Τι προειδοποιεί ειδικός του Harvard για όσους πίνουν τσάι

Τι προειδοποιεί ειδικός του Harvard για όσους πίνουν τσάι

Το τσάι μπορεί να μοιάζει σαν να είναι η πιο ακίνδυνη καθημερινή συνήθεια, αλλά ειδικός του Harvard προειδοποιεί ότι ορισμένα συνηθισμένα λάθη μπορεί να επιβαρύνουν έντερο και συκώτι. Με εκατομμύρια ανθρώπους να πίνουν πολλά φλιτζάνια σε καθημερινή βάση, αναφέρει ότι μερικές απλές αλλαγές μπορούν να κάνουν το αγαπημένο σας ρόφημα πολύ πιο υγιεινό.

Τσάι ή καφές: Ποιο είναι καλύτερο για ενέργεια, πέψη και καρδιακή υγεία

Ποια είναι τα λάθη με το τσάι που μπορεί να βλάπτουν έντερο και συκώτι

Εκατομμύρια απολαμβάνουν τσάι καθημερινά, αλλά ένας γαστρεντερολόγος εκπαιδευμένος στο Harvard προειδοποιεί ότι κάποιες συνήθειες μπορεί να προκαλούν βλάβη στο έντερο και το συκώτι. Ο Dr. Saurabh Sethi σε ανάρτησή του στο Instagram, υπενθύμισε στους followers του να επανεξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο ετοιμάζουν και καταναλώνουν το αγαπημένο τους τσάι — καθώς δεν είναι όλες οι συνήθειες με το τσάι τόσο υγιεινές όσο φαίνονται.

Παρενέργειες από την κατανάλωση τσαγιού

Σύμφωνα με μελέτη του 2023 με τίτλο «The adverse and beneficial effects of polyphenols in green and black teas in vitro and in vivo», τα εκχυλίσματα τσαγιού με μέτρια ποσότητα πολυφαινολών ήταν ήπια για τα κύτταρα και τα προστάτευαν από την οξειδωτική βλάβη. Σε ποντίκια με κολίτιδα που προκαλείται από σύνδρομο δάγκειου πυρετού, αυτά τα τσάγια με μέτριες πολυφαινόλες βελτίωσαν τον ιστό του εντέρου και μείωσαν τη φλεγμονή, ενώ τα τσάγια με πολύ υψηλά ή πολύ χαμηλά επίπεδα πολυφαινολών δεν εμφάνισαν αυτά τα οφέλη.

Άλλες πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι το τσάι είναι γενικά ασφαλές, αλλά ορισμένες μελέτες αναδεικνύουν κάποιες πιθανές παρενέργειες – κυρίως όταν οι άνθρωποι καταναλώνουν πολύ μεγάλες ποσότητες ή παίρνουν συμπυκνωμένα εκχυλίσματα πράσινου τσαγιού. Η φυσιολογική καθημερινή κατανάλωση τσαγιού συνήθως δεν αποτελεί πρόβλημα, αλλά οι υψηλότερες δόσεις μπορεί να επηρεάσουν την απορρόφηση σιδήρου, τον ύπνο ή τη λειτουργία του ήπατος.

  • Το τσάι μπορεί να μειώσει την απορρόφηση σιδήρου και να προκαλέσει νευρικότητα ή κακό ύπνο λόγω καφεΐνης.
  •  Έρευνα βασισμένη στη γενετική δεν βρήκε ισχυρή σύνδεση ανάμεσα στο τσάι και τον διαβήτη ή την παχυσαρκία, αλλά τα αποτελέσματα διαφέρουν ανάλογα με το άτομο.
  •  Οι κατεχίνες πράσινου τσαγιού σε υψηλές δόσεις (ιδίως η EGCG) μπορούν να επιβαρύνουν το συκώτι, κυρίως με τη μορφή συμπληρωμάτων διατροφής.
  •  Τα συμπυκνωμένα εκχυλίσματα – όχι το κανονικά βρασμένο τσάι – σχετίζονται συχνότερα με περιπτώσεις ηπατοτοξικότητας.

Το μπλε τσάι που μειώνει τη χοληστερίνη, «μπλοκάρει» τον διαβήτη και βελτιώνει το δέρμα

7 πράγματα που πρέπει να προσέχετε αν καταναλώνετε…

1. Τσάι με άδειο στομάχι

Ο Dr Sethi, για αρχή, συμβουλεύει να μην πίνετε τσάι με άδειο στομάχι, αλλά να τρώτε κάτι πριν ή κατά τη διάρκεια. Εξήγησε ότι το τσάι με άδειο στομάχι ερεθίζει τη γαστρική βλεννογόνο λόγω της οξύτητας και ενώσεων όπως η καφεΐνη και οι τανίνες. Αυτό μπορεί αργότερα να οδηγήσει σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ναυτία και γενική δυσφορία. Μπορεί επίσης να προκαλέσει αφυδάτωση επειδή το τσάι είναι διουρητικό και μπορεί να παρεμποδίσει την απορρόφηση σιδήρου, ειδικά σε άτομα με αναιμία.

2. Τσάγια με προστιθέμενη ζάχαρη

Στη συνέχεια, ο Dr Sethi προέτρεψε να περιορίσετε τα παγωμένα τσάγια ή το τσάι με γάλα λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη. «Τα iced teas ή τα milk teas μπορεί να περιέχουν 30 – 40 γραμμάρια ζάχαρης», ανέφερε σύμφωνα με το Express. Η τακτική κατανάλωση αυτών των γλυκών τσαγιών αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων όπως η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος ή ο διαβήτης.

