Το χρυσό λουλούδι των Νηρηίδων που ρίχνει τη χοληστερίνη, ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα

Το χρυσό λουλούδι των Νηρηίδων που ρίχνει τη χοληστερίνη, ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα

Με τις ρίζες του να βυθίζονται βαθιά στη γη και τα άνθη του να στρέφονται πάντα προς το φως, το χρυσό λουλούδι των Νηρηίδων συνδυάζει τη σοφία της φύσης με τη δύναμη της θεραπείας. Αιώνες τώρα, το βρίσκουμε σε λαϊκές παραδόσεις, ως σύμβολο αναγέννησης. Σήμερα, η επιστήμη αρχίζει να επιβεβαιώνει όσα οι πρόγονοί μας γνώριζαν διαισθητικά. Ποιο είναι και ποια τα οφέλη του για την υγεία;

Το φυτό του Προμηθέα που βελτιώνει την καρδιά, το δέρμα, το βάρος, την αναιμία, το έντερο και το άγχος

Ποιο είναι το χρυσό λουλούδι των Νηρηίδων και ποια τα οφέλη του για την υγεία

Συχνά παρεξηγημένο ως ένα απλό αγριόχορτο, το χρυσό λουλούδι των Νηρηίδων έχει αναπόσπαστη θέση στην παραδοσιακή ιατρική, χάρη στο ευρύ φάσμα των θεραπευτικών του ιδιοτήτων. Από τα φωτεινά του άνθη έως τις θρεπτικές του ρίζες και τα φύλλα, κάθε μέρος του φυτού αξιοποιείται σε αφεψήματα, συμπληρώματα και φυσικά σκευάσματα.

Μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να υποστηρίξει τη λειτουργία του ήπατος, να μειώσει τη φλεγμονή και να συμβάλει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Στο άρθρο αυτό, εξετάζουμε τα επιστημονικά δεδομένα γύρω από τα πιθανά οφέλη του για την υγεία, καθώς και τους πιθανούς κινδύνους και τις παρενέργειες από τη χρήση του.

Μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα

Η πικραλίδα (taraxacum officinale), ένα κοινό φυτικό συμπλήρωμα, έχει αποδειχθεί σε πρόσφατες ανθρώπινες και προκλινικές μελέτες ότι αλληλεπιδρά με αρκετά φάρμακα — λόγω των διουρητικών και αντιπηκτικών του ιδιοτήτων, καθώς και των ιδιοτήτων τροποποίησης ενζύμων. Πρόσφατες μελέτες μας λένε να προσέχουμε όταν τη συνδυάζουμε με:

  • Αντιπηκτικά/αντιαιμοπεταλιακά (π.χ. warfarin, ασπιρίνη): η πικραλίδα μπορεί να επιβραδύνει την πήξη και να αυξήσει τους κινδύνους αιμορραγίας.
  • Διουρητικά: μπορεί να ενισχύσει την απώλεια υγρών, να αλλοιώσει τους ηλεκτρολύτες και να επηρεάσει την αποβολή του λιθίου, καθώς είναι και η ίδια η πικραλίδα φυσικό διουρητικό.
  • Αντιβιοτικά (κινολόνες όπως η σιπροφλοξασίνη): οι ενώσεις στην πικραλίδα μπορούν να μειώσουν την απορρόφηση των κινολονών, πιθανώς μειώνοντας την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου.
  • Αντιδιαβητικά φάρμακα και αντιυπερτασικά: η γλυκόζη και η αρτηριακή πίεση μπορεί να μειωθούν περαιτέρω, με κίνδυνο υπογλυκαιμίας ή υπότασης.
  • Λίθιο: η αυξημένη διούρηση μπορεί να επιβραδύνει την αποβολή του λιθίου, ενδεχομένως αυξάνοντας τα επίπεδά του στο αίμα.

