Το αποξηραμένο φρούτο της Κορίνθου που ενισχύει την καρδιά, τα οστά και το δέρμα και προστατεύει από αναιμία

Το αποξηραμένο φρούτο της Κορίνθου που ενισχύει την καρδιά, τα οστά και το δέρμα και προστατεύει από αναιμία

Ένα αποξηραμένο φρούτο της Κορίνθου είναι διάσημο σε όλο τον κόσμο για την υπέροχη γεύση του και τα τεράστια οφέλη του για την υγεία. Γεμάτο με μέταλλα και αντιοξειδωτικά, καταναλώνεται από ανθρώπους σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης εδώ και αιώνες, προσφέροντάς τους τα σημαντικά πλεονεκτήματά του. Ποιο είναι;

Το φρούτο-«κόκκινος θησαυρός» που προστατεύει από καρκίνο, ενισχύει την υγεία της καρδιάς και βοηθά στην πέψη

Ποιο είναι το αποξηραμένο φρούτο της Κορίνθου και ποια τα οφέλη του για την υγεία

Οι σταφίδες είναι αφυδατωμένα σταφύλια και διατίθενται σε δύο ποικιλίες: μαύρες και κίτρινες. Γενικά, και οι δύο προέρχονται από πράσινα σταφύλια, αλλά περιλαμβάνουν διαφορετικές μεθόδους επεξεργασίας. Οι σταφίδες είναι γλυκές -αν και δεν περιέχουν προσθήκη ζάχαρης- και μαλακές.

Είναι γεμάτες με μέταλλα και αντιοξειδωτικά, συμβάλλοντας σε πολλά οφέλη για την υγεία. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να απολαύσετε τις σταφίδες, όπως σκέτες, αναμεμειγμένες σε φαγητά, ψημένες σε αρτοσκευάσματα, ως επικάλυψη ή ακόμα και ως ήπιο γλυκαντικό σε αλμυρές συνταγές.

  1. Είναι ωφέλιμες για την καρδιά
  2. Μπορεί να ωφελήσουν την υγεία του πεπτικού συστήματος
  3. Μπορεί να υποστηρίξουν την υγεία των οστών
  4. Μπορεί να ενισχύσουν την υγεία του δέρματος
  5. Μπορεί να υποστηρίξουν την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος
  6. Μπορεί να ωφελήσουν τη διαχείριση του βάρους
  7. Μπορεί να βοηθήσουν στην αναιμία

1. Είναι ωφέλιμες για την καρδιά

Η τακτική κατανάλωση σταφίδας σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Αυτό μπορεί να σχετίζεται με την περιεκτικότητα τους σε θρεπτικά συστατικά, συγκεκριμένα σε κάλιο, φυτικές ίνες και φαινολικές ενώσεις.

  • Αρτηριακή πίεση: Μελέτες έχουν δείξει ότι οι σταφίδες μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στην περιεκτικότητά τους σε κάλιο, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, και στα αντιοξειδωτικά που περιέχουν οι σταφίδες.
  • Χοληστερόλη: Η κατανάλωση σταφίδας σχετίζεται με χαμηλότερη χοληστερόλη, πιθανώς λόγω της περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης συνδεόμενες με τα σωματίδια της λιπαρής ουσίας στο λεπτό έντερο, γεγονός που εμποδίζει την είσοδό της στην κυκλοφορία του αίματος. Οι φαινόλες, η ρεσβερατρόλη και άλλα αντιοξειδωτικά έχουν επίσης αποδειχθεί ότι μειώνουν τη χοληστερόλη και πιθανώς προλαμβάνουν τις καρδιακές παθήσεις.
  • Σάκχαρο: Οι σταφίδες είναι μια τροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και έχουν αποδειχθεί ότι επηρεάζουν θετικά τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα, η οποία είναι απαραίτητη για τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.
  • Συνολική καρδιαγγειακή υγεία: Μελέτες έχουν δείξει ότι οι σταφίδες μπορούν να μειώσουν τον συνολικό κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στις συνδυασμένες επιδράσεις των παραπάνω παραγόντων.

