Ο θρύλος της heavy metal, Ozzy Osbourne, έδωσε μάχη με τη νόσο Πάρκινσον και τον εθισμό πριν φύγει από τη ζωή στην ηλικία των 76 ετών. Λίγες μέρες νωρίτερα έκανε την τελευταία του συναυλία και συγκέντρωσε 190 εκατομμύρια δολάρια για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Πρωτοποριακή συσκευή βοηθά ασθενείς με Πάρκινσον και σκλήρυνση κατά πλάκας να περπατήσουν ξανά
Τελευταίο αντίο στον «Πρίγκιπα του Σκότους», Ozzy Osbourne
Ο κόσμος έχασε έναν θρύλο της μουσικής, καθώς ο βρετανός τραγουδιστής και frontman των Black Sabbath, Ozzy Osbourne, βραβευμένος με Grammy, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών. Γνωστός για την επιβλητική παρουσία του στη σκηνή, ο Osbourne ήταν «ανίκητος», όπως δήλωσε η οικογένειά του την Τρίτη 22 Ιουλίου, σύμφωνα με ανάρτηση του USA Today. Μόλις λίγες εβδομάδες πριν από τον θάνατό του, ο Ozzy έκανε μια θριαμβευτική επιστροφή στη μουσική σκηνή, επανενώθηκε με τους Black Sabbath για την τελευταία συναυλία του συγκροτήματος στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας.

Η εμφάνιση την 5η Ιουλίου στο Villa Park προσέφερε μια «απόδραση» από τη μακροχρόνια μάχη του με τη νόσο Πάρκινσον, η οποία του στερούσε την ικανότητα να σταθεί και να περπατήσει χωρίς βοήθεια. Ο «Πρίγκιπας του Σκότους» ερμήνευσε επιτυχίες όπως το «Paranoid», το «Iron Man», το «Mr. Crowley» και το «Crazy Train» μπροστά σε 40.000 θαυμαστές, υπενθυμίζοντας σε όλους την κληρονομιά που άφησε στην παράδοση της heavy metal.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του, πάλευε και με κατάχρηση ουσιών, γεγονός που οδήγησε στην αποχώρησή του από τους Black Sabbath το 1979.
«Αυτοθεραπεία» μέσω της πολυετούς κατάχρησης ουσιών
Οι μάχες του Osbourne με τον εθισμό έχουν οδηγήσει σε διαβόητες στιγμές στην ιστορία της μουσικής. Δάγκωσε το κεφάλι ενός περιστεριού κατά τη διάρκεια συνάντησης με στελέχη δισκογραφικής εταιρείας στο Λος Άντζελες το 1981 και την επόμενη χρονιά δάγκωσε το κεφάλι μιας ζωντανής νυχτερίδας κατά τη διάρκεια συναυλίας στο Des Moines της Iowa στην αμερική.

Ο τραγουδιστής μίλησε ανοιχτά για τη σχέση του με τον εθισμό σε συνέντευξή του στο Variety τον Φεβρουάριο του 2021. «Πάντα αυτοθεραπευόμουν γιατί ποτέ δεν μου άρεσε το πώς ένιωθα», είπε ο Osbourne. «Έχω πετύχει πολλά στη ζωή μου, αλλά ποτέ δεν ένιωσα καλά με τον εαυτό μου. Έτσι, από πολύ μικρή ηλικία, μύριζα ατμούς, έκανα διάφορα – οτιδήποτε μπορούσε να με βγάλει από το μυαλό μου».
Τα προβλήματά του με το αλκοόλ και τα ναρκωτικά ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1970 και άρχισε να αντιμετωπίζει σοβαρά τους εθισμούς του με στόχο τη νηφαλιότητα γύρω στο 2014, μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες από το 1984. «Νόμιζα ότι θα έπινα μέχρι να πεθάνω», ανέφερε.
«Οι περισσότεροι με τους οποίους έπινα είναι νεκροί. Και αυτοί που δεν είναι, αλλά συνεχίζουν να πίνουν, θα πεθάνουν σύντομα», πρόσθεσε ο Osbourne. «Δεν υπάρχει καλό τέλος. Αν θέλετε να συνεχίσετε να πίνετε, σας βγάζω το καπέλο».
Τι δείχνει η μύτη για την υγεία μας – Πότε η βλέννα είναι σύμπτωμα Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ
Υποβλήθηκε σε εγχείρηση του αυχένα μετά από πτώση το 2019
Τον Απρίλιο του 2019, εκπρόσωπος του Osbourne αποκάλυψε μέσω social media ότι αναβάλλονται όλες οι εμφανίσεις της περιοδείας No More Tours II, καθώς ο τραγουδιστής είχε τραυματιστεί από πτώση στο σπίτι του στο Λος Άντζελες.