Παρόλο που η χρήση της πικραλίδας χωρίς συνταγή είναι ευρέως διαδεδομένη, αυτές οι αλληλεπιδράσεις — οι οποίες υποστηρίζονται από τη βιβλιογραφία — τονίζουν ότι πρέπει να συμβουλεύεστε πάντα τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας πριν ξεκινήσετε να παίρνετε πικραλίδα, ειδικά εάν παίρνετε κάποιο από τα παραπάνω φάρμακα.

Ποια τα οφέλη του για την υγεία

1. Είναι εξαιρετικά θρεπτικό

Από τη ρίζα μέχρι το άνθος, η πικραλίδα είναι εξαιρετικά θρεπτικό φυτό γεμάτο βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Τα φύλλα της πικραλίδας μπορούν να καταναλωθούν μαγειρεμένα ή ωμά και αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμινών A, C και K. Περιέχουν επίσης βιταμίνη E, φυλλικό οξύ και μικρές ποσότητες άλλων βιταμινών του συμπλέγματος B.

Τα φύλλα της πικραλίδας προσφέρουν αρκετά μέταλλα, όπως σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο. Η ρίζα της πικραλίδας είναι πλούσια σε ινουλίνη, έναν τύπο διαλυτής ίνας που υποστηρίζει την ανάπτυξη και διατήρηση υγιών βακτηρίων στο πεπτικό σας σύστημα. Η ρίζα της πικραλίδας συχνά αποξηραίνεται και παρασκευάζεται ως τσάι, αλλά μπορεί επίσης να καταναλωθεί ωμή, όπως άλλα ριζώδη λαχανικά.

2. Περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά

Η πικραλίδα περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά, γεγονός που μπορεί να εξηγεί πολλές από τις φαρμακευτικές της ιδιότητες. Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών — μορίων που αποτελούν προϊόν του μεταβολισμού σας, αλλά συμβάλλουν στον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων εάν τα επίπεδά τους στο σώμα σας αυξηθούν υπερβολικά. Επομένως, τα αντιοξειδωτικά είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική σας υγεία.

Η πικραλίδα περιέχει υψηλά επίπεδα του αντιοξειδωτικού β-καροτένιο, το οποίο μπορεί να προστατεύει από την κυτταρική βλάβη και το οξειδωτικό στρες. Είναι επίσης πλούσια σε ένα άλλο είδος αντιοξειδωτικού που ονομάζεται πολυφαινόλες, οι οποίες βρίσκονται κυρίως στα άνθη, αλλά υπάρχουν και στις ρίζες, τα φύλλα και τα στελέχη.

3. Καταπολεμά τη φλεγμονή

Η πικραλίδα μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή χάρη σε ενώσεις όπως οι πολυφαινόλες. Η φλεγμονή είναι μια φυσική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε τραυματισμό ή λοίμωξη. Ωστόσο, η χρόνια φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει μόνιμες βλάβες στους ιστούς και το DNA του σώματος.

Ορισμένες μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες, όπως αυτή του 2022 και μία άλλη του 2017, κατέγραψαν σημαντικά μειωμένους δείκτες φλεγμονής σε κύτταρα που υποβλήθηκαν σε αγωγή με ενώσεις που εξήχθησαν από την πικραλίδα.

Μία άλλη μελέτη σε αρουραίους του 2023 διαπίστωσε ότι ένα βάμμα από πικραλίδα μείωσε το οξειδωτικό στρες και είχε καρδιοπροστατευτικές επιδράσεις. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα σε ανθρώπους.

4. Ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα

Το κιχορικό οξύ και το χλωρογενικό οξύ είναι δύο βιοδραστικές ενώσεις που βρίσκονται στα άνθη, τα φύλλα και τις ρίζες της πικραλίδας και μπορεί να βοηθούν στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες και σε ζώα, όπως αυτή του 2018, δείχνουν ότι αυτές οι ενώσεις μπορεί να βελτιώνουν την έκκριση ινσουλίνης (μιας ορμόνης που ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα) και την απορρόφηση γλυκόζης στους μύες. Αυτή η διαδικασία βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και μειώνει τα επίπεδα σακχάρου.

