Εγκεφαλικό: Η Νο1 τροφή που πρέπει να περιορίσετε για να μειώσετε τον κίνδυνο, σύμφωνα με ειδικούς

Εγκεφαλικό: Η Νο1 τροφή που πρέπει να περιορίσετε για να μειώσετε τον κίνδυνο, σύμφωνα με ειδικούς

Μπορεί ένα καθημερινό διατροφικό λάθος να αυξήσει δραματικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου; Αν και συχνά αγνοούμε τον ρόλο της διατροφής στην υγεία του εγκεφάλου, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ορισμένες συνήθειες στο τραπέζι μας επηρεάζουν άμεσα τη λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων. Ποια είναι, λοιπόν, η Νο1 τροφή που όλοι καταναλώνουμε συχνά και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο;

Η εξέταση αίματος που προβλέπει έμφραγμα και εγκεφαλικό 10 χρόνια πριν εκδηλωθούν

Ποια είναι η Νο1 τροφή που πρέπει να αποφεύγετε για να μειώσετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Συχνά μιλάμε για την υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς μας ξεχωριστά, ωστόσο είναι στενά συνδεδεμένα. Ο εγκέφαλος εξαρτάται από το οξυγονωμένο αίμα από την καρδιά για να εκτελέσει όλες τις λειτουργίες του. Ωστόσο, όταν συμβεί ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, μια αρτηρία που οδηγεί στον εγκέφαλο ή μέσα σε αυτόν αποφράσσεται ή υφίσταται ρήξη.

Ως αποτέλεσμα, αυτό το μέρος του εγκεφάλου δεν μπορεί να λάβει το οξυγόνο που χρειάζεται και τα εγκεφαλικά κύτταρα πεθαίνουν, οδηγώντας σε επιπτώσεις που αλλάζουν τη ζωή.  Τα καλά νέα είναι ότι τα εγκεφαλικά επεισόδια μπορούν σε μεγάλο βαθμό να προληφθούν.

Και η υιοθέτηση μιας υγιεινής για την καρδιά διατροφής είναι ένα από τα πιο ισχυρά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο. Αλλά μια δίαιτα που υποστηρίζει την καρδιά δεν έχει να κάνει μόνο με αυτό που τρώτε. Αφορά επίσης και αυτά που δεν πρέπει να καταναλώνετε, ειδικά τα ζαχαρούχα τρόφιμα όπως τα ζαχαρούχα ποτά, οι καραμέλες, τα μπισκότα, τα κέικ και τα muffins.

Εγκεφαλικό: Πώς τα ζαχαρούχα τρόφιμα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο

Μακροπρόθεσμα, η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία της καρδιάς, οι οποίες συνολικά αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη είναι μια υποκείμενη αιτία χρόνιας φλεγμονής. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια μακρά λίστα χρόνιων ασθενειών, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο. «Η χρόνια φλεγμονή στο σώμα μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη των αιμοφόρων αγγείων και συσσώρευση πλάκας, στένωση ή σκλήρυνση των αρτηριών, παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού», εξηγεί η διατροφολόγος Roxana Ehsani.

Τι ηλικία έχει η καρδιά σας ; Κάντε αυτό το τεστ για να μάθετε

Ωστόσο, αυτός δεν είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο η φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο. Σύμφωνα με μια μελέτη, η βλάβη που σχετίζεται με τη φλεγμονή σε όργανα σε όλο το σώμα μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση επιβλαβών ουσιών που ταξιδεύουν στον εγκέφαλο, αυξάνοντας τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και εμποδίζοντας την ανάρρωση από αυτό.

Αν αναρωτιέστε πόσο προστιθέμενη ζάχαρη είναι εντάξει να καταναλώνετε, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά ως μέγιστο ημερήσιο όριο τα 6 κουταλάκια του γλυκού για τις γυναίκες και 9 για τους άνδρες.

Μπορούν να αυξήσουν το σάκχαρο στο αίμα

Οι περισσότεροι από εμάς καταναλώνουμε υπερβολικά ζάχαρη. Ακόμα κι αν δεν πίνετε ζαχαρούχα αναψυκτικά, η ζάχαρη στα επιδόρπια, τα δημητριακά, το αρωματισμένο γιαούρτι και τα γλυκά σνακ μπορεί να συσσωρευτεί γρήγορα. Όταν η κατανάλωση υπερβολικής ζάχαρης γίνεται τακτική, μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα που μπορούν να βλάψουν τα αιμοφόρα αγγεία, σύμφωνα με την Ehsani.

Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων αίματος στον εγκέφαλο που προκαλούν εγκεφαλικό επεισόδιο. Μάλιστα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι για κάθε αύξηση 5% στις συνολικές θερμίδες που κατανάλωνε ένα άτομο από προστιθέμενα σάκχαρα, ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου αυξανόταν κατά 10%.

Ωστόσο, δεν είναι όλα τα προστιθέμενα σάκχαρα ίδια. Έρευνες αποκαλύπτουν ότι τα πρόσθετα σάκχαρα από τα ζαχαρούχα ποτά έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση στον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Συχνά συνοδεύονται από ανθυγιεινά λίπη

Η κατανάλωση πολλών τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη όχι μόνο αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αλλά μπορεί έμμεσα να αυξήσει τα επίπεδα χοληστερόλης, κάτι που μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Αυτό συμβαίνει επειδή πολλά ζαχαρούχα τρόφιμα, όπως τα μπισκότα και τα αρτοσκευάσματα, έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά που αυξάνουν τη χοληστερόλη, αλλά δεν έχουν φυτικές ίνες που ρυθμίζουν το σάκχαρο του αίματος.

Εγκεφαλικό: Το τεστ των 15 λεπτών που ανιχνεύει τον κίνδυνο

«Η κατανάλωση περισσότερων επεξεργασμένων δημητριακών στη διατροφή σας μπορεί έμμεσα να αυξήσει την LDL, δηλαδή την “κακή” χοληστερόλη σας. Η LDL μπορεί να δημιουργήσει συσσώρευση πλάκας ή λιπαρών αποθέσεων στις αρτηρίες σας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο», εξηγεί καταληκτικά η διατροφολόγος Patricia Kolesa.

Πηγές: Eating Well, Frontiers in Immunology, Stroke, Journal of Cerebral Blood Flow & Metabolism, American Heart Association, BMC Medicine, Frontiers in NutritionCochrane

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top