5 λαχανικά που φτιάχνουν το μικροβίωμα του εντέρου, σύμφωνα με ειδικό

λαχανικά - έντερο

Θέλετε να βελτιώσετε την υγεία του εντέρου σας με φυσικό τρόπο; Υπάρχουν 5 λαχανικά που, σύμφωνα με ειδικούς, κάνουν πραγματικά τη διαφορά στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Πλούσια σε φυτικές ίνες, πρεβιοτικά και αντιοξειδωτικά, αυτά τα λαχανικά βοηθούν στη σωστή χώνευση, ενισχύουν τη μικροχλωρίδα του εντέρου και συμβάλλουν σε καλύτερη συνολική υγεία.

Το πιπεράτο λαχανικό που ενισχύει την υγεία του εντέρου και της καρδιάς και μπορεί να καταπολεμήσει τον καρκίνο

Τα λαχανικά κάνουν καλό στο μικροβίωμα του εντέρου

Οι πολυφαινόλες και τα προβιοτικά που περιέχονται σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους προάγουν την υγεία του εντέρου και υποστηρίζουν την ανάπτυξη ευεργετικών βακτηρίων, σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό Gut Microbes. Η κατανάλωση αυτών των τροφών συμβάλλει στη διατήρηση ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου, το οποίο με τη σειρά του παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη μεταβολικών νοσημάτων, υπέρτασης και παχυσαρκίας.

Ο Dr. Steven Gundry, MD για πάνω από 25 χρόνια, μελετά τη βαθιά επίδραση του εντέρου στη συνολική υγεία, πρώτα ως καρδιοχειρουργός και στη συνέχεια ως ερευνητής στην αναγεννητική ιατρική. Αυτό που έχει μάθει είναι απλό: Το έντερό σας είναι το θεμέλιο για τα πάντα, από την ανοσία μέχρι τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη μακροζωία.

Ένας από τους πιο ισχυρούς τρόπους για να το υποστηρίξετε;

Τρώγοντας τα σωστά λαχανικά. Αλλά δεν είναι όλα τα λαχανικά το ίδιο. Τα πιο θρεπτικά μοιράζονται δύο βασικά χαρακτηριστικά: υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες και πικράδα (ναι, πικράδα!). Αυτές οι ενώσεις τρέφουν το μικροβίωμα του εντέρου, μειώνουν τη φλεγμονή και οξύνουν ακόμη και τη γνωστική λειτουργία.

«Είμαι ογκολόγος και πέρασα καρκίνο – Τα 4 βήματα που κάνω για να τον κρατήσω μακριά»

Τα 5 λαχανικά για την καλύτερη υγεία του εντέρου

Ορίστε τα πέντε πιο υγιεινά λαχανικά που επιλέγει ο γιατρός κάθε μέρα, ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει:

  1. Σταυρανθή λαχανικά
  2. Αγκινάρες
  3. Ριζώδη λαχανικά
  4. Πικρά χόρτα και ραδίκια
  5. Μανιτάρια Shiitake

1. Σταυρανθή λαχανικά

Μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, κουνουπίδι, λάχανο, ρόκα, ραπάνι, αυτοί είναι οι ήρωες του εντέρου στην οικογένεια των λαχανικών.

Τα σταυρανθή λαχανικά προάγουν την παραγωγή μεταβιοτικών, τα οποία είναι υποπροϊόντα της βακτηριακής ζύμωσης και ρυθμίζουν την ανοσία. Είναι επίσης καλά για τη λειτουργία των μιτοχονδρίων, που βοηθούν στη μετατροπή της ενέργειας από τα μόρια τροφής σε ενέργεια χρήσιμη για τα κύτταρα.

Αυτά τα λαχανικά είναι πλούσια σε ενώσεις θείου. Οι ενώσεις αυτές υποστηρίζουν την αγγειακή υγεία ενισχύοντας το μεταβιοτικό υδροθείο, ένα κρίσιμο μόριο σηματοδότησης που λέει στα κύτταρα τι να κάνουν για να προάγουν την υγεία.

Πάντα τα κόβει πριν το μαγείρεμα για να ενεργοποιηθεί η μυροσινάση, ένα ένζυμο που ενισχύει τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες.

Το ασιατικό λαχανικό που προστατεύει την καρδιά, τα οστά και το δέρμα και μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου

2. Αγκινάρες

Βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής, οι αγκινάρες είναι γεμάτες ινουλίνη, μια πρεβιοτική ίνα που τρέφει τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου. Εκτός του ότι είναι χαμηλές σε θερμίδες και λιπαρά, περιέχουν άφθονο κάλιο, βιταμίνη C, μαγνήσιο και φυλλικό οξύ.

Μην πετάτε τα κοτσάνια, είναι το πιο πλούσιο μέρος σε ίνες! Απλώς καθαρίστε το σκληρό εξωτερικό μέρος. Ο ειδικός τις τρώει στον ατμό, σοταρισμένες ή ωμές για μέγιστο όφελος.

3. Ριζώδη λαχανικά

Δεν έχουν όλα τα ριζώδη λαχανικά τις ίδιες θρεπτικές ιδιότητες. Τα ραπανάκια, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, οι βολβοί μάραθου και τα χίκαμα είναι ειδικά επιλογές με χαμηλά σάκχαρα. Και είναι γεμάτα πρεβιοτικά που θρέφουν τα μικρόβια του εντέρου. Άλλες υγιεινές επιλογές περιλαμβάνουν τα γογγύλια, τις μωβ γλυκοπατάτες και τα γιαμ.

Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση μαγειρεμένων καρότων και παντζαριών, απελευθερώνουν περίσσεια σακχάρων. Αντί γι’ αυτό, δοκιμάστε carpaccio από ωμό παντζάρι με ελαιόλαδο και δυόσμο.

Η Νο1 διατροφή για να μειώσετε τη φλεγμονή και να ζήσετε περισσότερα χρόνια, σύμφωνα με το Harvard

4. Πικρά χόρτα και ραδίκια

Δημοφιλή στην Ιταλία και τη Γαλλία, το ραντίκιο, το βελγικό αντίδι, η φριζέ και η puntarelle είναι πλούσια σε ινουλίνη, η οποία εξισορροπεί το μικροβίωμα του εντέρου. Η πικράδα τους είναι ένδειξη υψηλής περιεκτικότητας σε πολυφαινόλες, καθιστώντας τα ισχυρά για τη μακροζωία.

Το κόκκινο ραντίκιο είναι ιδιαίτερα καλή πηγή αντιοξειδωτικών, τα οποία βοηθούν στην προστασία του σώματος από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες.

5. Μανιτάρια Shiitake

Τα Shiitake περιέχουν β-γλυκάνη, έναν πολυσακχαρίτη που μειώνει τη χοληστερόλη και υποστηρίζει την υγεία του εντέρου. Μπορείτε να τα βρείτε στα περισσότερα σούπερ μάρκετ. Του αρέσει να τα προσθέτει σε stir-fries ή σούπες για ενίσχυση της ανοσίας. Προσοχή με την κατανάλωση ωμών μανιταριών, λόγω των τοξινών που μπορεί να περιέχουν ορισμένα είδη.

Μακροζωία: 5 τροφές που επιλέγει το 90% των αιωνόβιων

Έχετε τεράστιο έλεγχο πάνω στην υγεία σας και όλα ξεκινούν από το τι αποφασίζετε να βάλετε στο σώμα σας. Πριν κάνετε οποιαδήποτε δραστική αλλαγή στη διατροφή σας, να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να συζητήσετε τις προσωπικές σας ανάγκες ευεξίας.

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Scroll to Top