Το κιχορικό οξύ και το χλωρογενικό οξύ μπορεί επίσης να περιορίζουν τη διάσπαση των αμυλούχων τροφών, κάτι που μπορεί να ενισχύει περαιτέρω την ικανότητα της πικραλίδας να μειώνει το σάκχαρο στο αίμα. Αν και αυτά τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, απαιτείται περισσότερη έρευνα σε ανθρώπους.

5. Μειώνει χοληστερίνη και τριγλυκερίδια

Ορισμένες ενώσεις στην πικραλίδα, που βρίσκονται στις ρίζες, τα φύλλα, τους σπόρους και τα άνθη, μπορεί να μειώνουν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και χοληστερίνης, που είναι βασικοί παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθειες. Μερικά από τα πολυφαινολικά συστατικά της πικραλίδας, όπως τα φλαβονοειδή και τα παράγωγα του υδροξυκινναμικού οξέος, μπορεί να έχουν ιδιότητες μείωσης της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων.

Μελέτη του 2022 παρατήρησε ότι η πικραλίδα μπορεί να έχει καρδιοπροστατευτικές επιδράσεις, περιλαμβανομένης της μείωσης των επιπέδων χοληστερίνης. Ωστόσο, η τρέχουσα έρευνα περιορίζεται σε μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες και σε ζώα – απαιτούνται μελέτες σε ανθρώπους.

6. Το εκχύλισμα από τα φύλλα μειώνει την αρτηριακή πίεση γιατί είναι διουρητικό

Αν και υπάρχουν ισχυρισμοί ότι τα εκχυλίσματα από τα φύλλα της πικραλίδας μπορεί να μειώνουν την αρτηριακή πίεση, οι μελέτες είναι περιορισμένες. Στη δυτική ιατρική, τα διουρητικά φάρμακα χρησιμοποιούνται για την απομάκρυνση της περίσσειας υγρών από τον οργανισμό, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων αρτηριακής πίεσης. Παλαιότερη μελέτη του 2009 σε ανθρώπους διαπίστωσε ότι η πικραλίδα ήταν αποτελεσματικό διουρητικό. Ωστόσο, η μελέτη ήταν σύντομη και συμμετείχαν μόλις 17 άτομα.

Η πικραλίδα περιέχει επίσης κάλιο, ένα μέταλλο που σχετίζεται με μείωση της αρτηριακής πίεσης σε άτομα με αυξημένα επίπεδα. Έτσι, το φυτό αυτό μπορεί έμμεσα να επηρεάζει την αρτηριακή πίεση λόγω της περιεκτικότητάς του σε κάλιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό το αποτέλεσμα δεν είναι μοναδικό για την πικραλίδα — ισχύει για κάθε τροφή πλούσια σε κάλιο που καταναλώνεται στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής.

7. Το εκχύλισμα από τη ρίζα προάγει την υγεία του ήπατος

Ορισμένες μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι το εκχύλισμα πικραλίδας μπορεί να προστατεύει από βλάβες και παθήσεις του ήπατος. Μελέτη του 2021 σε ζώα διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα ρίζας πικραλίδας βοήθησε στην πρόληψη ηπατικής βλάβης σε αρουραίους με επαγόμενη ηπατική ανεπάρκεια.

Άλλες μελέτες σε ζώα, όπως αυτή του 2016, έδειξαν ότι το εκχύλισμα ρίζας πικραλίδας μπορεί να μειώσει το περιττό λίπος που αποθηκεύεται στο ήπαρ και να προστατεύσει από το οξειδωτικό στρες. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα σε ανθρώπους.

