Site icon Όλο Υγεία

Αντίσταση στην ινσουλίνη: Ποια κοινά ποτά που πίνουμε καθημερινά ευθύνονται;

Αντίσταση στην ινσουλίνη: Ποια κοινά ποτά που πίνουμε καθημερινά ευθύνονται;

Φωτογραφία: 123rf

Η αντίσταση στην ινσουλίνη επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους και αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και άλλες χρόνιες παθήσεις. Οι διαιτολόγοι προειδοποιούν ότι μια κατηγορία ροφήματος ενδέχεται να παίζει σημαντικό ρόλο στη διαταραχή της ικανότητας του οργανισμού να διαχειρίζεται το σάκχαρο στο αίμα. Τι συνιστούν;

Διαβήτης: 4 σημάδια στα ούρα που δείχνουν πρόβλημα με το σάκχαρο – Τι να προσέξετε

Ποια κατηγορία ποτών οδηγεί σε αντίσταση στην ινσουλίνη – Τι συνιστούν οι ειδικοί

Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι μία κατάσταση γνωστή και ως μειωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη και μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2. Στην Ελλάδα, η αντίσταση στην ινσουλίνη επηρεάζει διάφορα τμήματα του πληθυσμού. Μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη έδειξε ότι το 9,2% των παιδιών σχολικής ηλικίας παρουσίαζαν αντίσταση στην ινσουλίνη, με ποσοστά εμφάνισης 2,9% σε παιδιά φυσιολογικού βάρους, 10,5% σε υπέρβαρα και 31,0% σε παχύσαρκα παιδιά.

Στους ενήλικες, παρόλο που δεν υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα για την επικράτηση της αντίστασης της ινσουλίνης, σχετικές παθήσεις δίνουν μία εικόνα. Η μελέτη MetS-Greece ανέφερε ότι το 23,6% των ενηλίκων στην Ελλάδα πληρούσαν τα κριτήρια για μεταβολικό σύνδρομο—μία ομάδα παθήσεων που περιλαμβάνει την αντίσταση στην ινσουλίνη ως βασικό στοιχείο.

Κι αν τα ζαχαρούχα ποτά είναι μέρος της καθημερινότητάς σας, ενδέχεται να αυξάνετε τον κίνδυνο χωρίς να το γνωρίζετε. «Όταν η ευαισθησία στην ινσουλίνη μειώνεται, το σώμα δυσκολεύεται να επεξεργαστεί τους υδατάνθρακες αποτελεσματικά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, υψηλότερη ινσουλίνη, μεγαλύτερη αποθήκευση σπλαχνικού λίπους και άλλες μεταβολικές διαταραχές», εξηγεί η Αμερικανή διατροφολόγος Lindsay Fencl, RD, CD.

Παρόλο που παράγοντες όπως η αδράνεια, το υψηλό στρες και ο κακός ύπνος είναι γνωστοί συντελεστές, η διατροφή—ειδικά η πρόσληψη ζάχαρης—παίζει καθοριστικό ρόλο. «Δεν υπάρχει ένας και μόνο ένοχος, αλλά η τακτική κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφών με υψηλή προσθήκη ζάχαρης—ειδικά ζαχαρούχα ποτά όπως αναψυκτικά, γλυκά ροφήματα καφέ, ενεργειακά ποτά και κοκτέιλ χυμών—μπορεί με την πάροδο του χρόνου να αυξήσει τον κίνδυνο για αντίσταση στην ινσουλίνη», προσθέτει η Αμερικανή διαιτολόγος-διατροφολόγος Ali McGowan, M.S., RD, LDN.

Ποιοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν αντίσταση στην ινσουλίνη

Η αντίσταση στην ινσουλίνη (IR) είναι μία πάθηση κατά την οποία τα κύτταρα του σώματος δεν ανταποκρίνονται σωστά στην ινσουλίνη, προκαλώντας αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αυξάνοντας τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και άλλες μεταβολικές νόσους. Τόσο σταθεροί όσο και τροποποιήσιμοι παράγοντες επηρεάζουν το ποιος θα αναπτύξει αντίσταση στην ινσουλίνη.

Σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα, οι ομάδες υψηλότερου κινδύνου περιλαμβάνουν:

Νεότερες έρευνες δείχνουν επιπλέον παράγοντες κινδύνου όπως οι διαταραγμένοι ρυθμοί ύπνου, η τακτική κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφών και η αύξηση των ποσοστών αντίστασης στην ινσουλίνη μεταξύ νεαρών ενηλίκων.