Άνοια: Αν τρώτε αυτό το φρούτο καθημερινά μειώνετε τον κίνδυνο κατά 28%, σύμφωνα με νέα έρευνα

2. Μπορεί να ωφελήσουν την υγεία του πεπτικού συστήματος

Έχει αποδειχθεί ότι οι σταφίδες υποστηρίζουν την υγεία του πεπτικού συστήματος. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στην παρουσία διαιτητικών ινών, συγκεκριμένα φρουκτοολιγοσακχαριτών.

  • Ενθαρρύνουν την τακτική κένωση του εντέρου: Οι σταφίδες αποτελούν καλή πηγή διαιτητικών ινών, με 2 γραμμάρια ανά μερίδα ενός τετάρτου φλιτζανιού. Οι φυτικές ίνες υποστηρίζουν τη συνολική υγεία του πεπτικού συστήματος, μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και υποστηρίζουν την τακτική κένωση του εντέρου. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι σταφίδες μπορούν να μειώσουν τον χρόνο διέλευσης στο έντερο, ενώ παράλληλα αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων, υποστηρίζοντας την τακτική κένωση του εντέρου και ανακουφίζοντας από τη δυσκοιλιότητα.
  • Υποστηρίζουν ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου: Οι σταφίδες περιέχουν μια πρεβιοτική ίνα που ονομάζεται φρουκτοολιγοσακχαρίτες. Τα πρεβιοτικά υποστηρίζουν την υγιή μικροχλωρίδα του εντέρου και μια μελέτη διαπίστωσε ότι η προσθήκη σταφίδων στη διατροφή των συμμετεχόντων αύξησε δύο τύπους ευεργετικών βακτηρίων. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι ενώ οι σταφίδες δεν επηρέασαν το συνολικό μικροβίωμα υγιών ενηλίκων, επηρέασαν θετικά ορισμένα είδη βακτηρίων στο έντερο.
  • Μειωμένος κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου: Μια μελέτη σε υγιείς ενήλικες έδειξε ότι η κατανάλωση δύο μερίδων σταφίδων την ημέρα οδήγησε σε χαμηλότερα επίπεδα χολικού οξέος στα κόπρανα, γεγονός που μπορεί να υποδηλώνει χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα σε μεγαλύτερο πληθυσμό για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα.

3. Μπορεί να υποστηρίξουν την υγεία των οστών

Οι σταφίδες περιέχουν τρία απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την υγεία των οστών: ασβέστιο, μαγνήσιο και βόριο. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά υποστηρίζουν τόσο την ανάπτυξη των οστών όσο και τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας.

  • Υποστηρίζουν την ανάπτυξη και τη συντήρηση των οστών: Το βόριο είναι ένα ιχνοστοιχείο απαραίτητο για την ανάπτυξη και τη συντήρηση των οστών και οι σταφίδες είναι μια από τις καλύτερες πηγές βορίου, καθώς περιέχουν 0,95 mg βορίου ανά 42 γραμμάρια. Ενώ δεν υπάρχει καθιερωμένη επαρκής πρόσληψη βορίου, μελέτες υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση 3mg την ημέρα μπορεί να επηρεάσει θετικά την υγεία των οστών.
  • Υποστήριξη της οστικής πυκνότητας: Το μαγνήσιο και το ασβέστιο στις σταφίδες υποστηρίζουν τον σχηματισμό των οστών και διατηρούν την οστική πυκνότητα.
  • Μείωση του κινδύνου οστεοπόρωσης: Η κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων ασβεστίου και μαγνησίου μέσω της τροφής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης και καταγμάτων σε ηλικιωμένους ενήλικες. Μία μερίδα σταφίδων περιέχει 2,5% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης τόσο για μαγνήσιο όσο και για ασβέστιο.

