Όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται σε φυσικά συμπληρώματα για ενέργεια, ισχυρό ανοσοποιητικό ή καλύτερη διάθεση. Όμως πίσω από τις υποσχέσεις, συχνά κρύβονται ουσίες που επηρεάζουν αρνητικά τον οργανισμό. Το συκώτι, ως βασικό φίλτρο του σώματος, είναι συχνά το πρώτο όργανο που επιβαρύνεται. Δείτε ποια κοινά συμπληρώματα μπορούν να το βλάψουν και να οδηγήσουν σε οργανική ανεπάρκεια.
Μαγνήσιο, ασβέστιο, βιταμίνη D και άλλα 3 κοινά συμπληρώματα που μπορεί να γίνουν επικίνδυνα
Ποια κοινά συμπληρώματα μπορούν να προκαλέσουν ηπατική βλάβη και να οδηγήσουν σε οργανική ανεπάρκεια
Ένας χειρουργός του NHS έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για μια σειρά από δημοφιλή συμπληρώματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν απειλητική για τη ζωή ηπατική βλάβη. Σε ένα βίντεο στο Instagram που μέχρι στιγμής έχει συγκεντρώσει σχεδόν ένα εκατομμύριο προβολές, ο Δρ. Rajan προέτρεψε το κοινό να ελέγχει εξονυχιστικά τα συμπληρώματα που παίρνει για να βεβαιωθεί ότι δεν προκαλούν βλάβες στο το συκώτι.
Φυσικές ουσίες όπως το μοντέρνο βότανο Ashwaganda -που λέγεται ότι διαθέτει οφέλη για την ενέργεια και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού- μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα του οργάνου να απαλλάσσει το σώμα από τις τοξίνες. Το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού και ο κουρκουμάς βρίσκονται επίσης στη λίστα με τα φυτά που πρέπει να αποφεύγετε, σύμφωνα με τον Δρ. Karan Rajan, γιατρό του NHS με 1,7 εκατομμύρια ακόλουθους στο Instagram.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
«Χρησιμοποιήστε το LiverTox – μια βάση δεδομένων συμπληρωμάτων και φαρμάκων που έχουν συσχετιστεί με ηπατική βλάβη σε πολλαπλές αναφορές περιστατικών. Εάν το συμπλήρωμα που λαμβάνετε αναφέρεται στην κατηγορία Α, Β ή Γ, να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σχετικά με τη δόση και τι παίρνετε», προειδοποιεί ο ειδικός και συνεχίζει:
«Ακόμα και τα φυσικά συμπληρώματα μεταβολίζονται στο ήπαρ, που σημαίνει ότι περνούν από το βιοχημικό διαλογικό καπέλο του ήπατος και υποβάλλονται σε επεξεργασία από τα ηπατικά ένζυμα. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την ένταση της λειτουργίας του ήπατος σας».
Βιταμίνη Β12: Η καλύτερη ώρα να την πάρετε – Πριν ή μετά το φαγητό;
Πως τα συμπληρώματα μπορούν να αποδειχθούν επικίνδυνα
Πέρυσι, ο Οργανισμός Προτύπων Τροφίμων της Μεγάλης Βρετανίας (FSA) προειδοποίησε ότι η Ashwaganda έχει συνδεθεί με πιθανή ηπατική τοξικότητα. Από την άλλη πλευρά, μελέτες έχουν δείξει ότι ο κουρκουμάς έχει συνδεθεί με ηπατική ανεπάρκεια.
Ο Δρ. Rajan τόνισε ότι η λήψη πολλαπλών συμπληρωμάτων ταυτόχρονα ενέχει επίσης πιθανούς κινδύνους λόγω άγνωστων αλληλεπιδράσεων. «Εάν παίρνετε πολλά φυτικά συμπληρώματα, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει σημαντική επικάλυψη μεταξύ των δραστικών συστατικών τους. Είναι πιθανό να δημιουργείτε ένα φαρμακολογικό κοκτέιλ με άγνωστη συνέργεια», σημείωσε.
Αυτό ισχύει και για όσους λαμβάνουν κοινά συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως στατίνες και αντικαταθλιπτικά, τα οποία μπορούν να γίνουν πιο ισχυρά ή λιγότερο αποτελεσματικά όταν συνδυάζονται με συμπληρώματα.
Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί για τα συμπληρώματα
Ο Δρ. Rajan προτρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό πριν πάρετε οποιαδήποτε συμπληρώματα που θα μπορούσαν να αλληλεπιδράσουν με άλλα φάρμακα. «Εάν λαμβάνετε συνταγογραφούμενα φάρμακα όπως στατίνες, αραιωτικά αίματος, αντιεπιληπτικά και αντικαταθλιπτικά, ελέγξτε για αλληλεπιδράσεις φαρμάκων με τον φαρμακοποιό ή τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα», τόνισε.
Το NHS προειδοποιεί ότι η λήψη φυτικών συμπληρωμάτων θα μπορούσε να προκαλέσει απροσδόκητες παρενέργειες σε άλλα φάρμακα. Είναι επίσης καλή ιδέα να προσέχετε τις ετικέτες στις συσκευασίες, για να διασφαλίσετε ότι το προϊόν πληροί συγκεκριμένα πρότυπα ασφάλειας, ποιότητας και απόδοσης, συμβούλεψε ο ειδικός.
Αυτό σημαίνει ότι ένας ανεξάρτητος οργανισμός έχει εξετάσει τη διαδικασία παρασκευής και έχει κρίνει τα συμπληρώματα ασφαλή για κατανάλωση. Σύμφωνα με τον Δρ. Rajan, η επιλογή συμπληρωμάτων με αυτή τη σφραγίδα μειώνει τον κίνδυνο κατάποσης ακαθαρσιών ή απαγορευμένων ουσιών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ηπατική βλάβη.
Το κοινό συμπλήρωμα που βοηθά στην απώλεια βάρους και στην υγεία του εγκεφάλου
Πάντως, ο Δρ. Rajan επεσήμανε ότι δεν είναι όλα τα συμπληρώματα επιβλαβή. «Παίρνω αρκετά και ο ίδιος, από ωμέγα-3, μέχρι βιταμίνη D, ακόμη και φυτικές ίνες», εξήγησε.
Πηγές: Daily Mail, Instagram, Food Standards Agency