Το «φυτό της αθανασίας» που ρίχνει σάκχαρο και χοληστερίνη, προστατεύει από καρκίνο και ενισχύει τη μνήμη

8. Βοηθά στην απώλεια βάρους

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η πικραλίδα και οι ενώσεις της μπορεί να υποστηρίζουν τον έλεγχο του σωματικού βάρους, αν και τα δεδομένα δεν είναι καταληκτικά. Ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η ικανότητα της πικραλίδας να βελτιώνει τον μεταβολισμό των υδατανθράκων και να μειώνει την απορρόφηση λιπαρών μπορεί να οδηγεί σε απώλεια βάρους. Ωστόσο, αυτή η θεωρία δεν έχει ακόμη επιστημονικά αποδειχθεί.

Μελέτη του 2020 σε ποντίκια δείχνει επίσης ότι το εκχύλισμα πικραλίδας μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους μειώνοντας την απορρόφηση λιπαρών. Άλλη μελέτη σε ποντίκια διαπίστωσε ότι το χλωρογενικό οξύ, μια ένωση που βρίσκεται στην πικραλίδα, μείωσε το σωματικό βάρος, την εναπόθεση λίπους και επηρέασε τα επίπεδα συγκεκριμένων πρωτεϊνών που εμπλέκονται στον έλεγχο του βάρους. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη υψηλής ποιότητας έρευνα σε ανθρώπους.

9. Το εκχύλισμα από τη ρίζα πιθανώς έχει αντικαρκινικές ιδιότητες

Ίσως ο πιο ενδιαφέρον ισχυρισμός για την υγεία σχετικά με το εκχύλισμα πικραλίδας είναι η πιθανότητά του να εμποδίζει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων σε διάφορα συστήματα οργάνων. Μελέτη διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων σε αρουραίους έδειξε ότι η χορήγηση εκχυλίσματος ρίζας πικραλίδας τροποποίησε συγκεκριμένες οδούς που σχετίζονται με την καταστολή της ανάπτυξης και εξάπλωσης των καρκινικών κυττάρων του μαστού.

Άλλες μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες, όπως αυτή του 2017, διαπίστωσαν ότι το εκχύλισμα ρίζας πικραλίδας μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων σε ιστούς του ήπατος, του παχέος εντέρου, του προστάτη και του στομάχου. Αυτά τα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά, αλλά η έρευνα σε ανθρώπους απουσιάζει.

10. Τα φύλλα και οι ρίζες υποστηρίζουν την υγιή πέψη και να ανακουφίζουν από τη δυσκοιλιότητα

Η πικραλίδα χρησιμοποιείται συχνά στην παραδοσιακή ιατρική για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας και τη βελτίωση της πεπτικής υγείας. Παλαιότερη μελέτη του 2011 σε ζώα διαπίστωσε σημαντική αύξηση στους ρυθμούς συστολής και κένωσης του στομάχου σε αρουραίους που έλαβαν εκχύλισμα ρίζας πικραλίδας.

Η ρίζα της πικραλίδας είναι επίσης πλούσια πηγή της πρεβιοτικής ίνας ινουλίνης, η οποία έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη δυσκοιλιότητα και προάγει τη μετακίνηση των τροφών μέσω του πεπτικού συστήματος.

Επιπλέον, με πάνω από 3 γραμμάρια φυτικών ινών ανά μαγειρεμένο φλιτζάνι (105 γραμμάρια), τα φύλλα της πικραλίδας μπορούν να αυξήσουν την πρόσληψη ινών. Οι φυτικές ίνες υποστηρίζουν την κανονικότητα των κινήσεων του εντέρου και προστατεύουν από διάφορες πεπτικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των αιμορροΐδων και της εκκολπωμάτωσης.

