Μόλις 1 φλιτζάνι την ημέρα από αυτό το τσάι μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη κατά 47% – Νέα έρευνα

μαύρο τσάι διαβήτη

Κρύο ή ζεστό, ένα φλιτζάνι τσάι, όπως δείχνουν οι έρευνες, μπορεί να προσφέρει μια σειρά από οφέλη για την υγεία. Τώρα ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας στην Αυστραλία και το Πανεπιστήμιο της Νοτιοανατολικής Κίνας, διαπίστωσαν ότι μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 47%.

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματά τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD), στο Αμβούργο της Γερμανίας, οι ερευνητές πιστεύουν ότι το τσάι έχει ισχυρά αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη οφέλη που βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι το τσάι συμβάλλει στην καρδιαγγειακή υγεία, μειώνει την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη, βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία, όπως η μνήμη και η συγκέντρωση, συμβάλλει στην υγεία της πέψης και στην ανακούφιση από πεπτικά προβλήματα, όπως φούσκωμα και δυσπεψία, μειώνει τον κίνδυνο για ορισμένες μορφές καρκίνου, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου, του μαστού και του πνεύμονα και μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του μεταβολισμού και στην απώλεια βάρους.

Τα ευρήματα της μελέτης: Ποιο τσάι μειώνει τον κίνδυνο του διαβήτη;

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας στην Αυστραλία και το Πανεπιστήμιο της Νοτιοανατολικής Κίνας εξέτασαν τις καθημερινές συνήθειες κατανάλωσης τσαγιού 1.923 ενηλίκων από την Κίνα.

Οι συμμετέχοντες ήταν άτομα που δεν έπιναν συνήθως τσάι και άτομα με ιστορικό κατανάλωσης μόνο ενός τύπου τσαγιού. Ρωτήθηκαν για τη συχνότητα κατανάλωσης τσαγιού – από ποτέ, περιστασιακά έως συχνά και κάθε μέρα και για το είδος, όπως πράσινο, μαύρο, σκούρο ή άλλο είδος τσαγιού.

Στη συνέχεια αναλύθηκαν οι απαντήσεις τους μαζί με τα αποτελέσματα των δοκιμών της ποσότητας σακχάρου στα ούρα, της αντίστασης στην ινσουλίνη και της γλυκαιμικής κατάστασης, που ορίζονται ως ιστορικό διαβήτη τύπου 2, χρήση αντιδιαβητικών φαρμάκων ή μη φυσιολογική ανοχή γλυκόζης από το στόμα 75 g.

Η κατανάλωση τσαγιού κάθε μέρα συσχετίστηκε με αύξηση της απέκκρισης γλυκόζης στα ούρα και μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη, υποδηλώνοντας χαμηλότερες πιθανότητες για προδιαβήτη και διαβήτη τύπου 2. Τα άτομα με διαβήτη συχνά υποφέρουν από νεφρική επαναρρόφηση γλυκόζης, που σημαίνει ότι τα νεφρά τους ανακτούν περισσότερη γλυκόζη, εμποδίζοντας την απέκκρισή της στα ούρα και συμβάλλοντας σε υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Ο καθηγητής Tongzhi Wu του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας και επικεφαλής συγγραφέας είπε: «Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν τις προστατευτικές επιδράσεις της συνήθους κατανάλωσης τσαγιού στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα, μέσω αυξημένης απέκκρισης γλυκόζης στα ούρα, βελτιωμένης αντίστασης στην ινσουλίνη και επομένως καλύτερου ελέγχου του σακχάρου στο αίμα.»

Τα οφέλη ήταν πιο έντονα σε όσους έπιναν μαύρο τσάι. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι απολαμβάνουν ένα φλιτζάνι τσάι είχαν:

    • 15% μειωμένο κίνδυνο για προδιαβήτη και
    • 28% μειωμένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν τσάι.
    •  53% μειωμένο κίνδυνο για προδιαβήτη για όσους έπιναν μαύρο τσάι
    • 47% μειωμένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, για όσους έπιναν μαύρο τσάι
    • ακόμη και αφού έλαβαν υπόψη τους καθιερωμένους παράγοντες κινδύνου όπως ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), η μέση αρτηριακή πίεση, η γλυκόζη πλάσματος νηστείας, η χοληστερόλη, η πρόσληψη αλκοόλ, το κάπνισμα, το οικογενειακό ιστορικό διαβήτη και η τακτική άσκηση.

Πού αποδίδουν τα οφέλη του μαύρου τσαγιού οι ερευνητές

Οι ερευνητές αποδίδουν τα θετικά αποτελέσματα του μαύρου τσαγιού στη μοναδική διαδικασία παραγωγής του που περιλαμβάνει μικροβιακή ζύμωση. Αυτή η διαδικασία παράγει δυνητικά βιοδραστικές ενώσεις όπως αλκαλοειδή, ελεύθερα αμινοξέα, πολυφαινόλες, πολυσακχαρίτες και παράγωγα.

Αυτές οι ενώσεις είναι γνωστές για τις ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους, ενισχύοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη, βελτιστοποιώντας την απόδοση των παγκρεατικών βήτα κυττάρων και μεταβάλλοντας τη σύνθεση των βακτηρίων του εντέρου. Ενώ αυτά τα οφέλη είναι πιο έντονα στο μαύρο τσάι, άλλα είδη τσαγιού τα εμφανίζουν επίσης σε κάποιο βαθμό.

Ο καθηγητής Zilin Sun από το Southeast University δήλωσε: «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση μαύρου τσαγιού κάθε μέρα έχει τη δυνατότητα να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και να προάγει καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.»

Scroll to Top