Το συμβολικό λαχανικό της θυσίας του Odin μπορεί να μην άρεσε σε πολλούς όταν ήταν παιδιά, αλλά όταν το ξαναδοκιμάζουν ως ενήλικες τους αρέσει. Είναι χαμηλό σε θερμίδες, γεμάτο βιταμίνες και μπορεί να είναι εξαιρετικά νόστιμο όταν μαγειρευτεί σωστά. Ποιο είναι;
Ποιο είναι το συμβολικό λαχανικό της θυσίας του Odin και ποια τα οφέλη του για την υγεία
Πολλοί άνθρωποι θυμούνται το συμβολικό λαχανικό της θυσίας του Odin ως μια τροφή που απέφευγαν ως παιδιά, αλλά πραγματικά αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη K και η βιταμίνη C, ενώ είναι φυσικά χαμηλό σε θερμίδες. Όπως εξηγεί η διαιτολόγος του Cleveland Clinic, Michelle Dodd, είναι εξαιρετικά υγιεινά όπως και άλλα σταυρανθή λαχανικά — και με τη σωστή μέθοδο μαγειρέματος μπορούν επίσης να είναι εξαιρετικά νόστιμα.
Γιατί δεν μας άρεσε όταν ήμαστε παιδιά; Έχει τροποποιηθεί γενετικά;
Όχι, τα λαχανάκια Βρυξελλών δεν έχουν τροποποιηθεί γενετικά, αλλά έχουν καλύτερη γεύση σήμερα απ’ ό,τι πριν από χρόνια.
Σύμφωνα με έρευνα του 2019 με τίτλο «Genetic Background of Taste Perception, Taste Preferences, and Its Nutritional Implications», μερικοί γεύονται τα λαχανάκια Βρυξελλών πολύ πιο πικρά από ό,τι άλλοι λόγω διαφορών σε ένα συγκεκριμένο γονίδιο γεύσης που ονομάζεται TAS2R38. Η μελέτη εξηγεί ότι αυτό το γονίδιο επηρεάζει το πόσο έντονα αντιλαμβανόμαστε την πικρή γεύση, κάτι που μπορεί να καθορίσει αν κάποιος θα αγαπήσει ή θα αποφύγει τα λαχανάκια Βρυξελλών.
Τη δεκαετία του 1990, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ορισμένες φυσικές ενώσεις που ονομάζονται γλυκοσινολάτες ήταν υπεύθυνες για τη δυνατή, πικρή γεύση τους. Οι φυτοβελτιωτές στη συνέχεια χρησιμοποίησαν παραδοσιακή διασταύρωση — επιλέγοντας φυσικά λιγότερο πικρά λαχανάκια και συνδυάζοντάς τα με ποικιλίες υψηλής απόδοσης — ώστε να δημιουργήσουν πιο ήπια και γλυκύτερα λαχανάκια χωρίς χρήση γενετικής μηχανικής.
Μέχρι τη δεκαετία του 2010, αυτές οι βελτιωμένες ποικιλίες είχαν αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό τις παλιές στα σούπερ μάρκετ, κάνοντας το λαχανικό πιο δημοφιλές. Δεν έχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα γενετικά τροποποιημένα ή γονιδιακά επεξεργασμένα λαχανάκια Βρυξελλών, αν και η έρευνα για μελλοντικές βελτιώσεις γεύσης συνεχίζεται.
Διατροφική αξία
Μέλος της οικογένειας των σταυρανθών λαχανικών, τα λαχανάκια Βρυξελλών πήραν το όνομά τους από τις Βρυξέλλες του Βελγίου. Είναι χαμηλά σε θερμίδες και λιπαρά και προσφέρουν φυτικές ίνες και αρκετές σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα.
