Θέλετε να μαγειρεύετε πατάτες στο μισό χρόνο χωρίς να χάνουν τη νοστιμιά τους; Υπάρχει ένα έξυπνο κόλπο που μπορείτε να εφαρμόσετε στην κατσαρόλα, για να γίνουν πιο γρήγορα και να παραμείνουν αφράτες και γευστικές. Είναι μια απλή λύση που κάνει τη διαφορά, ειδικά όταν βιάζεστε.
Το μεταμεσονύκτιο κόλπο που θα κάνει τις πατάτες σας τραγανές και πεντανόστιμες
Ξεχάστε τη βαρετή αναμονή για το βράσιμο – Το κόλπο για να φάτε τις πατάτες γρήγορα και να είναι πεντανόστιμες
Η πατάτα, αν και συχνά παρεξηγημένη, είναι μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τροφή: παρέχει ενέργεια χάρη στο άμυλο, αλλά παράλληλα περιέχει φυτικές ίνες, βιταμίνη C και κάλιο, το οποίο υποστηρίζει την καρδιά, τους μυς και το νευρικό σύστημα, σύμφωνα με το University of California. Η φλούδα της πατάτας συμβάλλει επιπλέον στην υγεία του εντέρου μέσω των φυτικών ινών.
Επιπλέον, οι πολύχρωμες ποικιλίες (π.χ. γλυκοπατάτα, μωβ πατάτα) είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά όπως ανθοκυανίνες και βήτα‑καροτένιο, με ευεργετικά αποτελέσματα στην ανοσοποίηση, την όραση και πιθανόν στην πρόληψη καρδιοπάθειας και καρκίνου. Σε συνδυασμό με την οικονομική τους προσιτότητα και ευελιξία στη διατροφή, οι πατάτες αποτελούν μια θρεπτική επιλογή που αξίζει να ενταχθεί πιο συχνά στο καθημερινό διαιτολόγιο .
Οι πατάτες, οι αγαπημένοι μας αμυλούχοι σύντροφοι, είναι η απόλυτη τροφή και αποτελούν τη ραχοκοκαλιά αμέτρητων λαχταριστών πιάτων. Ωστόσο, ένα παράπονο που ακούγεται συχνά στις κουζίνες είναι ο εκνευριστικά μακρύς χρόνος μαγειρέματος.
Σύμφωνα με γκουρού της μαγειρικής από το Epicurious και το Epi Test Kitchen, μια επαναστατική, ταχύτερη μέθοδος μαγειρέματος υπόσχεται να «κλειδώσει» όλη αυτή την πλούσια γεύση σε μόλις μισό χρόνο. Έχετε σκεφτεί ποτέ να αντικαταστήσετε το βράσιμο με ατμό; Η ιστοσελίδα συμβουλεύει:
«Ο ατμός έχει όλα τα πλεονεκτήματα του βρασμού, χωρίς μαγειρικά λάδια, ελάχιστο καθάρισμα, σε σύντομο χρόνο. Γιατί; Περιμένετε να βράσει μόνο μια μικρή ποσότητα νερού, όχι ολόκληρη η κατσαρόλα».
Όλοι το έχουμε ζήσει: να βράζουμε προσεκτικά τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν, κάτι που μπορεί να μοιάζει με τη γνωστή κατάσταση «η κατσαρόλα που παρακολουθείς δεν βράζει ποτέ». Όπως αναφέρει το All Recipes, ο συγχρονισμός είναι κρίσιμος. Οι μικρότερες πατάτες μπορεί να χρειαστούν περίπου δέκα με δεκαπέντε λεπτά για να βράσουν, ενώ οι μεγαλύτερες μπορεί να απαιτήσουν από 20 έως 25 λεπτά για να αποκτήσουν την τέλεια αφράτη υφή, σύμφωνα με το MirrorOnline.
Ακόμη καλύτερα, το καθάρισμα είναι ελάχιστο, αφήνοντας λιγότερη ακαταστασία σε σύγκριση με άλλες μεθόδους. Χάρη σε αυτήν τη μέθοδο, ξεχάστε το σωρό από κατσαρόλες και τηγάνια στο νεροχύτη.
Πατάτες: Το κόλπο με το ξύδι και άλλοι 4 τρόποι για να μην ανεβάζουν το σάκχαρο
Πώς να μαγειρέψετε πατάτες στον ατμό;
Για να μαγειρέψετε τις πατάτες σας στον ατμό, απλώς αφήστε τις να «λουστούν» πάνω από νερό που σιγοβράζει. Αυτό όχι μόνο μειώνει τον χρόνο αναμονής, αλλά και διατηρεί τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες, εξασφαλίζοντας ότι κάθε μπουκιά είναι γεμάτη γεύση και θρεπτική αξία.
Αυτές οι πατάτες μπορείτε να τις απολαύσετε σε ποικιλία πιάτων, όπως σαλάτες ή σκέτες, με κάποιο συνοδευτικό. Οι πατάτες στον ατμό είναι το τέλειο συνοδευτικό για κάθε είδος κρέατος, ψαριού ή χορτοφαγικής εναλλακτικής.
Για να το πετύχετε αυτό, ξεφλουδίστε τις πατάτες όσο πιο λεπτά γίνεται και κόψτε τις σε κομμάτια ομοιόμορφου μεγέθους, ούτε πολύ μεγάλα ούτε πολύ μικρά. Διαφορετικά, θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να μαγειρευτούν πλήρως.
Στη συνέχεια, γεμίστε μια κατσαρόλα με βραστό νερό και τοποθετήστε μέσα ένα καλάθι ατμού. Βάλτε τις πατάτες στο καλάθι και αφήστε το νερό να τις ατμίσει μέχρι να γίνουν τρυφερές.
Μετά από περίπου δέκα λεπτά, μεταφέρετέ τις σε ξεχωριστό πιάτο για να κρυώσουν και προσθέστε όποια άλλα καρυκεύματα θέλετε: αλάτι, πιπέρι, λάδι. Τέλος, απολαύστε τις είτε σκέτες είτε ως συνοδευτικό στο κυρίως σας πιάτο.
Υδατάνθρακες: Το κόλπο για να μετατρέψετε το λευκό ρύζι και το ψωμί σε υπερτροφές
Ακολουθώντας αυτήν την απλή συμβουλή, όσοι έχουν φορτωμένο πρόγραμμα και λίγο χρόνο για μαγείρεμα θα μπορούν να απολαμβάνουν πεντανόστιμες πατάτες στον ατμό σε ελάχιστο χρόνο. Δεν απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις μαγειρικής, μόνο λίγη υπομονή και χρόνο.