Απώλεια βάρους: Οι 3 νοοτροπίες που πρέπει να αλλάξετε για τέλειο σώμα φέτος το καλοκαίρι

Απώλεια βάρους: Οι 3 νοοτροπίες που πρέπει να αλλάξετε για τέλειο σώμα φέτος το καλοκαίρι

Καθώς το καλοκαίρι πλησιάζει και οι περισσότεροι από εμάς θέτουμε στόχους για μια πιο υγιεινή ζωή και καλύτερη φυσική κατάσταση, πολλοί άνθρωποι αισθάνονται απογοητευμένοι όταν η πρόοδος στην απώλεια βάρους δεν είναι τόσο γρήγορη ή εντυπωσιακή όσο θα ήλπιζαν. Ανακαλύψτε τρεις βασικούς παράγοντες που ενδέχεται να σαμποτάρουν την πρόοδό σας και πρακτικούς τρόποι για να τους ξεπεράσετε!

Απώλεια βάρους χωρίς γυμναστική: Πώς θα το πετύχετε εύκολα

Ποιες είναι οι 3 νοοτροπίες που μπορεί να σαμποτάρουν την πρόοδό σας στην απώλεια βάρους

Το καλοκαίρι είναι προ των πυλών και αν έχετε καταβάλει προσπάθεια για να χάσετε βάρος, αλλά δεν βλέπετε τα αποτελέσματα που ελπίζατε, είναι λογικό να νιώθετε απογοητευμένοι. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να σας κάνουν να πιστεύετε ότι η απώλεια 15 κιλών συμβαίνει από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά η πραγματική, διαρκής απώλεια βάρους απαιτεί χρόνο, υπομονή και πολλή συνέπεια.

Είναι απολύτως φυσιολογικό να νιώθετε ότι η πρόοδός σας έχει σταματήσει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάνετε κάτι λάθος. Είτε εστιάζετε στη διατροφή, είτε στην άσκηση είτε στη φροντίδα της ψυχικής σας υγείας, είναι σημαντικό να συνεχίσετε να προχωράτε μπροστά. Για να σας βοηθήσουμε να παραμείνετε σε καλό δρόμο, ακολουθούν μερικές κοινές συνήθειες που μπορεί να σας κρατούν πίσω – και πώς να τις διορθώσετε.

  1. Σκέφτεστε βραχυπρόθεσμα
  2. Η νοοτροπία του «όλα ή τίποτα»
  3. Η πίστη ότι μπορείτε να τα κάνετε όλα μόνοι σας

1. Σκέφτεστε βραχυπρόθεσμα

Όσα περιλαμβάνονται σε αυτήν τη λίστα συνιστούν μια σκληρή αλήθεια, αλλά συχνά η πιο δύσκολη να την αποδεχτείτε (και να την αλλάξετε). Αν προσεγγίζετε την απώλεια βάρους με βραχυπρόθεσμη στάση, μπορεί να μην καταφέρετε να φτάσετε στο κάτι παραπάνω από την απώλεια και στη συνέχεια την επαναφορά των κιλών.

Χωρίς μια μακροπρόθεσμη προσέγγιση στην απώλεια βάρους, μπορεί να χάσετε πέντε ή περισσότερα κιλά σε δύο εβδομάδες που στη συνέχεια θα επανέλθουν όταν ανακαλύψετε ότι το πρόγραμμα δεν  λειτουργούσε. Αυτό είναι πολύ συνηθισμένο όταν οι άνθρωποι ξεκινούν αυστηρές δίαιτες όπως η κετογονική ή η δίαιτα paleo, ή δίαιτες που υπόσχονται γρήγορη απώλεια βάρους. Στην πραγματικότητα, για τους περισσότερους ανθρώπους, μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων και ακόμη και ορισμένες λιχουδιές λειτουργεί καλύτερα μακροπρόθεσμα.

Μέρος της επιτυχημένης, βιώσιμης απώλειας βάρους είναι η κατανόηση ότι οι δίαιτες της μόδας, η υπερβολική άσκηση και οι «αποτοξινώσεις» συνήθως δεν λειτουργούν. Διαρκούν μόνο όσο διαρκεί η θέλησή σας, και αυτό συνήθως δεν κρατά περισσότερο από δύο εβδομάδες έως μερικούς μήνες.

Παρά τα όσα μπορεί να σας κάνει να πιστεύετε η βιομηχανία ευεξίας, δεν υπάρχουν γρήγορες λύσεις, θαυματουργές θεραπείες ή μαγικά χάπια όσον αφορά την απώλεια βάρους. Η απώλεια βάρους απαιτεί αφοσίωση σε ένα σχέδιο που υποστηρίζει μακροπρόθεσμες υγιεινές συνήθειες.

