Site icon Όλο Υγεία

Άνοια: Αν τρώτε αυτό το φρούτο καθημερινά μειώνετε τον κίνδυνο κατά 28%, σύμφωνα με νέα έρευνα

άνοια φρούτο

Φωτογραφία: 123rf

Θέλετε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας με φυσικό τρόπο; Υπάρχει ένα φρούτο που, σύμφωνα με νέα μελέτη, μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες για τη νόσο έως και 28%.

Πόσα ποτήρια αλκοόλ διπλασιάζουν την πιθανότητα για άνοια

Το φρούτο και οι τροφές που μειώνουν τις πιθανότητες για άνοια

Μελέτες συμφωνούν ότι η μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε δημητριακά, φρούτα, ψάρια και λαχανικά, σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης και άνοιας.

Η καθημερινή κατανάλωση ενός γευστικού τροφίμου θα μπορούσε να βοηθήσει ακόμη περισσότερο στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης μιας σοβαρής πάθησης υγείας έως και κατά 28%, σύμφωνα με έρευνα. Μια μελέτη έδειξε ότι ένας συγκεκριμένος τύπος φρούτου θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης άνοιας.

Η άνοια είναι ένα σύνδρομο, ή μια ομάδα συμπτωμάτων, που σχετίζονται με τη συνεχιζόμενη επιδείνωση της λειτουργίας του εγκεφάλου. Μερικά από αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν την απώλεια μνήμης, τις αλλαγές στη συμπεριφορά και ακόμη και προβλήματα κινητικότητας.

Παρόλο που υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες πέρα από τον έλεγχό μας που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, όπως η γενετική, η ηλικία και οι τραυματισμοί, άλλοι μπορούν να επηρεαστούν από τον τρόπο ζωής μας. Στην πραγματικότητα, η έρευνα έχει δείξει ότι περίπου το 45% των περιπτώσεων άνοιας θα μπορούσαν να προληφθούν μέσω ορισμένων αλλαγών.

Οι επιστήμονες επίσης πιστεύουν ότι το τι τρώμε παίζει ρόλο στον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας. Μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open, έδειξε ότι η κατανάλωση μιας μερίδας μούρων την ημέρα θα μπορούσε να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης άνοιας έως και κατά 28%.

Τα φλαβονοειδή αυτά εντοπίζονται επίσης σε άλλα πολύχρωμα τρόφιμα όπως οι πιπεριές, τα πορτοκάλια, τα σταφύλια και ακόμη και το κόκκινο κρασί. Στο πλαίσιο αυτής της μελέτης, οι ερευνητές εντόπισαν περισσότερους από 121.000 ανθρώπους χωρίς άνοια (ηλικίας μεταξύ 40 και 70 ετών) στο Ηνωμένο Βασίλειο και τους παρακολούθησαν για περίπου εννέα χρόνια.

Ανέλυσαν τις πληροφορίες για την υγεία και τη διατροφή τους, συμπεριλαμβανομένου του πόσους τύπους τροφών και ποτών πλούσιων σε φλαβονοειδή ανέφεραν ότι καταναλώνουν καθημερινά, όπως το μαύρο ή πράσινο τσάι, τα μήλα, τα μούρα, τα σταφύλια, τα πορτοκάλια, τα κρεμμύδια, τις πιπεριές, τη μαύρη σοκολάτα και το κόκκινο κρασί.

Διαβήτης: 7 ύπουλες τροφές που ανεβάζουν απότομα το σάκχαρο χωρίς να το γνωρίζετε

Οι ειδικοί στο Harvard Health στις ΗΠΑ, σχολιάζοντας τη μελέτη, ανέφεραν: «Οι άνθρωποι που κατανάλωναν τις περισσότερες τροφές πλούσιες σε φλαβονοειδή – έξι μερίδες ημερησίως – είχαν 28% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας κατά την περίοδο της μελέτης, σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν τις λιγότερες».

«Η συσχέτιση ήταν ιδιαίτερα ισχυρή μεταξύ των ανθρώπων με υψηλή αρτηριακή πίεση, κατάθλιψη ή υψηλό γενετικό κίνδυνο για άνοια, καθώς και όσων κατανάλωναν τουλάχιστον δύο από τα παρακάτω ημερησίως: μισή μερίδα μούρων, πέντε φλιτζάνια τσάι ή ένα ποτήρι κόκκινο κρασί», πρόσθεσαν.

Οι συγγραφείς της μελέτης σχολίασαν:

«Τα ευρήματα αυτής της μεγάλης προοπτικής μελέτης κοορτής, με περισσότερους από 120.000 συμμετέχοντες από τη βάση δεδομένων UK Biobank, υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση έξι επιπλέον μερίδων ημερησίως τροφών πλούσιων σε φλαβονοειδή, συγκεκριμένα τσαγιού, κόκκινου κρασιού και μούρων, συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας, με τις ισχυρότερες συσχετίσεις να παρατηρούνται για το τσάι».

«Καταφέραμε επίσης να δείξουμε, για πρώτη φορά σύμφωνα με τις γνώσεις μας, ότι αυτές οι συσχετίσεις ήταν εμφανείς σε συμμετέχοντες με υψηλό γενετικό κίνδυνο για άνοια και σε όσους είχαν τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου, όπως η κατάθλιψη και η υπέρταση, αλλά όχι σε όσους δεν τους είχαν», πρόσθεσαν.

Διαβήτης: Έχετε κόψει τη ζάχαρη αλλά έχετε ακόμα υψηλό σάκχαρο; Δείτε τι φταίει και πώς να το διορθώσετε

Το Harvard συμφωνεί ότι τα μούρα βοηθούν στο να μην εμφανιστεί η άνοια

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που τα μούρα έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας. Μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology το 2021, ανέδειξε επίσης τα οφέλη των φλαβονοειδών στη γνωστική υγεία.

Η έρευνα διεξήχθη από ομάδα της Harvard Medical School, η οποία εξήγησε στην ιστοσελίδα της:

«Αφού ελήφθησαν υπόψη παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη γνωστική λειτουργία (όπως η ηλικία, το βάρος, η φυσική δραστηριότητα, η κατανάλωση αλκοόλ, η κατάθλιψη και η πρόσληψη άλλων θρεπτικών ουσιών πέραν των φλαβονοειδών), οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα άτομα με τη μεγαλύτερη ημερήσια πρόσληψη φλαβονοειδών είχαν 19% μικρότερη πιθανότητα να αναφέρουν προβλήματα μνήμης και σκέψης, σε σύγκριση με όσους είχαν τη χαμηλότερη ημερήσια πρόσληψη».

Είναι η νόσος Αλτσχάιμερ ένας νέος τύπος διαβήτη; Πώς συνδέονται και πώς μπορούμε να τα προλάβουμε

Οι συγγραφείς της μελέτης προέτρεψαν τους ανθρώπους να θέσουν ως «στόχο» την κατανάλωση πέντε φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Συνέστησαν επίσης να τρώμε σύμφωνα με το «ουράνιο τόξο», καθώς όσο πιο πολύχρωμη είναι η διατροφή μας, τόσο καλύτερη είναι για τον εγκέφαλο και τη συνολική υγεία.

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Exit mobile version