Σε συνέντευξή του στο «Good Morning America» τον Ιανουάριο του 2020, ο Osbourne περιέγραψε τη «φοβερά δύσκολη» χρονιά που πέρασε λόγω της εκτεταμένης αποκατάστασης.
«Χρειάστηκε να κάνω εγχείρηση στον αυχένα, που επηρέασε όλα μου τα νεύρα», δήλωσε τότε. «Έχω μούδιασμα σε αυτό το χέρι από την εγχείρηση. Τα πόδια μου τα νιώθω παγωμένα. Δεν ξέρω αν αυτό οφείλεται στο Πάρκινσον ή όχι… Είναι ένα περίεργο αίσθημα».
Έσπασε τη σιωπή για τη διάγνωσή του με Πάρκινσον
Σε αυτή την αποκαλυπτική συνέντευξη του Ιανουαρίου 2020, ο Osbourne, μαζί με τη σύζυγό του Sharon Osbourne, αποκάλυψαν ότι είχε διαγνωστεί με νόσο Πάρκινσον.
Η νόσος Πάρκινσον είναι ένα νευροεκφυλιστικό σύνδρομο που προκαλεί σταδιακή απώλεια των εγκεφαλικών κυκλωμάτων που σχετίζονται με την κίνηση, τη σκέψη και τη συμπεριφορά. Μπορεί να προκαλέσει τρόμο (τρέμουλο), δυσκαμψία, βραδύτητα, πτώσεις, καθώς και άγχος, κατάθλιψη και διαταραχές ύπνου.

Παρότι οι θαυμαστές γνώριζαν ότι ο τραγουδιστής υπέφερε από τρόμους και είχε συμπτώματα που σχετίζονται με τη νόσο Πάρκινσον από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, ο Osbourne δήλωσε ότι η επίσημη διάγνωση έγινε το 2019.
«Δεν είμαι καλός με τα μυστικά. Δεν μπορώ άλλο να κυκλοφορώ έτσι», είπε ο Osbourne στην εκπομπή του ABC. «Νιώθω καλύτερα τώρα που αποδέχτηκα το γεγονός ότι έχω μια μορφή της νόσου Πάρκινσον».
Ένα μήνα μετά τη συνέντευξή του στο «GMA», ο Osbourne ακύρωσε σκέλος της περιοδείας του No More Tours II, στη Βόρεια Αμερική, για να επικεντρωθεί στην αποκατάστασή του, καθώς ετοιμαζόταν να ταξιδέψει στην Ελβετία για θεραπεία.
Αποκάλυψε ότι έπασχε και από εμφύσημα
Σε συνέντευξη του Νοεμβρίου 2020 στο περιοδικό GQ, ο Osbourne αποκάλυψε ότι είχε εμφύσημα – μια χρόνια πνευμονική πάθηση, συχνά αποτέλεσμα καπνίσματος, που προκαλεί δύσπνοια, σύμφωνα με την Mayo Clinic.
«Αυτή η χρονιά ήταν η χειρότερη της ζωής μου!», δήλωσε ο Osbourne, ο οποίος είχε αποκαλύψει τη διάγνωση της νόσου Πάρκινσον τον Ιανουάριο. Ο τραγουδιστής εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την υγεία του εν μέσω της πανδημίας COVID-19: «Έχω εμφύσημα, οπότε αν κολλήσω αυτόν τον ιό, την έχω… “κάτσει”».
Εμφύσημα και νόσος Πάρκινσον
Άτομα με νόσο Πάρκινσον συχνά παρουσιάζουν αναπνευστικά προβλήματα από νωρίς – ακόμη και πριν την εμφάνιση κινητικών συμπτωμάτων. Αυτά τα προβλήματα περιλαμβάνουν αδυναμία στους μύες του αναπνευστικού και κακό έλεγχο της αναπνοής, και μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ασθένειας και θανάτου, σύμφωνα με μελέτη του 2020 με τίτλο «Respiratory Function and Dysfunction in Parkinson‑Type Neurodegeneration».
Πάρκινσον: Ελπίδα για αναστροφή των συμπτωμάτων – Επιστήμονες «ανασταίνουν» εγκεφαλικά κύτταρα
Παράλληλα, και όσοι έχουν εμφύσημα ενδέχεται να έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Πάρκινσον. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οφείλεται σε χρόνια φλεγμονή και χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο σώμα, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν τον εγκέφαλο. Η ατμοσφαιρική ρύπανση και άλλες ασθένειες μπορεί να εντείνουν αυτόν τον κίνδυνο.