Το φρούτο της θεάς Brighid είναι ζουμερό και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Περιέχει αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και φυτικές ίνες, μπορεί να προσφέρει ισχυρά οφέλη για τη συνολική υγεία – από την καρδιά και τα οστά έως και τον εγκέφαλο.
Πεπόνι ή καρπούζι: Ποιο βοηθά στην απώλεια βάρους και είναι πιο θρεπτικό;
Ποιο είναι το φρούτο της θεάς Brighid και ποια τα οφέλη του για την υγεία
Το φρούτο της θεάς Brighid είναι πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία και ισχυρές φυτικές ενώσεις. Μπορεί να προσφέρουν μοναδικά οφέλη για την υγεία που τα καθιστούν πολύτιμη προσθήκη στη διατροφή σας. Ακολουθεί μια πιο προσεκτική ματιά στο προφίλ των θρεπτικών τους συστατικών, πληροφορίες από ειδικούς διαιτολόγους και ιδέες για το πώς να απολαύσετε αυτό το ευέλικτο superfood.
Βατόμουρα vs άλλα μούρα: Θρεπτική αξία
Σύμφωνα με εργασία του 2025 με τίτλο «Nutritional and antioxidant profiles of blackberry and raspberry genotypes», επιστήμονες μελέτησαν δώδεκα τύπους βατόμουρων και σμέουρων που καλλιεργούνται στο βόρειο Ιράν και βρήκαν σαφείς διαφορές στα θρεπτικά τους στοιχεία και στη δύναμη των αντιοξειδωτικών τους. Τα σμέουρα γενικά περιείχαν περισσότερα μέταλλα, όπως κάλιο, σίδηρο και μαγγάνιο, ενώ τα βατόμουρα είχαν πολύ υψηλότερη αντιοξειδωτική δραστηριότητα – ειδικά οι ποικιλίες TripleCrown και Encore.
Τα μούρα είναι πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία και ισχυρές φυτικές ενώσεις, αλλά κάθε τύπος έχει τα δικά του δυνατά σημεία. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι τα βατόμουρα ξεχωρίζουν για τη δύναμη των αντιοξειδωτικών και τις φυτικές τους ίνες, ενώ άλλα μούρα, όπως τα σμέουρα, τα blueberries και οι φράουλες, προσφέρουν επίσης μοναδικά οφέλη για την υγεία. Η κατανάλωση ενός μείγματος μπορεί να σας προσφέρει το ευρύτερο φάσμα θρεπτικών συστατικών και προστασίας για την υγεία σας.
- Βατόμουρα – Πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνη Κ, καλά για την πέψη, τα οστά και την ανοσία.
- Σμέουρα – Συχνά πλουσιότερα σε μέταλλα όπως το κάλιο και ο φώσφορος, εξαιρετικά για την υγεία της καρδιάς και των μυών.
- Blueberries – Γεμάτα ανθοκυανίνες που μπορεί να υποστηρίξουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και να προστατεύσουν τα κύτταρα.
- Φράουλες – Υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C για υγεία του δέρματος, του ανοσοποιητικού και της καρδιάς.
- Συνολικά – Η ποικιλία berries αυξάνει την πρόσληψη ανθοκυανινών, φυτικών ινών και βιταμινών περισσότερο από τα περισσότερα άλλα φρούτα.
Οφέλη για την υγεία
1. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C
«Τα βατόμουρα είναι γεμάτα με βιταμίνη C, η οποία βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος και κρατά την επιδερμίδα σας σφριγηλή και φρέσκια», λέει η Brigitte Zeitlin, διαιτολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με το Real Simple. «Είναι επίσης πλούσια σε μαγγάνιο, το οποίο συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας και της αντοχής των οστών σας».
Διαβήτης: 8 φρούτα με λίγη ζάχαρη που δεν προκαλούν αιχμές γλυκόζης
2. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά
Τα μούρα, συμπεριλαμβανομένων των βατόμουρων, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες. Τα βατόμουρα, ειδικότερα, περιέχουν ανθοκυανίνες, οι οποίες διαθέτουν αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Έχουν συνδεθεί με βελτίωση της όρασης και της υγείας του εγκεφάλου. Επιπλέον, προσφέρουν προστασία έναντι ασθενειών όπως ο διαβήτης και ο καρκίνος, λόγω της ικανότητάς τους να προστατεύουν από βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.
3. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες
Τα βατόμουρα είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν να νιώθετε χορτάτοι για περισσότερο χρόνο, λέει η Amy Gorin, διαιτολόγος στο Stamford του Connecticut. Η περιεκτικότητα των βατόμουρων σε φυτικές ίνες είναι επίσης κρίσιμη, καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι η μη επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακής νόσου.
4. Μπορεί να ελέγχει τη χοληστερίνη
«Η κατανάλωση βατόμουρων μπορεί να βοηθήσει τα επίπεδα της LDL, ή αλλιώς της ‘κακής’, χοληστερίνης σας», λέει η Gorin. «Σύμφωνα με μελέτη στο Scientific Reports, οι άνθρωποι που έτρωγαν συστηματικά berries είχαν χαμηλότερα επίπεδα LDL χοληστερίνης σε σύγκριση με όσους δεν έτρωγαν τακτικά μούρα».
5. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ
Τα βατόμουρα είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη Κ, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην πήξη του αίματος και στο μεταβολισμό των οστών. Η έλλειψη βιταμίνης Κ μπορεί να οδηγήσει σε έντονη εμμηνορροϊκή αιμορραγία ή να σας κάνει πιο επιρρεπείς σε μελανιές. Εάν λαμβάνετε αντιπηκτικά, η επαρκής πρόσληψη αυτού του θρεπτικού συστατικού από τα βατόμουρα είναι μια εξαιρετική επιλογή.
6. Έχει πιθανά οφέλη για δόντια και εγκέφαλο
Επιπλέον, μελέτη έδειξε ότι η συστηματική κατανάλωση βατόμουρων μπορεί να προάγει την καλή στοματική υγεία, ενώ μία άλλη έδειξε ότι μπορεί να βοηθήσει στην υγεία του εγκεφάλου και να προλάβει την απώλεια μνήμης που σχετίζεται με τη γήρανση.
Η λευκή σάρκα από το γλυκό φρούτο που είναι πλούσια σε ηλεκτρολύτες, φυτικές ίνες και κιτρουλίνη
Αν και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε ιδιαίτερα μήπως το παρακάνετε με τα βατόμουρα, μπορεί να έχετε στομαχική ενόχληση αν φάτε πάρα πολλά λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες. Αν έχετε ευαίσθητο στομάχι, είναι πιθανόν καλύτερα να περιοριστείτε σε μια μικρή χούφτα βατόμουρα ανά μερίδα. Και επειδή έχουν τόσο σκούρο χρώμα, τα βατόμουρα μπορεί επίσης να προκαλέσουν αλλαγές στο χρώμα των ούρων σας αν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες, παρόμοιες με τα παντζάρια. Αυτό δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας, οπότε μην ανησυχήσετε αν συμβεί.
Πηγές: Real Simple, BMC Plant Biology, PubMed, PMC, Cleveland Clinic