Αλμυρό και πεντανόστιμο, το απολαυστικό κρεμώδες ντιπ έχει γίνει βασικό στοιχείο στο ψυγείο των ανθρώπων που προσέχουν την υγεία τους σε παγκόσμια κλίμακα. Όμως, πέρα από τη γεύση, αυτή η κρεμώδης απόλαυση μπορεί να προσφέρει πραγματικά οφέλη για το έντερο, την καρδιά και τις προσπάθειες για απώλεια βάρους. Ποιο είναι;
Η Νο1 τροφή που αποτρέπει το Αλτσχάιμερ και ενισχύει τον εγκέφαλο
Ποιο είναι το απολαυστικό κρεμώδες ντιπ και ποια τα οφέλη του για την υγεία
Το απολαυστικό κρεμώδες ντιπ είναι ένα ιδιαίτερα ευέλικτο τρόφιμο που ξεχωρίζει τόσο ως συνοδευτικό πιάτο όσο και ως γευστική προσθήκη σε σάντουιτς. Παραδοσιακά παρασκευάζεται από υλικά κοινά στην περιοχή μας και αποτελεί θεμέλιο της μεσοανατολικής κουζίνας. Έχει αποκτήσει παγκόσμια δημοτικότητα ως μια από τις λαχταριστές αλλά και θρεπτικές επιλογές. Όμως, πέρα από την υπέροχη γεύση του, είναι πραγματικά ωφέλιμο για την υγεία μας; Ας δούμε ποιο είναι το διατροφικό προφίλ του και αν κάνει να το τρώμε κάθε μέρα. Ποια τα οφέλη του για την υγεία;
Φυσική πηγή καλών λιπαρών
Σύμφωνα με το άρθρο του 2021 με τίτλο «Chickpea (Cicer arietinum L.) as a Source of Essential Fatty Acids – A Biofortification Approach», τα ρεβύθια περιέχουν 4–8% λιπαρά φυσικά, κυρίως υγιεινά ωμέγα-6 λιπαρά οξέα (λινολεϊκό οξύ) και λίγα ωμέγα-3 (άλφα-λινολενικό οξύ), καθώς και πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα.
Έχετε καταλάβει ποιο είναι το ντιπ;
Διατροφική αξία
Το χούμους διατίθεται σε πολλές γεύσεις και ποικιλίες και κάθε συνταγή είναι λίγο διαφορετική. Μια τυπική μερίδα 2 κουταλιών της σούπας περιέχει περίπου:
- 70 θερμίδες
- 6 γραμμάρια λιπαρά
- 1 γραμμάριο κορεσμένου λίπους
- 130 χιλιοστόγραμμα νατρίου (6% της ημερήσιας αξίας)
- 5 γραμμάρια υδατανθράκων
- 0 γραμμάρια ζάχαρης
- 2 γραμμάρια πρωτεΐνης
Υπάρχουν επίσης μικρές ποσότητες σιδήρου, φυλλικού οξέος, μαγνησίου και βιταμινών του συμπλέγματος Β.
Μπορούμε να το τρώμε κάθε μέρα;
Χάρη στα ρεβύθια και το ταχίνι, το χούμους είναι ένα ντιπ με λίγες θερμίδες που περιέχει φυτικές ίνες, υγιεινά λιπαρά και λίγη πρωτεΐνη. Για τους περισσότερους, η καθημερινή κατανάλωση χούμους μπορεί να είναι μια υγιεινή επιλογή, ειδικά αν τηρείτε τη μερίδα των 2 κουταλιών της σούπας.
Επιπλέον, τα ακόρεστα λιπαρά που περιέχονται στο ταχίνι και το ελαιόλαδο είναι ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς και το αίσθημα κορεσμού. Και οι φυτικές ίνες από τα ρεβύθια υποστηρίζουν την τακτική πέψη και την καρδιαγγειακή υγεία.
Ωστόσο, οι έτοιμες ποικιλίες μπορεί να περιέχουν επιπλέον νάτριο, έλαια ή ζάχαρη – επομένως, φροντίστε να διαβάζετε την ετικέτα. Η παρασκευή χούμους στο σπίτι σάς επιτρέπει να ελέγχετε τα συστατικά και να μειώσετε το αλάτι. Αν όμως δεν έχετε χρόνο, προτιμήστε ένα χούμους με ελάχιστα συστατικά και χωρίς περιττά πρόσθετα.
Γιατρός του Harvard προειδοποιεί για 6 τροφές που συνδέονται με καρκίνο και πρέπει να αποφεύγουμε
Οφέλη για την υγεία
1. Είναι καλή πηγή φυτικών ινών
Καθώς είναι φτιαγμένο από ρεβύθια, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες. Μελέτες υποστηρίζουν ότι ο τύπος των ινών που περιέχουν τα ρεβύθια έχει θετική επίδραση στην υγεία του εντέρου, ενισχύοντας τον αριθμό των ωφέλιμων βακτηρίων, τα οποία με τη σειρά τους συμβάλλουν στην ενίσχυση της εντερικής υγείας.