«Έπεσα δύο νούμερα στα ρούχα μου χωρίς δίαιτα όταν άλλαξα το πρωινό μου» – Τι περιλαμβάνει το γεύμα της 34χρονης

Η γενική σύσταση για απώλεια βάρους είναι ένας ρυθμός μισού έως ενός κιλού την εβδομάδα, αν και η αρχική απώλεια βάρους μπορεί να το ξεπεράσει για άτομα που είναι υπέρβαρα και στη συνέχεια να επιβραδυνθεί στα προτεινόμενα κιλά. Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτός είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να χάσετε βάρος χωρίς να χάσετε πολύ νερό ή λιπώδη ιστό και να αποφύγετε την ανάκαμψη του βάρους.

2. Η νοοτροπία του «όλα ή τίποτα»

Πολλοί άνθρωποι που παλεύουν με μια βραχυπρόθεσμη νοοτροπία παλεύουν επίσης με μια νοοτροπία του «όλα ή τίποτα». Ένα παράδειγμα αυτής της νοοτροπίας είναι να κόψετε όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα: όχι ψωμί, όχι ζυμαρικά, όχι γάλα, όχι τυρί και όχι σνακ. Αρκεί μία μέρα που δεν θα τηρήσετε το πρόγραμμά σας για να νιώσετε ότι έχετε ήδη «καταστρέψει» τη διατροφή σας, με αποτέλεσμα στη συνέχεια να τρώτε υπερβολικά.

Έπειτα, μπορεί να νιώσετε άσχημα για τα σνακ που φάγατε και να επιστρέψετε στο υπερβολικά περιοριστικό πρόγραμμα την επόμενη μέρα. Αυτός είναι ένας καταστροφικός κύκλος, αλλά είναι κάτι που συμβαίνει συνέχεια. Μια νοοτροπία «όλα ή τίποτα» μπορεί να σας κρατήσει σε έναν αέναο κύκλο «χάνω-κερδίζω-χάνω», που συνδυάζεται με ντροπή και ενοχή γύρω από το φαγητό.

Αυτή η ιδέα του «όλα ή τίποτα» ισχύει και για τη φυσική κατάσταση: Αν έχετε κάνει τις πιο αποτελεσματικές προπονήσεις για να αποκτήσετε φόρμα στον λιγότερο δυνατό χρόνο, αλλά δεν αισθάνεστε πιο fit ή πιο δυνατοί, μπορεί να προσπαθείτε υπερβολικά. Η μείωση της έντασης και της συχνότητας θα μπορούσε, αντίθετα με τη διαίσθησή σας, να είναι η απάντηση για τη βελτίωση της φυσικής σας κατάστασης.

3. Η πίστη ότι μπορείτε να τα κάνετε όλα μόνοι σας

Οι υποστηρικτικοί φίλοι, τα μέλη της οικογένειας και οι σημαντικοί άνθρωποι είναι κρίσιμοι για την επιτυχή απώλεια βάρους. Όσο ανόητο κι αν ακούγεται, οι άνθρωποι στιγματίζονται επειδή τρώνε υγιεινά, ειδικά σε περιοχές όπου το φαγητό αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού.

Σε οικογενειακές συγκεντρώσεις και κοινωνικές εξόδους, είναι πιθανό να ακούτε σχόλια όπως «Μόνο αυτό θα φας;» ή «Δεν θα φας γλυκό;». Δεν είναι ευχάριστο να σε χλευάζουν ή να σε κοροϊδεύουν, ειδικά για πράγματα που σε ενδιαφέρουν (όπως η υγεία σου!), οπότε μπορεί να είναι πολύ εύκολο να πέσετε στην παγίδα του να τρώτε και να πίνετε για χάρη της κοινωνικής ζωής.

Γι’ αυτό ένα σταθερό σύστημα υποστήριξης είναι το κλειδί για τη μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους. Χωρίς αυτό, το ταξίδι μπορεί να νιώθεις μοναχικό και τρομακτικό. Αν αυτή τη στιγμή αισθάνεστε ότι σας λείπει ένα σύστημα υποστήριξης, δοκιμάστε να κάνετε ανοιχτές συζητήσεις με τους φίλους, την οικογένεια και τον σύντροφό σας σχετικά με αυτό.

Απώλεια βάρους: Πώς θα χάσετε 500 θερμίδες στον ύπνο σας – Τι αναφέρει ειδικός

Μπορείτε να τους ξεκαθαρίσετε ότι δεν χρειάζεται να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες αν δεν το θέλουν, αλλά ότι η υγεία σας σημαίνει πολλά για εσάς και θα το εκτιμούσατε αν δεν κορόιδευαν ή δεν υποβάθμιζαν τη σκληρή δουλειά σας.

Πηγές: CNET, CDC, Journal of Human Nutrition and Dietetics, The American Journal of Clinical Nutrition, Mayo Clinic

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top