Γιατί κοκκινίζετε όταν πίνετε αλκοόλ; Πώς αυτό μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο

Γιατί κοκκινίζετε όταν πίνετε αλκοόλ; Πώς αυτό μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο

Γίνεστε κατακόκκινοι μετά από ένα μόνο αλκοολούχο ποτό; Αυτή η αντίδραση μπορεί να μην είναι τελείως ακίνδυνη. Ειδικός προειδοποιεί ότι αν κοκκινίζετε ότι καταναλώνετε αλκοόλ μπορεί να διατρέχετε κίνδυνο για ορισμένους τύπους καρκίνου. Ποια είναι τα δεδομένα και τι μας προτείνει να κάνουμε;

Πόσα ποτήρια αλκοόλ διπλασιάζουν την πιθανότητα για άνοια

Ειδικός προειδοποιεί πως η ερυθρότητα μετά από κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να κρύβει κίνδυνο για καρκίνο – Ποια η σύνδεση;

Αν κοκκινίζετε και ζεσταίνεστε μετά την κατανάλωση αλκοόλ, προσέξτε – ειδικός προειροποιεί ότι αυτή η αντίδραση μπορεί να αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι αυξημένου κινδύνου για καρκίνο, περιλαμβανομένου του θανατηφόρου καρκίνου στο πάγκρεας. Ο Σκωτσέζος Dr Michael Mrozinski, ειδικός επειγόντων περιστατικών, εξηγεί πως το κοκκίνισμα από το αλκοόλ υποδηλώνει συσσώρευση ακεταλδεΰδης, ενός τοξικού παραπροϊόντος του αλκοόλ

Με τον καιρό, αυτή η ουσία γίνεται «πολύ τοξική για τα όργανα του άνω γαστρεντερικού σας, όπως το στομάχι, ο οισοφάγος ή το πάγκρεας», ανέφερε σε πρόσφατο βίντεο στο Instagram. Ως αποτέλεσμα, «αν κοκκινίζετε όταν πίνετε, διατρέχετε κίνδυνο για καρκίνους όπως στομάχου, οισοφάγου και πιθανώς του παγκρέατος», προειδοποίησε ο Dr Mrozinski σύμφωνα με το Daily Mail. Βραχυπρόθεσμα, η υπερβολική ακεταλδεΰδη μπορεί επίσης να σας κάνει να αισθάνεστε «χάλια». «Θα κοκκινίσετε. Θα έχετε πονοκέφαλο. Θα νιώθετε ναυτία, μπορεί να χτυπάει η καρδιά σας πιο γρήγορα – όλα αυτά», πρόσθεσε.

Με ποιες παθήσεις συνδέονται με το κοκκίνισμα και τι μπορεί να δείχνουν τα συμπτώματα που επιμένουν

Το κοκκίνισμα – όταν το πρόσωπο, ο λαιμός ή το στήθος σας ζεσταίνονται ξαφνικά και κοκκινίζουν – μπορεί να συμβεί για απλούς λόγους όπως ντροπή, πικάντικο φαγητό, κατανάλωση αλκοόλ ή άσκηση. Είναι επίσης συχνό κατά την εμμηνόπαυση. Ωστόσο, κάποιες φορές το συχνό ή ανεξήγητο κοκκίνισμα μπορεί να είναι σημάδι υποκείμενου προβλήματος υγείας.

Σύμφωνα με μελέτη του 2024 με τίτλο «Impact of Alcohol-Induced Facial Flushing Phenotype on Alcohol Consumption Among Korean Adults», τα άτομα που κοκκινίζουν μετά την κατανάλωση αλκοόλ συνήθως πίνουν λιγότερο, επειδή η αντίδραση σχετίζεται με τη συσσώρευση μιας τοξικής ουσίας που προκαλεί δυσάρεστα συμπτώματα. Ωστόσο, η μελέτη διαπίστωσε ότι αυτό το φυσικό «σήμα κινδύνου» δεν τους αποθαρρύνει όλους – ειδικά άτομα με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο, κακή υγεία και περιορισμένη υποστήριξη – από το να πίνουν υπερβολικά, κάτι που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνους που σχετίζονται με το αλκοόλ.