4. Μπορεί να ενισχύσουν την υγεία του δέρματος

Τα αντιοξειδωτικά στις σταφίδες μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία του δέρματος με τους ακόλουθους τρόπους:

  • Παραγωγή κολλαγόνου: Οι σταφίδες είναι πλούσιες σε πολυφαινόλες, οι οποίες μπορούν να διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου. Το κολλαγόνο είναι απαραίτητο για την ελαστικότητα, την ενυδάτωση και τη δομή του δέρματος.
  • Μείωση της φλεγμονής: Οι πολυφαινόλες παρέχουν επίσης αντιφλεγμονώδη οφέλη, τα οποία μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή του δέρματος. Οι μαύρες σταφίδες περιέχουν επίσης ρεσβερατρόλη, η οποία χρησιμοποιείται συνήθως σε δερματολογικά προϊόντα για τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της.
  • Προστατεύουν από τη βλάβη από την υπεριώδη ακτινοβολία (UV): Μια μικρή πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι τα σταφύλια μπορού να προστατεύσουν από τη βλάβη από την υπεριώδη ακτινοβολία, παίζοντας ενδεχομένως ρόλο στην αντιγήρανση και την πρόληψη δερματικών παθήσεων. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα οφέλη και να διαπιστωθεί εάν τα ίδια οφέλη παρατηρούνται και στις σταφίδες.

5. Μπορεί να υποστηρίξουν την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος

Οι σταφίδες συνήθως δεν είναι στην κορυφή της λίστας για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος. Ωστόσο, η περιεκτικότητά τους σε ρεσβερατρόλη και άλλα αντιοξειδωτικά μπορεί να συμβάλλουν στην υγεία του. Η ρεσβερατρόλη μπορεί να ωφελήσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να βοηθήσει στην αποτροπή ασθενειών.

6. Μπορεί να ωφελήσουν τη διαχείριση βάρους

Παρόλο που οι σταφίδες έχουν μεγαλύτερη θερμιδική πυκνότητα από τα σταφύλια, φαίνεται να συμβάλλουν θετικά στη διαχείριση του βάρους.

  • Χαμηλότερος δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ): Παρατηρητικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι όσοι τρώνε σταφίδες έχουν χαμηλότερο ΔΜΣ από όσους δεν τρώνε.
  • Υποστηρίζουν τη διαχείριση της όρεξης: Οι σταφίδες φαίνεται επίσης να μειώνουν την όρεξη, πιθανώς λόγω της περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, και μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στη διαχείριση του βάρους.

Ενώ οι σταφίδες μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας δίαιτας που υποστηρίζει τη διαχείριση του βάρους, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα μεγέθη των μερίδων για να αποφευχθεί η υπερβολική κατανάλωση θερμίδων.

7. Μπορεί να βοηθήσουν στην αναιμία

Οι σταφίδες περιέχουν 1 mg σιδήρου ανά τέταρτο του φλιτζανιού, που αντιστοιχεί στο 6% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Έτσι, μπορούν να σας βοηθήσουν να καλύψετε τις ανάγκες σας σε σίδηρο και μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο στην πρόληψη ή τη θεραπεία της σιδηροπενικής αναιμίας. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν ο σίδηρος στις σταφίδες απορροφάται σε μεγάλο βαθμό από τον οργανισμό.

Το «κραταιό» φρούτο που προστατεύει την καρδιά και ρυθμίζει πίεση, χοληστερίνη και σάκχαρο

Μια πρόσφατη μικρή μελέτη εξέτασε τη χρήση σταφίδων και ενός γλυκαντικού στη Νοτιοανατολική Ασία, γνωστού ως jaggery, για τη θεραπεία της σιδηροπενικής αναιμίας σε φοιτήτριες ιατρικής. Ο συνδυασμός αυτών των συστατικών οδήγησε σε βελτίωση των επιπέδων αιμοσφαιρίνης (μέτρηση μιας πρωτεΐνης στο αίμα που μεταφέρει οξυγόνο σε όλο το σώμα), τα χαμηλά επίπεδα της οποίας μπορεί να υποδηλώνουν αναιμία. Όμως, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί πώς οι σταφίδες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της αναιμίας σε έναν ευρύτερο πληθυσμό.

Πηγές: Very Well Health, Nutrients, Postgraduate Medicine, NutrientsJournal of the American Academy of Dermatology, Food & Nutrition Research, National Journal of Physiology, Pharmacy and Pharmacology

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top