Μισό φλιτζάνι μαγειρεμένα λαχανάκια Βρυξελλών περιέχει:
- 28 θερμίδες
- 5,5 γραμμάρια υδατάνθρακες
- 0,4 γραμμάρια λιπαρά
- 2 γραμμάρια φυτικές ίνες
- 2 γραμμάρια πρωτεΐνη
- 16 χιλιοστόγραμμα νάτριο
- 1,4 γραμμάρια ζάχαρη
Μισό φλιτζάνι λαχανάκια Βρυξελλών προσφέρει επίσης:
- 109 μικρογραμμάρια βιταμίνη K (137% της ημερήσιας αξίας)
- 48 χιλιοστόγραμμα βιταμίνη C (81% ΣΗΠ)
- 47 μικρογραμμάρια φυλλικό οξύ (12% ΣΗΠ)
- 30 μικρογραμμάρια βιταμίνη Α (12% ΣΗΠ)
Οφέλη για την υγεία
«Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι μια υπερτροφή λόγω όλων των θρεπτικών συστατικών που παρέχουν», λέει η Dodd. «Πέρα από ορισμένα από τα συνήθη μέταλλα και βιταμίνες, προσφέρουν μοναδικά φυτοθρεπτικά συστατικά που ενισχύουν την υγεία. Αυτά τα φυτοθρεπτικά συστατικά είναι ένας από τους λόγους που τα σταυρανθή λαχανικά, όπως τα λαχανάκια Βρυξελλών, είναι τόσο θρεπτικά».
Όταν αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής, τα λαχανάκια Βρυξελλών προσφέρουν πολλά πιθανά οφέλη για την υγεία:
1. Ενισχύει τη συνολική υγεία
Όσον αφορά την περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, τα λαχανάκια Βρυξελλών συναγωνίζονται τα πορτοκάλια. Η βιταμίνη C, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, μπορεί να ωφελήσει την υγεία σας με διάφορους τρόπους:
- Βοηθά το δέρμα σας προωθώντας την επούλωση πληγών, ενισχύοντας το κολλαγόνο και επιβραδύνοντας τα σημάδια γήρανσης
- Ενισχύει το ανοσοποιητικό σας μειώνοντας τη διάρκεια και τη σοβαρότητα των κρυολογημάτων
- Καταπολεμά τη βλάβη των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες για την πρόληψη ασθενειών
Εκτός από τη βιταμίνη C, τα λαχανάκια Βρυξελλών περιέχουν και άλλα σημαντικά αντιοξειδωτικά:
- Άλφα-λιποϊκό οξύ (ALA), το οποίο σύμφωνα με έρευνα μπορεί να ωφελήσει την υγεία των ματιών και να βοηθήσει στην πρόληψη επιπλοκών του διαβήτη
- Ανθοκυανίνες, που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, να προστατεύσουν τον εγκέφαλο και να μειώσουν την αρτηριακή πίεση
2. Βελτιώνει την υγεία του εντέρου
«Η υγιής πέψη δεν αφορά μόνο το να έχετε κενώσεις τακτικά ή να αποφεύγετε τους πόνους στο στομάχι», λέει η Dodd. «Το έντερό σας επηρεάζει επίσης τη διάθεσή σας, βοηθά το ανοσοποιητικό σας και σας επιτρέπει να αποβάλλετε τις τοξίνες, μεταξύ πολλών άλλων λειτουργιών».
Οι φυτικές ίνες είναι κρίσιμες για την υγεία του εντέρου, και οι περισσότεροι από εμάς δεν πλησιάζουμε την προτεινόμενη ποσότητα των 25 έως 30 γραμμαρίων καθημερινά. Μισό φλιτζάνι μαγειρεμένα λαχανάκια Βρυξελλών παρέχει 2 γραμμάρια φυτικών ινών.
3. Υποστηρίζει την καρδιαγγειακή υγεία
Η καρδιοπάθεια περιλαμβάνει διάφορες ιατρικές παθήσεις που επηρεάζουν την καρδιά και το καρδιαγγειακό σύστημα.
«Οι περισσότεροι από τους κύριους παράγοντες καρδιοπάθειας σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, πράγμα που σημαίνει ότι βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό υπό τον έλεγχό σας», σημειώνει η Dodd. «Δεν είναι ποτέ νωρίς να σκεφτείτε την υγεία της καρδιάς σας, και οι διατροφικές επιλογές παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των καρδιοπαθειών».
