Το σούπερ ρόφημα που κάνει καλό στη μνήμη και καταπολεμά την κατάθλιψη – Προστατεύει από διαβήτη και καρδιακές παθήσεις

ρόφημα
 • Το χρυσό γάλα, ένα ρόφημα με βάση το γάλα, τον κουρκουμά, την κανέλα και το τζίντζερ, έχει αποκτήσει παγκόσμια δημοτικότητα.
 • Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά: Η κουρκουμίνη, το βασικό συστατικό του κουρκουμά, έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες που προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες.
 • Μειώνει τη φλεγμονή: Τα συστατικά του χρυσού γάλακτος έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που ωφελούν σε ασθένειες όπως η αρθρίτιδα.
 • Βελτιώνει τη μνήμη: Η κουρκουμίνη αυξάνει τα επίπεδα BDNF, μιας ένωσης που προάγει την ανάπτυξη των εγκεφαλικών κυττάρων και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο νευροεκφυλιστικών ασθενειών.

Το ρόφημα που έχει χρυσό χρώμα και προέρχεται από την Ινδία, είναι πλέον γνωστό σε όλο τον κόσμο. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προλαμβάνει διάφορες ασθένειες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, βοηθάει στη μείωση της φλεγμονής και του πόνου στις αρθρώσεις, ενώ κάνει καλό και στον εγκέφαλό σας. Παράλληλα μειώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης και τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

Το ρόφημα είναι νόστιμο και η συνταγή του πολύ εύκολη. Μπορείτε να το φτιάξετε μόνοι σας στο σπίτι και να το απολαύσετε όλες τις ώρες της μέρας.

Το «χρυσό» γάλα, όπως είναι γνωστό παγκοσμίως, είναι το έντονο κίτρινο ρόφημα που παρασκευάζεται παραδοσιακά με γάλα, κουρκουμά και άλλα μπαχαρικά, όπως κανέλα και τζίντζερ. Ο κουρκουμάς που είναι ένα από τα πιο δημοφιλή μπαχαρικά στην ασιατική κουζίνα δίνει το κίτρινο χρώμα στο ρόφημα και ευθύνεται για πολλά από τα οφέλη του ροφήματος στην υγεία.

Τα οφέλη που έχει το χρυσό γάλα για την υγεία:

 1. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά
 2. Μειώνει τη φλεγμονή
 3. Βελτιώνει τη μνήμη
 4. Καταπολεμά την κατάθλιψη
 5. Προστατεύει από καρδιακές παθήσεις
 6. Μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

1. Το ρόφημα είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Η κουρκουμίνη, το βασικό συστατικό του κουρκουμά, χρησιμοποιείται στην ιατρική της Αγιουρβέδας εδώ και αιώνες λόγω των ισχυρών αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων της.

Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που καταπολεμούν τις κυτταρικές βλάβες, προστατεύοντας το σώμα σας από το οξειδωτικό στρες.

Είναι απαραίτητα για τη λειτουργία των κυττάρων σας και οι μελέτες δείχνουν ότι οι δίαιτες πλούσιες σε αντιοξειδωτικά μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου λοιμώξεων και ασθενειών.

Στο μεταξύ και η κανέλα και το τζίντζερ που υπάρχουν μέσα στο «χρυσό» γάλα έχουν κι αυτά σούπερ αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

2. Μειώνει τη φλεγμονή

Τα συστατικά του «χρυσού» γάλακτος έχουν πλούσιες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Η χρόνια φλεγμονή θεωρείται ότι παίζει σημαντικό ρόλο στις χρόνιες ασθένειες, όπως ο καρκίνος, το μεταβολικό σύνδρομο, το Αλτσχάιμερ και οι καρδιακές παθήσεις. Για το λόγο αυτό, οι δίαιτες που είναι πλούσιες σε αντιφλεγμονώδεις ενώσεις μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτών των παθήσεων.

Έρευνες δείχνουν ότι το τζίντζερ, η κανέλα και η κουρκουμίνη – το ενεργό συστατικό του κουρκουμά – έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Μελέτες υποδεικνύουν μάλιστα ότι οι αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις της κουρκουμίνης είναι παρόμοιες με εκείνες ορισμένων φαρμάκων και χωρίς παρενέργειες.

Αυτές οι αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις μπορεί να μειώσουν τον πόνο στις αρθρώσεις από την οστεοαρθρίτιδα και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Για παράδειγμα, μια μελέτη σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα διαπίστωσε ότι 500 χιλιοστόγραμμα κουρκουμίνης ημερησίως μείωσαν τον πόνο στις αρθρώσεις περισσότερο από 50 γραμμάρια ενός κοινού φαρμάκου για την αρθρίτιδα.

