Αυτό το θρεπτικό συστατικό ενισχύει τη γονιμότητα και την τεστοστερόνη και μειώνει την ακμή

ΕΟΦ

Αυτό το θρεπτικό συστατικό είναι απαραίτητο για πολλές ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού και ενισχύει τη γονιμότητα και την παραγωγή τεστοστερόνης ενώ μειώνει την ακμή.

Ως θρεπτικό συστατικό, στην ουσία είναι ένα ιχνοστοιχείο, που βρίσκεται σε μια ποικιλία φυτικών και ζωικών τροφών, μαζί με συμπληρώματα. Παίζει βασικό ρόλο στην υγεία του δέρματος, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και την ανάπτυξη των κυττάρων και μπορεί να προστατέψει από την ακμή και άλλες καταστάσεις.

Ποιο είναι αυτό το βασικό θρεπτικό συστατικό, που το σώμα σας δεν παράγει φυσικά και γι’ αυτό πρέπει να το λαμβάνετε μέσω διατροφής ή συμπληρωμάτων.

Ψευδάργυρος: τα οφέλη του

Ο ψευδάργυρος θεωρείται απαραίτητο θρεπτικό συστατικό, που σημαίνει ότι το σώμα σας δεν μπορεί να τον παράγει ή να τον αποθηκεύσει.

Για το λόγο αυτό, πρέπει να έχετε σταθερή παροχή μέσω της διατροφής σας. Ο ψευδάργυρος απαιτείται για πολλές διεργασίες στο σώμα σας, όπως:

 • γονιδιακή έκφραση
 • ενζυματικές αντιδράσεις
 • ανοσοποιητική λειτουργία
 • πρωτεϊνική σύνθεση
 • σύνθεση DNA
 •  επούλωση των πληγών
 • ανάπτυξη.

1. Ο ψευδάργυρος μειώνει την ακμή

Η ακμή είναι μια κοινή δερματοπάθεια που εκτιμάται ότι επηρεάζει έως και το 9,4% του παγκόσμιου πληθυσμού. Η ακμή προκαλείται από την απόφραξη των πόρων που παράγουν σμήγμα, των βακτηρίων και της φλεγμονής. Μελέτες υποδεικνύουν ότι τόσο οι τοπικές όσο και οι από του στόματος θεραπείες ψευδαργύρου μπορούν να θεραπεύσουν αποτελεσματικά την ακμή μειώνοντας τη φλεγμονή, αναστέλλοντας την ανάπτυξη των βακτηρίων P. acnes και καταστέλλοντας τη δραστηριότητα του σμήγματος.

Τα άτομα με ακμή τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα ψευδαργύρου. Επομένως, τα συμπληρώματα μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων.

2. Ο ψευδάργυρος συμβάλλει στη γονιμότητα

Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για τη γονιμότητα τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Στους άνδρες, ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για τη φυσιολογική παραγωγή σπέρματος. Στις γυναίκες, ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για την ωορρηξία και την εμφύτευση του εμβρύου.

Μια μελέτη από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Φυσιολογικής Εταιρείας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ανεπάρκεια ψευδαργύρου μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη των ωαρίων. Αυτή η μελέτη διεξήχθη σε ποντίκια και όχι σε ανθρώπους, αλλά ο James Hester, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και μεταπτυχιακός βοηθός στη φυσιολογία στο Penn State, ανάφερε ότι πρόσφατη έρευνα στο εργαστήριό του δείχνει ότι ο ψευδάργυρος είναι ένας «κλειδί ρυθμιστής» των ωοκυττάρων.

Παίζει ρόλο στη διαίρεση των ωαρίων, τη γονιμοποίηση, τη ρύθμιση του DNA και την ανάπτυξη του εμβρύου.Οι γυναίκες που προσπαθούν να μείνουν έγκυες θα πρέπει οπωσδήποτε να προσθέσουν ψευδάργυρο στη διατροφή τους και στου συντρόφου τους.

Οι γυναίκες που προσπαθούν να μείνουν έγκυες μπορούν να πάρουν μεγαλύτερη ποσότητα, αλλά θα πρέπει να είναι προσεκτικές γιατί η υπερβολική ποσότητα ψευδαργύρου μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση του χαλκού και το μεταβολισμό.

Ο ψευδάργυρος αυξάνει τη τεστοστερόνη

Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για τη παραγωγή τεστοστερόνης, μιας ορμόνης που είναι απαραίτητη για τη σεξουαλική λειτουργία, την ανάπτυξη των μυών και την οστική πυκνότητα.
Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να είναι σύμπτωμα έλλειψης ψευδαργύρου. Τα χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου μπορεί να είναι η αιτία για μια ποικιλία προβλημάτων που σχετίζονται με την υγεία. Ο ψευδάργυρος είναι ένα βασικό μέταλλο που χρησιμοποιούν τα κύτταρα για να μεταβολίσουν τα θρεπτικά συστατικά.

Η λειτουργία του ανοσοποιητικού, η παραγωγή DNA και πρωτεϊνών και η κυτταρική διαίρεση σχετίζονται όλα με τα επίπεδα ψευδαργύρου στο σώμα. Ο ψευδάργυρος επιτρέπει επίσης στο ανδρικό σώμα να παράγει τεστοστερόνη. Εξαιτίας αυτού, τα επίπεδα ψευδαργύρου σας μπορεί να επηρεάσουν τη στυτική δυσλειτουργία.

Συγκεκριμένα, ο ψευδάργυρος ενισχύει τον μεταβολισμό, τη γονιμότητα και τη τεστοστερόνη με τους ακόλουθους τρόπους:

 • Βοηθά στην πέψη των τροφίμων και στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Αυτό είναι σημαντικό για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και για την παροχή του οργανισμού με τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για τη γονιμότητα και τη παραγωγή τεστοστερόνης.
 • Βοηθά στην παραγωγή ενέργειας. Αυτό είναι σημαντικό για τη διατήρηση της σεξουαλικής λειτουργίας και της μυϊκής μάζας.
 • Είναι απαραίτητος για τη φυσιολογική παραγωγή σπέρματος, σημαντικό για τη γονιμότητα των ανδρών.
 • Είναι απαραίτητος για την ωορρηξία, σημαντικός για τη γονιμότητα των γυναικών.
 • Είναι απαραίτητος για την παραγωγή τεστοστερόνης. Αυτό είναι σημαντικό για τη σεξουαλική λειτουργία, την ανάπτυξη των μυών και την οστική πυκνότητα.

Οι συνιστώμενες ημερήσιες προσλήψεις ψευδαργύρου για ενήλικες είναι οι εξής:

Άνδρες: 11 mg

Γυναίκες: 8 mg

Οι γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν χρειάζονται περισσότερες ποσότητες ψευδαργύρου.

Η έλλειψη ψευδαργύρου μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας βάρους, της απώλειας της αίσθησης της γεύσης και της όσφρησης, της ανδρικής στειρότητας και της γονιμότητας.

Οι καλές πηγές ψευδαργύρου περιλαμβάνουν:

 • Κρέας
 • Θαλασσινά
 • Φακές
 • Καρύδια
 • Σπόροι
 • Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα

Όσοι ακολουθούν χορτοφαγική ή vegan διατροφή μπορεί να χρειαστεί να λαμβάνουν συμπληρώματα ψευδαργύρου για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Προτού πάρετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής συζητήστε το με τον γιατρό σας.

Scroll to Top