11. Το εκχύλισμα από τη ρίζα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η πικραλίδα μπορεί να έχει αντιμικροβιακές και αντιιικές ιδιότητες, οι οποίες μπορεί να υποστηρίζουν την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμά τις λοιμώξεις. Αρκετές μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες, όπως αυτή του 2018 και μία του 2023, διαπίστωσαν ότι το εκχύλισμα ρίζας πικραλίδας μειώνει σημαντικά την ικανότητα των ιών να αναπαράγονται.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι ορισμένες δραστικές ενώσεις στην πικραλίδα προστατεύουν από επιβλαβή βακτήρια και μύκητες. Τελικά, απαιτείται περισσότερη έρευνα σε ανθρώπους.

12. Το εκχύλισμα από τη ρίζα πιθανώς προστατεύει από βλάβες του δέρματος

Έρευνα σε ζώα και δοκιμαστικούς σωλήνες δείχνει ότι το εκχύλισμα πικραλίδας μπορεί να προστατεύει από βλάβες του δέρματος που προκαλούνται από την ηλιακή ακτινοβολία, τη γήρανση και την ακμή.

Σε μελέτη του 2022, ένας ζυμωμένος ζωμός εκχυλίσματος πικραλίδας εμπόδισε τις βλάβες του δέρματος όταν εφαρμόστηκε λίγο πριν ή αμέσως μετά την έκθεση στην ακτινοβολία UVB, που προέρχεται από το ηλιακό φως.

Παλαιότερη μελέτη του 2012 σε δοκιμαστικό σωλήνα έδειξε ότι το εκχύλισμα ρίζας πικραλίδας αύξησε τη δημιουργία νέων κυττάρων του δέρματος, κάτι που μπορεί να έχει αντιγηραντική επίδραση στην εμφάνιση της επιδερμίδας καθώς γερνάμε.

Επιπλέον, παλαιότερη έρευνα δείχνει ότι το εκχύλισμα πικραλίδας μπορεί να μειώνει τη φλεγμονή και τον ερεθισμό του δέρματος ενώ αυξάνει την ενυδάτωση και την παραγωγή κολλαγόνου. Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο για την πρόληψη και θεραπεία συγκεκριμένων τύπων ακμής. Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες σχετικά με τις επιδράσεις της πικραλίδας στην υγεία του δέρματος είναι ελλιπείς και περιορίζονται σε δοκιμαστικούς σωλήνες και ζώα.

13. Τα φύλλα πιθανώς υποστηρίζουν την υγεία των οστών

Ελάχιστη έρευνα έχει διεξαχθεί σχετικά με την επίδραση της πικραλίδας στην υγεία των οστών, αν και ορισμένα από τα θρεπτικά συστατικά της συμβάλλουν στη διατήρηση ισχυρών και υγιών οστών. Τα φύλλα της πικραλίδας αποτελούν καλή πηγή ασβεστίου και βιταμίνης Κ, τα οποία παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υγεία των οστών.

Μικρή μελέτη του 2020 συνέδεσε την αυξημένη πρόσληψη φυλλωδών λαχανικών πλούσιων σε βιταμίνη Κ με χαμηλότερα επίπεδα οστεοκαλσίνης στο αίμα, μιας πρωτεΐνης που βρίσκεται στα οστά. Αυτό υποδηλώνει ότι η κατανάλωση περισσότερων πράσινων λαχανικών, όπως η πικραλίδα, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της απώλειας οστικής μάζας.

Η ινουλίνη, μια ίνα που βρίσκεται στη ρίζα της πικραλίδας, μπορεί επίσης να υποστηρίζει υγιή οστά βελτιώνοντας τη χώνευση και την υγεία του εντέρου. Επιπλέον, ορισμένες έρευνες, όπως αυτή του 2017, δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά της πικραλίδας και άλλων πράσινων φυτών παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών και προστατεύουν από την απώλεια οστικής μάζας μειώνοντας το οξειδωτικό στρες.