Η Dodd λέει ότι τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι εξαιρετική προσθήκη σε μια καρδιοπροστατευτική διατροφή επειδή παρέχουν:
- Γλυκοσινολάτες, φυτοχημικά που υποστηρίζουν την υγιή αρτηριακή πίεση
- Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης και διατηρούν τις αρτηρίες υγιείς
- Κάλιο, που εξισορροπεί το νάτριο, διατηρώντας την αρτηριακή πίεση σε υγιή επίπεδα
- Σουλφοραφάνη, που μπορεί να προστατεύει από καρδιοπάθειες και σκλήρυνση των αρτηριών (αθηροσκλήρωση)
- Βιταμίνη C, που μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας
4. Μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη και επιπλοκών του
«Η διατροφή παίζει τεράστιο ρόλο στην εμφάνιση του διαβήτη, και η κατανάλωση των σωστών τροφών μπορεί να βοηθήσει στην καθυστέρηση ή στην πρόληψη αυτής της πάθησης», αναφέρει η Dodd.
Τα λαχανικά μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση σταθερού του σακχάρου στο αίμα. Η έρευνα δείχνει ότι η αυξημένη κατανάλωση σταυρανθών λαχανικών, όπως τα λαχανάκια Βρυξελλών, προστατεύει από τον διαβήτη τύπου 2.
Σε ανασκόπηση αρκετών μελετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το άλφα-λιποϊκό οξύ στα λαχανάκια Βρυξελλών μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου και να προλάβει νευρικές επιπλοκές σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.
5. Μειώνει τη φλεγμονή
Η φλεγμονή είναι μια φυσιολογική και απαραίτητη διαδικασία όταν το σώμα σας καταπολεμά μια λοίμωξη ή επουλώνεται από έναν τραυματισμό. Όταν όμως η φλεγμονή γίνεται χρόνια (μακροπρόθεσμη), μπορεί να συμβάλει σε διάφορες παθήσεις, όπως:
- Άγχος και κατάθλιψη
- Αυτοάνοσα νοσήματα
- Καρκίνος
- Άνοια
- Γαστρεντερικές παθήσεις
- Καρδιοπάθεια
- Διαβήτης τύπου 2
«Δεν γνωρίζουμε πάντα ακριβώς τι προκαλεί τη φλεγμονή που οδηγεί σε αυτές τις παθήσεις», λέει η Dodd. «Αλλά μια υγιεινή διατροφή περιέχει συνήθως πολλές ενώσεις που καταπολεμούν τη φλεγμονή. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι μερικές από τις καλύτερες πηγές».
Τα λαχανάκια Βρυξελλών προσφέρουν διάφορα αντιφλεγμονώδη θρεπτικά συστατικά, όπως:
- Άλφα-λιποϊκό οξύ
- Βήτα-καροτένιο
- Γλυκοσινολάτες
- Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
- Σουλφοραφάνη
- Βιταμίνη C
- Βιταμίνη K
Πιθανές παρενέργειες
Γενικά, τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι ασφαλή για κατανάλωση από όλους. Στο παρελθόν, οι ερευνητές είχαν εκφράσει ανησυχίες ότι ορισμένα θρεπτικά συστατικά στα λαχανάκια Βρυξελλών θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τη λειτουργία του θυρεοειδούς. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αποδείξεις που να το υποστηρίζουν.
Το φούσκωμα, τα αέρια και οι πόνοι στο έντερο είναι πιθανές παρενέργειες από την κατανάλωση λαχανάκια Βρυξελλών — και όλων των σταυρανθών λαχανικών. «Η δοκιμή διαφορετικών μεθόδων μαγειρέματος μπορεί να βοηθήσει», προτείνει η Dodd.
Πηγές: Cleveland Clinic, USDA, American Diabetes Association Publications, PubMed, Springer Nature, PubMed Central