Το κοκκίνισμα μπορεί να σχετίζεται με τις εξής παθήσεις:

  • Όγκους που εκκρίνουν ορμόνες (όπως το σύνδρομο καρκινοειδούς ή το φαιοχρωμοκύττωμα)
  • Δερματικές παθήσεις όπως η ροδόχρους ακμή
  • Αλλεργικές αντιδράσεις ή διαταραχές των μαστοκυττάρων
  • Ορισμένα φάρμακα, όπως η νιασίνη ή φάρμακα για την αρτηριακή πίεση
  • Νευρολογικά προβλήματα όπως το σύνδρομο Harlequin ή Frey
  • Τροφική δηλητηρίαση από χαλασμένο ψάρι (δηλητηρίαση scombroid)
  • Καρκίνος, περιλαμβανομένων σπάνιων περιπτώσεων λέμφωμα Hodgkin

Αν το κοκκίνισμα συμβαίνει συχνά, ειδικά με συμπτώματα όπως διάρροια, ταχυκαρδία ή φαγούρα, είναι σημαντικό να επισκεφθείτε γιατρό για να διαπιστωθεί η αιτία.

Μπορεί η σαμπάνια να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο; Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη

Γενετικός ο λόγος που μερικοί κοκκινίζουν μετά από την κατανάλωση αλκοόλ

Ο Έλληνας Dr Yiannis Mavrommatis, ειδικός στη γενετική και διαιτολόγος, είχε αναφέρει προηγουμένως: «Τα συμπτώματα ξεκινούν συνήθως λίγο μετά την κατανάλωση αλκοόλ, με κοκκίνισμα και αίσθηση ζέστης στο πρόσωπο, πονοκέφαλο και ζαλάδα. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να εξελιχθούν σε ναυτία και εμετό, ταχυπαλμία και δυσκολία στην αναπνοή», δηλώνει σύμφωνα με το Daily Mail.

Η ικανότητα του σώματος να απομακρύνει την ακεταλδεΰδη – και επομένως να αποτρέψει το κοκκίνισμα – εξαρτάται από την παρουσία συγκεκριμένων γονιδίων, όπως έχουν διαπιστώσει ειδικοί. Η αντίδραση κοκκινίσματος στο αλκοόλ οφείλεται σε μια γονιδιακή παραλλαγή που θεωρείται μία από τις πιο κοινές στον κόσμο, κυρίως σε άτομα ασιατικής καταγωγής.

Πρόκειται για παραλλαγή στο γονίδιο που δίνει εντολή για την παραγωγή του ενζύμου αλδεΰδη αφυδρογονάση, το οποίο βοηθά στη διάσπαση της τοξίνης. Αυτό σημαίνει πως το τοξικό παραπροϊόν του αλκοόλ συσσωρεύεται στο σώμα. Η ακεταλδεΰδη είναι γνωστό ότι προκαλεί μόνιμες βλάβες στο DNA, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο.

Η βλάβη στο DNA μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στο έντερο, τον οισοφάγο, το ήπαρ, το στήθος, τον φάρυγγα, το στόμα και τον λάρυγγα, σύμφωνα με μελέτες. Ένα τεστ DNA για το σπίτι μπορεί να δείξει αν είστε ανάμεσα στα εκατομμύρια άτομα που έχουν γενετική δυσανεξία στο αλκοόλ.

Τι λένε τα γονίδιά μας για την ανοχή του οργανισμού μας στο ποτό

Το γενετικό τεστ, που κοστίζει περίπου €64, εξετάζει επίσης ευαισθησίες και δυσανεξίες σε άλλα συστατικά, όπως η γλουτένη και η λακτόζη. Η Livia Di Batista, 40 ετών, από το Λονδίνο, παραδέχτηκε ότι έκανε αρκετές αλλαγές στον τρόπο ζωής της αφότου ανακάλυψε δυσανεξία στο αλκοόλ μέσω του τεστ DNA.

