8 εναλλακτικές τροφίμων που βοηθούν στην πρόληψη ή την αναστροφή του διαβήτη τύπου 2

διαβήτη τύπου 2

Οι επιστήμονες λένε ότι υπάρχουν περισσότερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να αποτρέψουμε τον διαβήτη τύπου 2 -και ακόμα και να αναστρέψουμε την κατάσταση.

Υπολογίζεται ότι 4,3 εκατομμύρια Βρετανοί ζουν με την ασθένεια, η οποία επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να επεξεργάζεται τη ζάχαρη στη διατροφή μέσω της παραγωγής ινσουλίνης. Η Diabetes UK λοιπόν λέει ότι δεν χρειάζεται να κόψουμε κανένα φαγητό προκειμένου να διαχειριστούμε τον διαβήτη τύπου 2, αλλά αντ’ αυτού να τρώμε με μέτρο.

Η πάθηση έχει συνδεθεί εδώ και πολύ καιρό με την παχυσαρκία και την κακή διατροφή και η υγιεινή διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της διάγνωσης. «Το κλειδί είναι να προγραμματίσετε τα αγαπημένα σας σνακ, ώστε να ταιριάζουν στη συνολική σας υγιεινή διατροφή και να προσέχετε το μέγεθος της μερίδας σας», σημειώνει χαρακτηριστικά  φιλανθρωπική οργάνωση.

«Η ζωή με παχυσαρκία είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου για διαβήτη τύπου 2. Η συμβουλή μας, μαζί με το Diabetes UK, είναι να διαχειριστείτε τον κίνδυνο έχοντας μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή και ακολουθώντας τον Οδηγό Eatwell του NHS», δήλωσε στη Mirror η Karen Poole, επικεφαλής υγιεινής και βιώσιμης διατροφής στην Tesco.

Εδώ λοιπόν είναι μερικές αλλαγές που μπορείτε να υιοθετήσετε για να κάνετε μια πιο υγιεινή επιλογή τρόπου ζωής.

10 εναλλακτικές για πρόληψη του διαβήτη τύπου 2

  1. Χυλό βρώμης αντί για κλασικά δημητριακά
  2. Μπανάνα αντί για μπάρα δημητριακών
  3. Ψωμί ολικής άλεσης αντί για λευκό
  4. Φρούτο αντί για σοκολάτα
  5. Φακές αντί για μοσχαρίσιο κιμά
  6. Φυτικά τρόφιμα αντί για ζωικά
  7. Γιαούρτι αντί για μπισκότα
  8. Ποπ κορν ή ξηρούς καρπούς αντί για πατατάκια

1. Χυλό βρώμης αντί για κλασικά δημητριακά

Τα κουτιά τυποποιημένων δημητριακών μπορεί να είναι μια πολύ πιο συναρπαστική επιλογή για το πρωινό από τον χυλό βρώμης με κουάκερ, αλλά είναι επίσης ένας εύκολος τρόπος για να εκτινάξετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τα οποία θα πέσουν αργότερα μέσα στην ημέρα. Για μια πιο υγιεινή γλυκιά επιλογή, η Poole προτείνει να προσθέσετε με μούρα ή φυστικοβούτυρο.

Η βρώμη είναι επίσης πολύ φθηνότερη από τα κλασικά δημητριακά και πολύ καλύτερη για το πεπτικό σας σύστημα -αλλά και για το περιβάλλον. «Αν δεν έχετε χρόνο να ετοιμάσετε ένα μπολ με χυλό βρώμης το πρωί, τότε ετοιμάστε το από το βράδυ. Η βρώμη θα απορροφήσει το γάλα ή το νερό αν παραμείνει στο ψυγείο όλη τη νύχτα».

2. Μπανάνα αντί για μπάρα δημητριακών

Άλλη μία έκρηξη ζάχαρης που θα ανεβάσει το σάκχαρο στα ύψη πριν καλά καλά αρχίσει η μέρα σας. Παρά το γεγονός ότι θεωρούνται λανθασμένα ως ένα υγιεινό σνακ, πολλές μπάρες δημητριακών είναι γεμάτες ζάχαρη και θα σας κάνουν να πεινάσετε ξανά σε χρόνο μηδέν.

«Μια μπανάνα είναι το τέλειο προϊόν για να πάρετε μαζί σας. Συνοδεύστε τη με μερικούς ξηρούς καρπούς για πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, αλλά ελέγξτε το μέγεθος της μερίδας στο πακέτο», τόνισε η Poole.

