Ποιο είναι το φρούτο για γερή καρδιά και λαμπερό δέρμα – Ρίχνει την πίεση και κάνει καλό στη μνήμη

φρούτο
 • Οι φράουλες είναι ένα γευστικό και θρεπτικό φρούτο με πολλά οφέλη για την υγεία.
 • Οι φράουλες είναι ασφαλείς για τους περισσότερους, αλλά μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις.
 • Εάν έχετε γνωστές ευαισθησίες, μιλήστε με τον ιατρό σας πριν τις καταναλώσετε.
 • Πλένετε πάντα καλά, με άφθονο νερό, τις φράουλες πριν τις καταναλώσετε.

Είναι ένα από τα πιο νόστιμα και γλυκά φρούτα και το απολαμβάνετε σε πολλά επιδόρπια, γλυκά, παγωτά και αλλά και πιο υγιεινά σνακ.

Είναι ένα φρούτο περιζήτητο και απολαυστικό που καταναλώνεται τόσο σε φρέσκια όσο και σε κατεψυγμένη μορφή. Και είναι απίστευτα υγιεινό. Είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά και βασικά θρεπτικά συστατικά που κάνουν καλό στον οργανισμό σας και προστατεύουν την υγεία σας από διάφορες παθήσεις.

Σύμφωνα με έρευνες, το φρούτο αυτό μειώνει τη φλεγμονή και σας θωρακίζει απέναντι σε σοβαρές, χρόνιες ασθένειες και υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς. Τα οφέλη του είναι πολλά. Ενισχύει τη γνωστική λειτουργία, βοηθά στην πέψη και στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Το σούπερ φρούτο: οι φράουλες

Οι φράουλες είναι το σούπερ φρούτο που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι και έχουν πολλά οφέλη για την υγεία.

Τα οφέλη της φράουλας για την υγεία:

 1. Μειώνει τη φλεγμονή
 2. Προστατεύει από καρδιακές παθήσεις
 3. Ενισχύει την υγεία του εγκεφάλου
 4. Βελτιώνει την πέψη
 5. Βελτιώνει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα
 6. Κάνει καλό στο δέρμα

1. Μειώνει τη φλεγμονή

Οι φράουλες είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C, φυσικούς αντιφλεγμονώδεις παράγοντες που συμβάλλουν στη μείωση της χρόνιας φλεγμονής και των σχετικών προβλημάτων υγείας. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Antioxidants, τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στις φράουλες μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη και τη διαχείριση καταστάσεων που σχετίζονται με τη φλεγμονή, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο διαβήτης.

Η γνωστή διαιτολόγος Brittany Lubeck αναφέρει στο EatingWell ότι «Οι φράουλες είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη C, τα φλαβονοειδή και τα φαινολικά οξέα. Τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στις φράουλες έχουν συνδεθεί με βελτιώσεις στη φλεγμονή. Η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση φράουλας μπορεί επίσης να αυξήσει τη συνολική αντιοξειδωτική σας κατάσταση».

2. Προστατεύει από καρδιακές παθήσεις

Οι φράουλες, χάρη στα υψηλά επίπεδά τους σε καρδιοφιλικές ενώσεις, όπως οι ανθοκυανίνες, μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του καρδιαγγειακού σας συστήματος, υποστηρίζοντας την υγιή αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης. Αυτά τα οφέλη για την υγεία της καρδιάς μειώνουν τους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου που οδηγούν σε χρόνιες παθήσεις όπως οι καρδιακές.

«Η κατανάλωση φράουλας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου» δηλώνει η Lubeck.

Και προσθέτει ότι «Διάφορες μελέτες έχουν βρει οφέλη για την υγεία της καρδιάς από την κατανάλωση φράουλας. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση φράουλας μειώνει τα λιπίδια του αίματος και τη συστολική αρτηριακή πίεση».

3. Ενισχύει την υγεία του εγκεφάλου

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση στο περιοδικό Scientific Reports, οι πολυφαινόλες στις φράουλες -που δρουν ως αντιοξειδωτικά- μπορεί να βοηθήσουν στη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας καθώς γερνάτε, να ενισχύσουν την υγεία του εγκεφάλου και να υποστηρίξουν την πνευματική οξύτητα.

«Οι φράουλες πιστεύεται ότι έχουν νευροπροστατευτικές επιδράσεις. Η μακροχρόνια κατανάλωση φράουλας έχει συνδεθεί με βραδύτερους ρυθμούς γνωστικής παρακμής λόγω ηλικίας» αναφέρει η Lubeck.

4. Βελτιώνει την πέψη

Με την υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, οι φράουλες μπορεί να βοηθήσουν στην υποστήριξη της υγιούς πέψης, στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και στη θρέψη των ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερό σας, όπως αναφέρει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nutrients.

«Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητο μέρος της υγείας της πέψης, της συνολικής μεταβολικής υγείας, της υγείας της καρδιάς και άλλων» εξηγεί η Lubeck. Σύμφωνα με την ίδια, η καθημερινή λήψη άφθονων φυτικών ινών μπορεί ακόμη και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου.