«Δεν έχω σταματήσει εντελώς να πίνω, αλλά πλέον επιλέγω προσεκτικά πότε θα πιω, ώστε να καταναλώνω σημαντικά λιγότερο αλκοόλ γενικά. Επίσης κάνω επιλογές με λιγότερες θερμίδες. Αυτό με βοήθησε να μειώσω τη φλεγμονή που βίωνα και νιώθω λιγότερο κουρασμένη», ανέφερε σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η πιο πρόσφατη σύσταση του Dr Mrozinski, που πλέον ζει στην Αυστραλία, καλεί τον κόσμο να επανεξετάσει τη σχέση του με το αλκοόλ εάν κοκκινίζει κατά την κατανάλωση. «Αν διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο για αυτούς τους τύπους καρκίνου και κοκκινίζετε, τότε είναι κάτι που πρέπει να σκεφτείτε», είπε.

Η Isabela Ramos, διατροφολόγος στο MyHealthChecked, εξηγεί ότι τα ποτά όπως η βότκα, το ουίσκι και το ρούμι έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ, κάτι που μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα. «Ορισμένα κρασιά και μπύρες, ιδιαίτερα τα κόκκινα κρασιά και κάποιες craft μπύρες, περιέχουν υψηλότερα επίπεδα παραπροϊόντων ζύμωσης που μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα», πρόσθεσε.

Ωστόσο, η ανάμειξη αλκοολούχων ποτών με μη αλκοολούχα ροφήματα, όπως το τόνικ, μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων για όσους έχουν ευαισθησία.

Αλκοόλ: Πόσα ποτήρια αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο

«Η ανάμειξη αλκοολούχων ποτών με μη αλκοολούχα αναψυκτικά, όπως τα spritzers, μπορεί να μειώσει τη συνολική περιεκτικότητα σε αλκοόλ και να περιορίσει τα συμπτώματα. Ωστόσο, η ασφαλέστερη επιλογή είναι η κατανάλωση ροφημάτων με χαμηλή ή μηδενική περιεκτικότητα σε αλκοόλ, ώστε να μειωθεί η ποσότητα αιθανόλης που χρειάζεται να μεταβολιστεί», δήλωσε η κα. Ramos.

Πηγές: Daily Mail, Health, Mayo Clinic, Mount Sinai, PubMed, CDC, FDA, PMC

Ιωάννα Σπίνου

Η Ιωάννα Σπίνου έχει συνεργαστεί με μέσα ποικίλης θεματολογίας, με αποτέλεσμα να αποκτήσει σφαιρική αντίληψη και διεπιστημονικές γνώσεις. Έχει εξειδίκευση σε θέματα μουσικοθεραπείας, καθώς συμμερίζεται το ότι οι κλινικές καλλιτεχνικές παρεμβάσεις βοηθούν στην αντιμετώπιση πολλών παθήσεων, σωματικών και ψυχολογικών. Μελετά εξελίξεις σε νευροεπιστήμη, ψυχοπαθολογία και χρόνιες παθήσεις, ενώ έχει ευαισθησία σε ζητήματα ψυχικής υγείας.

Το άρθρο συνοπτικά

  • Το κοκκίνισμα μετά την κατανάλωση αλκοόλ οφείλεται σε γενετική δυσανεξία που προκαλεί συσσώρευση ακεταλδεΰδης – μιας τοξικής ουσίας.
  • Αυτή η αντίδραση συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνους, όπως αυτούς του στομάχου, του οισοφάγου και πιθανώς του παγκρέατος.
  • Άτομα που εμφανίζουν το σύμπτωμα μπορεί να υποτιμούν τον κίνδυνο και να συνεχίζουν να πίνουν, ειδικά αν έχουν περιορισμένη ενημέρωση ή υποστήριξη.
  • Η λύση περιλαμβάνει περιορισμό του αλκοόλ, χρήση DNA τεστ και επιλογή ποτών με χαμηλή περιεκτικότητα σε αιθανόλη.
Scroll to Top