Ένας γιατρός του Harvard εξηγεί γιατί αποφεύγει εντελώς τις πολύ ώριμες μπανάνες και ποιον κίνδυνο μπορεί να κρύβουν για την υγεία. Η εξήγησή του θα σας κάνει να δείτε αυτό το κοινό φρούτο με άλλο μάτι.
Γιατί ειδικός από το Harvard αποφεύγει τις μπανάνες; Πώς επηρεάζουν την υγεία του εντέρου;
Η κατανάλωση μπανάνας έχει βρεθεί ότι προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία, κυρίως λόγω της περιεκτικότητάς της σε ανθεκτικό άμυλο, το οποίο δρα σαν διαιτητική ίνα, προάγοντας την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος και συμβάλλοντας στη ρύθμιση του σακχάρου και της ινσουλίνης, καθώς και στη μείωση του κινδύνου χρόνιων νοσημάτων όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι εντερικές παθήσεις, σύμφωνα με το Nutrients.
Ωστόσο, ένας γαστρεντερολόγος του Harvard φαίνεται να έχει μια διαφορετική άποψη.
Ένας κορυφαίος γιατρός του πεπτικού συστήματος κατέταξε δέκα κοινά φρούτα με βάση το πόσο ωφέλιμα ή επιβλαβή είναι για την υγεία του εντέρου και αποκάλυψε ποιο φρούτο αποφεύγει πάντα για να προστατεύσει το έντερό του και να μειώσει τη φλεγμονή.
Ο Dr Saurabh Sethi, γαστρεντερολόγος εκπαιδευμένος στο Harvard, δημοσίευσε στο Instagram μια προειδοποίηση ότι δεν είναι όλα τα φρούτα το ίδιο ωφέλιμα, καθώς κάποια μπορούν να διαταράξουν σοβαρά το πεπτικό μας σύστημα.
Στην τελευταία θέση της κατάταξής του βρίσκονται οι υπερώριμες μπανάνες, μια επιλογή πρωινού για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Ο Dr Sethi ανέφερε ότι οι υπερώριμες μπανάνες, που είναι τόσο πλούσιες σε σάκχαρα ώστε έχουν χαρακτηριστεί ως «Mars bars με κίτρινο περίβλημα», μπορούν να προκαλέσουν απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα, παρέχοντας λιγότερα θρεπτικά συστατικά για τα καλά βακτήρια του εντέρου.
Έρευνες έχουν δείξει ότι όσο οι μπανάνες ωριμάζουν, το ανθεκτικό άμυλο και οι συνολικές φυτικές ίνες μειώνονται, ενώ τα σάκχαρα αυξάνονται.
Το ανθεκτικό άμυλο είναι ένας τύπος υδατάνθρακα που αντιστέκεται στην πέψη από τα ένζυμα του πεπτικού συστήματος, επιβραδύνοντας την πέψη.
Επειδή αυτός ο τύπος αμύλου δεν διασπάται στο λεπτό έντερο, δεν αυξάνει τη γλυκόζη. Αντίθετα, το ανθεκτικό άμυλο, όπως οι ελαφρώς άγουρες μπανάνες, ζυμώνονται στο παχύ έντερο, λειτουργώντας ως πρεβιοτικά και τρέφοντας τα καλά βακτήρια του εντέρου.
Γι’ αυτόν τον λόγο, οι υπερώριμες μπανάνες βρίσκονται στη «μαύρη λίστα» του Dr Sethi. Ωστόσο, οι ελαφρώς άγουρες μπανάνες κρίνονται λιγότερο επιβλαβείς, παίρνοντας βαθμολογία πέντε στα δέκα.
Οι ελαφρώς άγουρες μπανάνες περιέχουν περισσότερες διαιτητικές ίνες, οι οποίες σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνου του εντέρου.
Οι ίνες, γνωστές και ως «φυτικές ίνες», βοηθούν επίσης στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, διευκολύνουν την πέψη και μας βοηθούν να αισθανόμαστε πλήρεις για περισσότερο χρόνο.
5 κορυφαία φρούτα για υγιή νεφρά, σύμφωνα με μελέτες
Τα ακτινίδια είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών
Σύμφωνα με τον Dr Sethi, τα ακτινίδια αποτελούν εξαιρετική πηγή διαλυτών ινών, με ένα ακτινίδιο να προσφέρει περίπου 2 γραμμάρια φυτικών ινών ανά μερίδα 80 γραμμαρίων.