Σύμφωνα με εργασία του 2023 με τίτλο «Insulin resistance: Risk factors, diagnostic approaches and clinical implications», παρόλο που η πιο ακριβής εξέταση για τη διάγνωση της αντίστασης στην ινσουλίνη είναι το hyperinsulinemic-euglycemic clamp, είναι ακριβή και μη πρακτική για καθημερινή χρήση. Ως εκ τούτου, συνιστώνται απλούστερες εξετάσεις—όπως η μέτρηση ινσουλίνης νηστείας και ο τύπος HOMA-IR—για να βοηθούν τους ειδικούς στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της αντίστασης στην ινσουλίνη.

Γιατί πρέπει να περιορίσετε τα ζαχαρούχα ποτά

Τα ζαχαρούχα ποτά—όπως τα αναψυκτικά, οι γλυκισμένοι καφέδες, τα τσάγια, τα ενεργειακά ποτά και οι χυμοί φρούτων—μπορεί να περιέχουν πάνω από 40 γραμμάρια προστιθέμενης ζάχαρης ανά μερίδα. Ανεξαρτήτως του είδους του γλυκαντικού που χρησιμοποιείται, οι έρευνες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωσή τους σχετίζεται με αντίσταση στην ινσουλίνη και διαβήτη τύπου 2.

«Αυτά τα ροφήματα πέπτονται γρήγορα, προκαλώντας απότομες αυξήσεις του σακχάρου και της ινσουλίνης χωρίς τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες, πρωτεΐνη ή υγιεινά λιπαρά που βοηθούν να επιβραδυνθεί η πέψη. Με τον καιρό, αυτές οι τροφές μπορούν να διαταράξουν την ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει αποτελεσματικά το σάκχαρο του αίματος», εξηγεί η McGowan, σύμφωνα με το EatingWell.

Διαβήτης: Το Νο1 ρόφημα που ρυθμίζει το σάκχαρο και σας ενυδατώνει

Το υψηλό γλυκαιμικό τους φορτίο και η χαμηλή ικανότητά τους να προκαλούν κορεσμό μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε υπερκατανάλωση τροφής και αύξηση βάρους—δύο βασικοί παράγοντες κινδύνου για την αντίσταση στην ινσουλίνη. Οι Διατροφικές Οδηγίες για Αμερικανούς συνιστούν τον περιορισμό των προστιθέμενων σακχάρων σε λιγότερο από 10% των ημερήσιων θερμίδων—παρ’ όλα αυτά, ο μέσος άνθρωπος ξεπερνά αυτό το ποσοστό κατά σχεδόν 40%.

«Για ενυδάτωση, το νερό είναι πάντα ο “καλύτερος παίκτης”, αλλά αν επιθυμείτε κάτι ανθρακούχο, δοκιμάστε ανθρακούχο νερό με λίγα εσπεριδοειδή ή φρέσκα φρούτα», προτείνει η McGowan. Ο περιορισμός των ζαχαρούχων ποτών είναι ένα απλό αλλά ισχυρό βήμα προς την καλύτερη μεταβολική υγεία.

Άλλες συνήθειες που πρέπει να περιορίσετε για να μην αναπτύξετε αντίσταση στην ινσουλίνη

Κανένα τρόφιμο ή συνήθεια από μόνο του δεν προκαλεί (ή αποτρέπει) την αντίσταση στην ινσουλίνη. Αντιθέτως, είναι σημαντικό να εστιάσετε στον συνολικό τρόπο ζωής. Δείτε μερικές ακόμη συνήθειες που καλό είναι να περιορίσετε:

Αντίσταση στην ινσουλίνη: Ποια κοινά ποτά που πίνουμε καθημερινά ευθύνονται;

1. Μη επαρκή ύπνο

«Δώστε προτεραιότητα στον ύπνο—ακόμα και ένα βράδυ κακού ύπνου μπορεί να μειώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη», αναφέρει η McGowan. Ο χρόνιος ανεπαρκής ύπνος έχει συσχετιστεί με διαβήτη τύπου 2 και μειωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη. Μικρή μελέτη σε γυναίκες έδειξε ότι η μείωση της διάρκειας ύπνου στις έξι ώρες τη νύχτα για έξι εβδομάδες (από επτά ώρες ή και περισσότερο) επηρέασε σημαντικά την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

2. Παράλειψη σωματικής άσκησης

«Η κίνηση έχει μεγάλη σημασία: η προπόνηση με αντιστάσεις βοηθά στη δημιουργία μυϊκής μάζας, γεγονός που βελτιώνει την απόκριση του σώματος στην ινσουλίνη, και ένας σύντομος περίπατος μετά το γεύμα μπορεί να βοηθήσει στη φυσική μείωση του σακχάρου στο αίμα», αναφέρει η McGowan. Οι έρευνες υποστηρίζουν αυτό το γεγονός, δείχνοντας ότι η άσκηση μέτριας έως υψηλής έντασης βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, με τα μεγαλύτερα οφέλη να σχετίζονται με την αυξημένη ένταση.