Ομοίως, σε μια μελέτη σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα, εκείνοι στους οποίους χορηγήθηκε εκχύλισμα τζίντζερ βίωσαν λιγότερο πόνο και χρειάστηκαν λιγότερα φάρμακα κατά του πόνου από εκείνους στους οποίους χορηγήθηκε εικονικό φάρμακο.

3. Βελτιώνει τη μνήμη

Το χρυσό γάλα μπορεί να κάνει καλό και στον εγκέφαλό σας.

Μελέτες δείχνουν ότι η κουρκουμίνη μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα του νευροτροφικού παράγοντα που προέρχεται από τον εγκέφαλο (BDNF). Ο BDNF είναι μια ένωση που βοηθά τον εγκέφαλό σας να σχηματίσει νέες συνδέσεις και προωθεί την ανάπτυξη των εγκεφαλικών κυττάρων.

Τα χαμηλά επίπεδα του BDNF μπορεί να συνδέονται με διαταραχές του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Alzheimer.

Επιπλέον, η κανέλα φαίνεται να μειώνει τα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον και να βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Αλλά και το τζίντζερ μπορεί επίσης να ενισχύσει την εγκεφαλική λειτουργία βελτιώνοντας τον χρόνο αντίδρασης και τη μνήμη. Επιπλέον, σε μελέτες, το τζίντζερ φαίνεται να προστατεύει από την απώλεια εγκεφαλικών λειτουργιών που σχετίζονται με την ηλικία.

4. Καταπολεμά την κατάθλιψη

Φαίνεται ότι ο κουρκουμάς – πιο συγκεκριμένα η δραστική του ουσία κουρκουμίνη – μπορεί να ενισχύσει τη διάθεση και να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Σε μια μελέτη διάρκειας 6 εβδομάδων, 60 άτομα με μείζονες καταθλιπτικές διαταραχές έλαβαν είτε κουρκουμίνη, είτε ένα αντικαταθλιπτικό, είτε έναν συνδυασμό.

Όσοι έλαβαν μόνο κουρκουμίνη παρουσίασαν παρόμοιες βελτιώσεις με εκείνους που έλαβαν αντικαταθλιπτικά, ενώ η ομάδα του συνδυασμού παρατήρησε τα περισσότερα οφέλη.

Η κατάθλιψη μπορεί επίσης να συνδέεται με τα χαμηλά επίπεδα του νευροτροφικού παράγοντα που προέρχεται από τον εγκέφαλο (BDNF). Καθώς η κουρκουμίνη φαίνεται να ενισχύει τα επίπεδα του BDNF, μπορεί να έχει τη δυνατότητα να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

5. Προστατεύει από καρδιακές παθήσεις

Η κανέλα, το τζίντζερ και ο κουρκουμάς – τα βασικά συστατικά του χρυσού γάλακτος – έχουν συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Για παράδειγμα, μια ανασκόπηση 10 μελετών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι 120 mg κανέλας ημερησίως μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων και της «κακής» LDL, ενώ παράλληλα να αυξήσουν τα επίπεδα της «καλής» HDL.

Σε μια άλλη μελέτη, 41 συμμετέχοντες με διαβήτη τύπου 2 έλαβαν 2 γραμμάρια τζίντζερ σε σκόνη την ημέρα. Στο τέλος της μελέτης διάρκειας 12 εβδομάδων, οι παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις μειώθηκαν κατά 23-28%.

Επιπλέον, η κουρκουμίνη μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων σας – γνωστή ως ενδοθηλιακή λειτουργία. Η σωστή ενδοθηλιακή λειτουργία είναι σημαντική για μια υγιή και γερή καρδιά.

Σε μια μελέτη, άτομα που υποβλήθηκαν σε εγχείρηση καρδιάς έλαβαν είτε 4 γραμμάρια κουρκουμίνης είτε εικονικό φάρμακο λίγες ημέρες πριν και μετά την εγχείρησή τους.

Εκείνοι που έλαβαν κουρκουμίνη είχαν 65% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο νοσοκομείο από ό,τι τα άτομα στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

6. Μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Τα συστατικά του χρυσού γάλακτος, ιδίως το τζίντζερ και η κανέλα, μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Για παράδειγμα, 1-6 γραμμάρια κανέλας την ημέρα μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου νηστείας στο αίμα έως και 29%. Επιπλέον, η κανέλα μπορεί να μειώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Παραπομπές

 1. Biological properties of 6-gingerol: a brief review
 2. Efficacy of curcumin in the management of chronic anterior uveitis
 3. A randomized, pilot study to assess the efficacy and safety of curcumin in patients with active rheumatoid arthritis
 4. Effect of curcumin on serum brain-derived neurotrophic factor levels in women with premenstrual syndrome: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial
 5. Efficacy and safety of curcumin in major depressive disorder: a randomized controlled trial
 6. Cinnamon use in type 2 diabetes: an updated systematic review and meta-analysis
Scroll to Top