Οδηγίες δοσολογίας της πικραλίδας

Οι άνθρωποι καταναλώνουν συχνά τα φύλλα, τα στελέχη και τα άνθη της πικραλίδας στη φυσική τους μορφή. Μπορούν να φαγωθούν μαγειρεμένα ή ωμά. Η ρίζα συνήθως αποξηραίνεται, αλέθεται και χρησιμοποιείται ως τσάι ή υποκατάστατο καφέ.

Η πικραλίδα διατίθεται επίσης ως συμπλήρωμα διατροφής σε μορφή κάψουλας, εκχυλίσματος ή βάμματος.

Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν σαφείς οδηγίες δοσολογίας, καθώς η έρευνα σε ανθρώπους είναι περιορισμένη. Ωστόσο, αυτή η μελέτη του 2016 προτείνει τις εξής δοσολογίες για διαφορετικές μορφές πικραλίδας:

  • Φρέσκα φύλλα: 4–10 γραμμάρια ημερησίως
  • Αποξηραμένα φύλλα: 4–10 γραμμάρια ημερησίως
  • Βάμμα από φύλλα: 0,4–1 κουταλάκι του γλυκού (2–5 mL) τρεις φορές την ημέρα
  • Φρέσκος χυμός φύλλων: 1 κουταλάκι του γλυκού (5 mL) δύο φορές ημερησίως
  • Υγρό εκχύλισμα: 1–2 κουταλάκια του γλυκού (5–10 mL) ημερησίως
  • Φρέσκες ρίζες: 2–8 γραμμάρια ημερησίως
  • Ξηρή σκόνη: 250–1.000 mg τέσσερις φορές ημερησίως

Πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής, ειδικά αν ακολουθείτε φαρμακευτική αγωγή.

Πιθανοί κίνδυνοι και παρενέργειες που σχετίζονται με την πικραλίδα

Τα φυτά της πικραλίδας έχουν χαμηλή τοξικότητα και είναι πιθανότατα ασφαλή για τους περισσότερους ανθρώπους, ειδικά όταν καταναλώνονται ως τροφή. Ωστόσο, η έρευνα παραμένει περιορισμένη και η κατανάλωση πικραλίδας δεν είναι εντελώς χωρίς κινδύνους. Το φυτό μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις, ιδιαίτερα σε άτομα με αλλεργίες σε συγγενικά φυτά όπως η αμβροσία αρτεμισίφυλλος. Η δερματίτιδα εξ επαφής μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε άτομα με ευαίσθητο δέρμα.

Το βότανο του σταυρού που προστατεύει από καρκίνο και Αλτσχάιμερ και αντιμετωπίζει άγχος και σπασμούς

Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη του 2013, η πικραλίδα μπορεί επίσης να αλληλεπιδρά με φάρμακα, περιλαμβανομένων συγκεκριμένων αντιβιοτικών, αντιπηκτικών και φαρμάκων για το σάκχαρο. Εάν παίρνετε φάρμακα με ιατρική συνταγή, καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν ειδικό πριν ξεκινήσετε α παίρνετε πικραλίδα.

Πηγές: Healthline, NIH, MNT, ResearchGate, USDA, PubMed, PMC, PubMed, PMC, PMC, PubMed

Όλο Υγεία

Το άρθρο συνοπτικά

  • Η πικραλίδα έχει αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και διουρητική δράση και ενισχύει το ήπαρ, το πεπτικό και το ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Μπορεί να μειώσει χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, σάκχαρο και αρτηριακή πίεση και να συμβάλει στην απώλεια βάρους και στην υγεία των οστών.
  • Μπορεί να αλληλεπιδράσει με φάρμακα (όπως αντιπηκτικά, αντιβιοτικά, αντιυπερτασικά) και να προκαλέσει αλλεργίες ή δερματίτιδα.
  • Διατίθεται σε πολλές μορφές, από τσάι και σκόνη έως βάμματα, αλλά η δοσολογία πρέπει να προσαρμόζεται και να ελέγχεται από γιατρό.
Scroll to Top