3. Ψωμί ολικής αλέσεως αντί για λευκό

Αυτό δεν είναι μυστικό. Όσο δελεαστικό κι αν είναι το μαλακό λευκό ψωμί για τα σάντουιτς σας, είναι επίσης απίστευτα αμυλώδες και το σώμα το διασπά γρήγορα σε ζάχαρη.

Οι υδατάνθρακες ολικής αλέσεως χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν, αφήνοντας τους ανθρώπους να αισθάνονται χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Είναι επίσης μια καλή πηγή φυτικών ινών που είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2.

4. Φρούτο αντί για μπάρα σοκολάτας

Αποδεικνύεται ότι οι γονείς μας είχαν ένα δίκιο όταν μας έλεγαν να αντικαταστήσουμε τη σοκολάτα που ζητούσαμε διακαώς με ένα φρούτο. Όσο νόστιμη κι αν είναι μια σοκολάτα γάλακτος, δεν είναι τόσο καλή για ένα καθημερινό σνακ.

Η αντικατάστασή της με ένα μήλο ή μερικά σταφύλια μετά το μεσημεριανό σας είναι ένας πολύ καλύτερος τρόπος πρόληψης του διαβήτη τύπου 2. «Αν ψάχνετε για μια γλυκιά λιχουδιά, ένα τραγανό μήλο είναι μια εξαιρετική εναλλακτική», λέει η Poole.

5. Φακές αντί για κιμά μοσχαρίσιο

Όλοι γνωρίζουμε ότι το πολύ κόκκινο κρέας δεν είναι καλό για τον πλανήτη ούτε για την υγεία μας – οπότε όταν πρόκειται για πιάτα όπως μακαρόνια μπολονέζ και λαζάνια, η χρήση φακής είναι πολύ καλύτερη για την υγεία μας, τον πλανήτη και τα… πορτοφόλια μας. Η Polle είπε: «Μπορείτε να αντικαταστήσετε τον κιμά με φακές, το οποίο προσθέτει φυτικές ίνες και εξοικονομεί χρήματα».

6. Φυτικά τρόφιμα αντί για ζωικά

Τα όσπρια όπως τα ρεβίθια έχουν υπέροχη γεύση όταν συνδυάζονται κάρυ και είναι πολύ καλύτερα για την υγεία και το βάρος μας επίσης. Καθώς είναι γεμάτα με φυτικές ίνες, οι διαιτολόγοι τα συνιστούν για τη διατήρηση του σακχάρου στο αίμα και την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2.

«Έχω μια σακούλα με ανάμεικτα κατεψυγμένα λαχανικά στην κατάψυξή μου, ώστε να μπορώ να φάω ανά πάσα στιγμή. Μπορείτε επίσης να αντικαταστήσετε το λευκό ρύζι με ολικής αλέσεως», εξήγησε η Poole.

7. Γιαούρτι αντί για μπισκότα

Όλοι αγαπάμε ένα σοκολατένιο ρόφημα με σαντιγί, αλλά και πάλι δεν είναι μυστικό ότι είναι γεμάτο ζάχαρη. Το γιαούρτι είναι πολύ πιο υγιεινό για το πάγκρεας, φροντίστε λοιπόν να στραφείτε σε απλά γιαούρτια με πλήρη λιπαρά, καθώς τα άλλα είδη είναι συχνά γεμάτα με γλυκαντικές ουσίες και είναι πιο επεξεργασμένα.

«Υπάρχει μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης προϊόντων που έχουν υποστεί ζύμωση (όπως το γιαούρτι) και της διαχείρισης του κινδύνου διαβήτη τύπου 2», τόνισε η Poole.

8. Ποπ κορν ή ξηρούς καρπούς αντί για πατατάκια

Παρόλο που είναι ένα αλμυρό σνακ, τα πατατάκια περιέχουν επίσης ζάχαρη μαζί με υψηλές ποσότητες κορεσμένων λιπαρών. Τα σακουλάκια με ποπ κορν είναι πολύ πιο ελαφριά και περιέχουν φυτικές ίνες, ενώ οι ξηροί καρποί είναι πολύ πιο χορταστικοί εφόσον είναι σε μέτριες μερίδες. «Με το ποπ κορν παίρνετε επιπλέον φυτικές ίνες και λιγότερα κορεσμένα λίπη», ανέφερε τέλος η Poole.

Όλο Υγεία

Scroll to Top