5. Βελτιώνει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα

Μελέτες δείχνουν ότι οι φράουλες μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση της αντίδρασης στην ινσουλίνη και στη βελτίωση της αντίστασης στην ινσουλίνη. Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες συμβάλλει επίσης στην επιβράδυνση της απορρόφησης του σακχάρου, καθιστώντας τες μια φανταστική επιλογή για τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

«Οι φράουλες έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι δεν προκαλούν μεγάλες διακυμάνσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα» τονίζει η Lubeck.

6. Κάνουν καλό στο δέρμα

Οι φράουλες περιέχουν πληθώρα αντιοξειδωτικών, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C, η οποία υποστηρίζει την παραγωγή κολλαγόνου και την υγεία του δέρματος. Αυτά τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που συμβάλλουν στη γήρανση του δέρματος, καθιστώντας τις φράουλες μια ευπρόσδεκτη προσθήκη στη διατροφή σας για υγιές, λαμπερό δέρμα.

Είναι οι φράουλες ασφαλείς για όλους;

Οι φράουλες είναι γενικά ασφαλείς για τους περισσότερους ανθρώπους. Αλλά για όσους έχουν αλλεργίες σε παρόμοια φρούτα, η κατανάλωση φράουλας μπορεί περιστασιακά να οδηγήσει σε αλλεργικές αντιδράσεις. Ωστόσο, οι έρευνες δείχνουν ότι οι αλλεργικές αντιδράσεις στις φράουλες είναι περισσότερο μια τροφική δυσανεξία παρά μια τυπική αλλεργική αντίδραση.

Επιπλέον, όσοι είναι ευαίσθητοι στα σαλικυλικά μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα όπως πονοκεφάλους ή πεπτικά προβλήματα λόγω της φυσικής περιεκτικότητας σε σαλικυλικά που βρίσκονται στις φράουλες. Αλλά για τους περισσότερους ανθρώπους, οι φράουλες είναι μια ευχάριστη και ασφαλής προσθήκη σε μια υγιεινή διατροφή. Εάν έχετε γνωστές ευαισθησίες, μιλήστε με τον ιατρό σας πριν τις καταναλώσετε.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να τρώνε τακτικά φράουλες χωρίς προβλήματα» υπογραμμίζει η Lubeck. «Ωστόσο, η αλλεργία στις φράουλες είναι πιθανή αλλά ασυνήθιστη. Τα συμπτώματα μιας αλλεργίας στη φράουλα περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, δερματικό εξάνθημα, στομαχικές διαταραχές, άσθμα ή ακόμη και αναφυλαξία» τόνισε η ίδια.

Συμβουλές για να απολαμβάνετε τις φράουλες

«Ένα από τα σπουδαία πράγματα για τις φράουλες είναι ότι είναι εξαιρετικά ευέλικτες. Μπορείτε να απολαύσετε τις φράουλες φρέσκες, κατεψυγμένες, αποξηραμένες ή ακόμα και σε σκόνη» αναφέρει η Lubeck, η οποία σας συμβουλεύει να πλένετε πάντα καλά, με άφθονο νερό, τις φράουλες πριν τις καταναλώσετε.

Μερικοί εύκολοι τρόποι για να τρώτε περισσότερες φράουλες:

 • Προσθέστε τις φράουλες σε οποιοδήποτε γεύμα ως συνοδευτικό.
 • Συμπληρώστε τις φράουλες σε σαντιγί ή σάλτσα σοκολάτας για επιδόρπια.
 • Προσθέστε κατεψυγμένες ή φρέσκες φράουλες σε ένα smoothie.
 • Αναμείξτε φρέσκες ή αποξηραμένες φράουλες σε γιαούρτι, γρανίτα ή πλιγούρι βρώμης.
 • Βάλτε φράουλες πάνω σε δημητριακά, τηγανίτες ή βάφλες.
 • Προσθέστε φέτες φράουλας σε μια σαλάτα.
 • Συνδυάστε αποξηραμένες φράουλες με ξηρούς καρπούς, granola και άλλα συστατικά για να φτιάξετε το δικό σας mix.
 • Εμπλουτίστε το νερό σας με φρέσκες ή κατεψυγμένες φράουλες.

Παραπομπές

 1. Evaluation of the Potential Allergenicity of Strawberries in Response to Different Farming Practices
 2. Dietary berries, insulin resistance and type 2 diabetes: an overview of human feeding trials
 3. The Health Benefits of Dietary Fibre
 4. Effect of berry-based supplements and foods on cognitive function: a systematic review
 5. Dietary Strawberries Improve Cardiometabolic Risks in Adults with Obesity and Elevated Serum LDL Cholesterol in a Randomized Controlled Crossover Trial
 6. Dietary Strawberries Improve Biomarkers of Antioxidant Status and Endothelial Function in Adults with Cardiometabolic Risks in a Randomized Controlled Crossover Trial
Scroll to Top