«Η Αμερικανική Ένωση Διαβήτη συνιστά τουλάχιστον 150 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης ανά εβδομάδα», λέει η Αμερικανή διαιτολόγος Victoria Whittington, RDN. «Είτε πρόκειται για περπάτημα, ποδηλασία, κολύμβηση, χορό, πατίνια ή κάτι άλλο, η καθημερινή κίνηση έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο για αντίσταση στην ινσουλίνη και άλλες μεταβολικές διαταραχές».

3. Χρόνιο στρες

«Μην υποτιμάτε το στρες», λέει η McGowan. «Το χρόνιο στρες μπορεί να αυξήσει την κορτιζόλη, η οποία ενδέχεται να επηρεάσει τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα με την πάροδο του χρόνου». Το στρες μπορεί να προκύψει με διάφορους τρόπους, και συχνά τα αίτιά του βρίσκονται πέρα από τον έλεγχό σας. Ωστόσο, η εύρεση τρόπων διαχείρισής του είναι σημαντική. Ο διαλογισμός, η γιόγκα, η καταγραφή σκέψεων σε ημερολόγιο, ένας περίπατος ή μία συζήτηση με άνθρωπο εμπιστοσύνης ή ψυχοθεραπευτή είναι μερικοί μόνο τρόποι για να υποστηρίξετε την ψυχική σας υγεία και να κρατήσετε το στρες υπό έλεγχο.

4. Ανεπαρκή κατανάλωση φυτικών ινών

Οι υδατάνθρακες συχνά βρίσκονται στη λίστα των «απαγορευμένων» όταν πρόκειται για τη διαχείριση της ινσουλίνης και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, ο στόχος δεν είναι η πλήρης αποφυγή τους, αλλά η επιλογή εκείνων που περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και άλλα βασικά θρεπτικά συστατικά.

«Το κλειδί είναι να επιλέγετε τους σωστούς τύπους υδατανθράκων και να μειώνετε σταδιακά τις εκλεπτυσμένες και υπερεπεξεργασμένες επιλογές, που είναι φτωχές σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνη και άλλα μικροθρεπτικά συστατικά. Εστιάστε στην αύξηση της κατανάλωσης σύνθετων υδατανθράκων πλούσιων σε φυτικές ίνες, όπως οι φακές, τα μπιζέλια, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, η βρώμη, η κινόα, τα μούρα, τα μήλα και τα προϊόντα ολικής άλεσης», λέει η Fencl.

Προστατεύστε τον μεταβολισμό σας: Οι μικρές αλλαγές φέρνουν μεγάλα αποτελέσματα

Αν τα ζαχαρούχα ποτά είναι μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας, ίσως ήρθε η ώρα να επανεξετάσετε αυτήν τη συνήθεια. Αυτά τα ποτά είναι γεμάτα με προστιθέμενα σάκχαρα και κενές θερμίδες, χωρίς τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως οι φυτικές ίνες και η πρωτεΐνη—με αποτέλεσμα γρήγορες αυξήσεις σακχάρου στο αίμα και αυξημένο κίνδυνο αύξησης βάρους.

Το ρόφημα που βοηθά στην αντιγήρανση και την απώλεια βάρους: «Είναι η μαγική λύση που έψαχνα», δηλώνει γιατρός

Με τον καιρό, αυτός ο συνδυασμός μπορεί να συμβάλει στην αντίσταση στην ινσουλίνη και να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Για την υποστήριξη της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, είναι σκόπιμο να περιορίσετε ή και να αποφύγετε εντελώς αυτά τα ροφήματα. Συνδυάζοντας αυτή την επιλογή με υγιεινές συνήθειες όπως 7–9 ώρες ύπνου, σωματική δραστηριότητα, διαχείριση του στρες και ισορροπημένη διατροφή, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο για χρόνιες μεταβολικές παθήσεις.

Πηγές: EatingWell, Cleveland Clinic, Nature, Frontiers, PubMed, PubMed, ScienceDirect

Όλο Υγεία

Exit mobile version