκολο για να είναι αληθινό, υπάρχει επιστημονική εξήγηση πίσω από αυτόν τον συνδυασμό, καθώς τα μήλα απελευθερώνουν αιθυλένιο, ένα αέριο το οποίο, σύμφωνα με το Tasting Table, «μπορεί να επιβραδύνει ή και να σταματήσει τη διαδικασία βλάστησης των πατατών».
@lifetips669 #life #lifetips #fyp #foryou #lifehacks #viral ♬ original sound – Lifetips
Αυτή η μέθοδος δεν καθυστερεί απλώς τη διαδικασία, αλλά μπορεί να παρατείνει σημαντικά τη φρεσκάδα των πατατών, βοηθώντας τες να παραμείνουν σφιχτές, καθαρές και κατάλληλες για κατανάλωση για πολύ περισσότερο διάστημα απ’ ό,τι αν αποθηκεύονταν μόνες τους.
Αλλά υπάρχει μια παγίδα: ενώ τα μήλα είναι ωφέλιμα για τις πατάτες, το ίδιο αέριο αιθυλένιο μπορεί να προκαλέσει την ταχύτερη ωρίμανση και αλλοίωση άλλων φρούτων και λαχανικών, όπως τα κρεμμύδια, τα πεπόνια, το μπρόκολο και τα ροδάκινα.
Για αυτόν τον λόγο, είναι καλύτερο να κρατάτε τα μήλα μακριά από οποιοδήποτε προϊόν είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στο αιθυλένιο.
Οι συνθήκες αποθήκευσης παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο. Για τα καλύτερα αποτελέσματα, αποθηκεύστε τις πατάτες σας σε μέρος που είναι «δροσερό, ξηρό και σκοτεινό», καθώς οι ζεστές περιοχές επιταχύνουν τη βλάστηση.
Αλλά μην το παρακάνετε με τη χαμηλή θερμοκρασία, καθώς η ψύξη μπορεί να μετατρέψει το άμυλο της πατάτας σε ζάχαρη, κάτι που, σύμφωνα με το Tasting Table, «μπορεί να γίνει καρκινογόνο κατά το μαγείρεμα».
Ο παράγοντας της θερμοκρασίας
Η θερμοκρασία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αποθήκευση των πατατών. Η υψηλή θερμοκρασία επιταχύνει τη βλάστηση, ενώ η πολύ χαμηλή θερμοκρασία μπορεί να μετατρέψει το άμυλο σε ζάχαρη, επηρεάζοντας την γεύση και την υφή τους κατά το μαγείρεμα. Ιδανικά, οι πατάτες πρέπει να φυλάσσονται σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.
Η υγρασία επίσης παίζει σημαντικό ρόλο. Η υπερβολική υγρασία μπορεί να προκαλέσει σήψη, ενώ η πολύ χαμηλή υγρασία μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση. Η ιδανική υγρασία είναι περίπου 90-95%.
Το κόλπο με την κατσαρόλα για να μαγειρέψετε γρήγορα τις πιο νόστιμες και υγιεινές πατάτες
Η σωστή θερμοκρασία και υγρασία μπορούν να διατηρήσουν τις πατάτες φρέσκες για εβδομάδες, ενώ η ακατάλληλη αποθήκευση μπορεί να τις χαλάσει σε λίγες μέρες.