2. Βοηθάει στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα
Όσπρια όπως τα ρεβύθια είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, ανθεκτικό άμυλο και φυτικές ίνες – όλα τα παραπάνω επιβραδύνουν την πέψη τους. Αυτό σημαίνει ότι έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI) και απελευθερώνουν την ενέργειά τους πιο σταθερά. Η κατανάλωση περισσότερων τροφών χαμηλού GI βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και μπορεί να υποστηρίξει τη διαχείριση του σακχάρου.
3. Είναι ευεργετικό για την καρδιά
Το χούμους περιέχει ρεβύθια πλούσια σε φυτικές ίνες καθώς και ελαιόλαδο και σουσάμι, τα οποία αποτελούν πηγή μονοακόρεστων λιπαρών, φυλλικών. Μελέτες δείχνουν ότι δίαιτες πλούσιες σε όσπρια όπως τα ρεβύθια μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης, ενώ τα μονοακόρεστα λιπαρά, ειδικά το ελαιόλαδο, μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Αν συνηθίζετε να παίρνετε έτοιμο χούμους, να ελέγχετε πάντα την ετικέτα, καθώς ορισμένες μάρκες αντικαθιστούν το ελαιόλαδο με ηλιέλαιο ή κραμβέλαιο λόγω χαμηλότερου κόστους και έχουν περισσότερο αλάτι, άρα και νάτριο.
4. Βοηθάει στη διαχείριση βάρους
Η τακτική κατανάλωση ρεβιθιών φαίνεται να σχετίζεται με χαμηλότερο βάρος, χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος (BMI) και καλύτερη περίμετρο μέσης. Αυτό οφείλεται εν μέρει στον τύπο του αμύλου που περιέχουν τα ρεβύθια – το ένα τρίτο του είναι ένας τύπος που ονομάζεται αμυλόζη. Αυτό το άμυλο είναι πιο ανθεκτικό στα πεπτικά ένζυμα, πράγμα που σημαίνει ότι όσο περισσότερη αμυλόζη περιέχει ένα τρόφιμο, τόσο λιγότερο εύπεπτο είναι.
5. Είναι πλούσιο σε αντιφλεγμονώδη συστατικά
Τα κλασικά συστατικά που περιλαμβάνονται στην παρασκευή ενός παραδοσιακού χούμους –όπως τα ρεβύθια, το σουσάμι και το ελαιόλαδο– διαθέτουν ευεργετικές ιδιότητες, μεταξύ των οποίων και αντιφλεγμονώδεις. Στην πραγματικότητα, το παρθένο ελαιόλαδο φημίζεται για αντιφλεγμονώδη δράση που συγκρίνεται με εκείνη της ιβουπροφαίνης.
Μειονεκτήματα
Αν και το χούμους είναι υγιεινό τρόφιμο, υπάρχουν ορισμένα πιθανά μειονεκτήματα. Είναι εύκολο να το καταναλώσετε σε μεγαλύτερες ποσότητες, ειδικά όταν το συνοδεύετε με πατατάκια ή πίτα, τα οποία προσθέτουν επιπλέον θερμίδες και νάτριο.
Ορισμένες έτοιμες ποικιλίες χούμους περιλαμβάνουν επιπλέον γεύσεις ή συστατικά που αλλοιώνουν το διατροφικό τους προφίλ. Για παράδειγμα, το χούμους με ελιά περιέχει επιπλέον αλάτι. Διαβάστε τις ετικέτες για να αξιολογήσετε τα διατροφικά στοιχεία πριν το καταναλώσετε.
Πώς να το συμπεριλάβετε στη διατροφή σας
Θέλετε να προσθέσετε περισσότερο χούμους στη διατροφή σας με δημιουργικούς και θρεπτικούς τρόπους; Δοκιμάστε τις εξής ιδέες:
- Χρησιμοποιήστε το ως ντιπ για ωμά λαχανικά όπως καρότα, αγγούρια, αρακά ή λωρίδες πιπεριάς.
- Απλώστε το σε φρυγανιές ή σε σάντουιτς αντί για μαγιονέζα.
- Προσθέστε το σε μπολ με δημητριακά ή σαλάτες ως κρεμώδη επικάλυψη που λειτουργεί και ως σως.
- Αναμείξτε το σε σάλτσες για επιπλέον κρεμώδη υφή και γεύση.
- Γαρνίρετε μια ψητή πατάτα με χούμους και άλλα μεσογειακά συστατικά για ένα απλό μεσημεριανό ή βραδινό.
- Φτιάξτε χούμους στο σπίτι χρησιμοποιώντας ρεβύθια μουλιασμένα και βρασμένα ή σε κονσέρβα, ταχίνι, χυμό λεμονιού, σκόρδο και ελαιόλαδο για να ελέγχετε τα συστατικά και τις γεύσεις. Προσθέστε ψητές κόκκινες πιπεριές, λιαστές ντομάτες ή ελιές για επιπλέον γεύση.
Πηγές: Today, PubMed, goodFOOD, PubMed, PMC, PubMed, WILEY, PubMed, Frontiers