Οι διαλυτές ίνες προσελκύουν νερό και σχηματίζουν γέλη στο έντερο, διευκολύνοντας τη δυσκοιλιότητα και αυξάνοντας τη συχνότητα των εντερικών κινήσεων.
Αν και το να υποφέρει κανείς από περιστασιακή δυσκοιλιότητα δεν είναι ανησυχητικό, η συχνή ή χρόνια δυσκοιλιότητα συνδέεται όλο και περισσότερο με τον καρκίνο του εντέρου.
Έρευνες έχουν δείξει ότι ένα «αργό» πεπτικό σύστημα μπορεί να αυξήσει κατά 1,5 φορές τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού συστήματος, καθώς οι τακτικές κενώσεις μειώνουν τον χρόνο παραμονής πιθανών τοξινών στο τοίχωμα του εντέρου.
Ο Haney Yousef, χειρουργός παχέος εντέρου, είχε δηλώσει στη Daily Mail: «Αυτό είναι κρίσιμο, γιατί η παρατεταμένη επαφή με επιβλαβείς ουσίες μπορεί να βλάψει την ευαίσθητη επένδυση του παχέος εντέρου και του ορθού».
Όσο συχνότερα αποβάλλονται αυτά τα απόβλητα, μέσω της τουαλέτας, τόσο το καλύτερο.
Στην κορυφή της λίστας τα blueberries και το ρόδι
Στην πρώτη θέση των φιλικών προς το έντερο φρούτων σύμφωνα με τον Dr Sethi, βρίσκονται τα blueberries, ακολουθούμενα από τα ρόδια.
Αυτά τα φρούτα είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν τον οργανισμό να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες, που εδώ και καιρό συνδέονται με ασθένειες όπως ο διαβήτης και ο καρκίνος.
Τα ρόδια περιέχουν επίσης ελαγιταννίνες, έναν ισχυρό τύπο πολυφαινόλης που μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή στο σώμα, παράγοντας κινδύνου για καρδιοπάθεια.
Σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από διατροφολόγους του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, οι συμμετέχοντες που δήλωσαν ότι κατανάλωναν διατροφή πλούσια σε πολυφαινόλες, όπως αυτές που βρίσκονται στα σκουρόχρωμα μούρα, τους ξηρούς καρπούς, το κακάο και το ελαιόλαδο, είχαν 46% μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιοπάθεια, σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν λίγες.
Στο μέσο της κατάταξης βρέθηκαν τα πεπόνια, τα αχλάδια και τα μήλα, ενώ τα σταφύλια και τα πορτοκάλια πήραν βαθμολογία δύο και τρία στα δέκα, αντίστοιχα.
Τα σταφύλια αποτελούνται κυρίως από νερό, είναι πλούσια σε βιταμίνη C και κάλιο και έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τη φλεγμονή, μειώνοντας τον κίνδυνο ασθενειών.
Ωστόσο, είναι επίσης χαμηλά σε θερμίδες και σε συνολική διατροφική αξία σε σύγκριση με άλλα φρούτα.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
6 φρούτα που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο για καρκίνο, σύμφωνα με μελέτες
Πορτοκάλια με μέτρο
Ενώ τα πορτοκάλια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, φολικό οξύ και αντιοξειδωτικά που μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα.
Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Dermatology αποκάλυψε ισχυρή συσχέτιση μεταξύ υψηλής κατανάλωσης εσπεριδοειδών και αυξημένου κινδύνου για καρκίνο του δέρματος.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στις φωτοευαισθητοποιητικές ιδιότητες των φρούτων, αλλά απαιτείται περισσότερη έρευνα για να διευκρινιστούν τα ευρήματα και η επίδρασή τους στη μακροχρόνια υγεία.
Παρόλα αυτά, η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας του δέρματος, των αιμοφόρων αγγείων, των οστών και των χόνδρων και η έλλειψή της μπορεί να οδηγήσει σε σκορβούτο.
Το σκοτεινό ελιξίριο του Αμαζονίου που θωρακίζει το ανοσοποιητικό και καταπολεμά τις φλεγμονές
Αν και οι ειδικοί αναφέρουν ότι μπορείτε να λάβετε όλη τη βιταμίνη C που χρειάζεστε από τη διατροφή σας, δεν αποθηκεύεται στο σώμα, πράγμα που σημαίνει ότι κάποιοι άνθρωποι μπορεί να χρειάζονται συμπληρώματα.