3. Τσάγια για detox ή αδυνάτισμα

Ο Dr Sethi αποκάλυψε επίσης ότι τα τσάγια για detox ή για αδυνάτισμα  μπορεί να μην είναι τόσο ωφέλιμα όσο διαφημίζονται. Αν και ίσως λειτουργούν προσωρινά, αποκάλυψε ότι το συστατικό που αδυνατίζει είναι συνήθως κάποιο καθαρτικό. Η συχνή κατανάλωση αυτών των τσαγιών μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, διαταραχές ηλεκτρολυτών και βλάβη στο έντερο. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να μην υπερβαίνετε τη συνιστώμενη ποσότητα και να συμβουλεύεστε τις οδηγίες του γιατρού ή του φαρμακοποιού σας σχετικά με τα καθαρτικά ώστε να αποφευχθούν μακροχρόνιες βλάβες στον οργανισμό.

4. Υπερβολικά συμπληρώματα πράσινου τσαγιού

Αν και το πράσινο τσάι θεωρείται πιο υγιεινό από το μαύρο, δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση. Για όσους δεν τους αρέσει η γεύση του, τα συμπληρώματα πράσινου τσαγιού προσφέρουν τα οφέλη του (αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες) χωρίς να χρειάζεται να το πιείτε. Ο Dr Sethi προειδοποιεί να μην βασίζεστε σε αυτά υπερβολικά, καθώς έχουν συνδεθεί ηπατοτοξικότητα, αν και σπάνια.

5. Πολύ καυτό τσάι

Οι περισσότεροι από εμάς ρίχνουμε το βραστό νερό απευθείας από το βραστήρα στο φλιτζάνι με το φακελάκι τσαγιού, αλλά ο Dr Sethi προτρέπει τους λάτρεις του τσαγιού να περιμένουν μέχρι η θερμοκρασία να πέσει κάτω από τους 65°C. Εξήγησε ότι η τακτική κατανάλωση τσαγιού σε θερμοκρασίες άνω των 65°C έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του οισοφάγου. Κινεζική μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2020 έδειξε ότι η τακτική κατανάλωση τσαγιού σε θερμοκρασίες άνω των 65°C συνδέεται σημαντικά με το πλακώδες καρκίνωμα του οισοφάγου – έναν τύπο καρκίνου που ξεκινά από τα λεπτά, επίπεδα πλακώδη κύτταρα που επενδύουν τον οισοφάγο, τον σωλήνα που συνδέει τον λαιμό με το στομάχι.

6. Τσάι με καφεΐνη αργά τη νύχτα

Αν και το τσάι περιέχει λιγότερη καφεΐνη σε σχέση με τον καφέ, είναι σημαντικό να μην την αγνοείτε . Ο Dr Sethi συμβουλεύει να αποφεύγεται η κατανάλωση chai ή πράσινου τσαγιού αργά το βράδυ. Η καφεΐνη παραμένει στον οργανισμό και μπορεί να διαταράξει τον ύπνο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το σώμα να μην μπορεί να επανορθώσει επαρκώς κατά τη διάρκεια της νύχτας – κάτι που επηρεάζει το συκώτι και το έντερο.

«Εθισμένη στο τσάι» που έπινε 20 φλιτζάνια την ημέρα με 4 κουταλιές ζάχαρη, έχασε 38 κιλά – Τι τη βοήθησε στην απώλεια βάρους;

7. Υπερβολικές ποσότητες boba ή bubble tea

Τέλος, ο Dr Sethi προτρέπει να περιορίσετε την κατανάλωση από boba ή bubble tea λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και κρυφές θερμίδες. Εξήγησε ότι η ζάχαρη σε συνδυασμό με τις αμυλώδεις πέρλες boba, που είναι φτιαγμένες από ταπιόκα, οδηγούν σε θερμίδες που ίσως δεν γνωρίζετε ότι καταναλώνετε. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη και σε μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος.

Για την πρόληψη, είναι σημαντικό να εξετάσετε τον συνολικό τρόπο ζωής και διατροφής σας ώστε να διατηρείτε μια υγιεινή ισορροπία.

Πηγές: Express, MDPI, Frontiers, COT, Pathology, International Journal of Medical Sciences

Ιωάννα Σπίνου

Η Ιωάννα Σπίνου έχει συνεργαστεί με μέσα ποικίλης θεματολογίας, με αποτέλεσμα να αποκτήσει σφαιρική αντίληψη και διεπιστημονικές γνώσεις. Έχει εξειδίκευση σε θέματα μουσικοθεραπείας, καθώς συμμερίζεται το ότι οι κλινικές καλλιτεχνικές παρεμβάσεις βοηθούν στην αντιμετώπιση πολλών παθήσεων, σωματικών και ψυχολογικών. Μελετά εξελίξεις σε νευροεπιστήμη, ψυχοπαθολογία και χρόνιες παθήσεις, ενώ έχει ευαισθησία σε ζητήματα ψυχικής υγείας.

Το άρθρο συνοπτικά

  • Γαστρεντερολόγος προειδοποιεί ότι λάθος τρόποι κατανάλωσης τσαγιού μπορεί να επιβαρύνουν το έντερο και το συκώτι.
  • Πολύ καυτό τσάι, άδειο στομάχι και υπερβολική κατανάλωση μπορούν να προκαλέσουν γαστρεντερικά προβλήματα ή ηπατοτοξικότητα.
  • Τσάγια με πολλή ζάχαρη, detox ή αδυνατίσματος μπορεί να οδηγήσουν σε αφυδάτωση, διαταραχές ηλεκτρολυτών και αντίσταση στην ινσουλίνη.
  • Το πράσινο τσάι είναι ωφέλιμο, αλλά τα συμπληρώματα του πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.
Scroll to Top