Το Νο1 φρούτο που προστατεύει το έντερο, μειώνει τα τριγλυκερίδια και τον κίνδυνο καρκίνου, σύμφωνα με ειδικούς

φρούτο - ακτινίδιο - έντερο

Θέλετε να θωρακίσετε την υγεία του εντέρου σας και να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου; Υπάρχει ένα φρούτο που, σύμφωνα με ειδικούς, ξεχωρίζει για τις προστατευτικές του ιδιότητες. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά και αξίζει να έχει καθημερινή θέση στη διατροφή σας.

Ακτινίδιο: Διατροφική αξία, οφέλη και παρενέργειες – Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε

Το φρούτο που προστατεύει το έντερο και μειώνει τις πιθανότητες για καρκίνο

Εδώ και πολλά χρόνια, μελέτες αναφέρουν ότι η κατανάλωση φρούτων, ειδικά όταν τα τρώμε ολόκληρα και όχι σε μορφή χυμού, προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Τα φρούτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και φυσικά σάκχαρα, που βοηθούν το έντερο να λειτουργεί καλύτερα και ενισχύουν το αίσθημα του κορεσμού.

Παράλληλα, περιέχουν ουσίες με αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, οι οποίες φαίνεται να προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις και παχυσαρκία. Με απλά λόγια, όσο περισσότερα φρούτα βάζουμε στο πιάτο μας, τόσο το καλύτερο για την υγεία μας.

Η κατανάλωση δύο μερίδων από αυτό το φρούτο την ημέρα, όμως, μπορεί σίγουρα να κρατήσει μακριά τον γαστρεντερολόγο.

Η Dr. Trisha Pasricha, γαστρεντερολόγος στο Beth Israel Deaconess Medical Center στη Βοστώνη, «συνταγογραφεί» δύο ακτινίδια την ημέρα στους ασθενείς της για να βοηθήσουν την πέψη και να προσφέρουν μια ενίσχυση σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.

«Διστάζω να πω ότι υπάρχει κάποιο μαγικό φρούτο που θα λύσει όλα σας τα προβλήματα με την υγεία του εντέρου, αλλά σε κάποιο βαθμό, τα ακτινίδια φαίνεται να υπερέχουν σε σχέση με άλλες δοκιμασμένες μεθόδους, όπως τα δαμάσκηνα ή οι ίνες psyllium», δήλωσε η Pasricha στο Fox News Digital.

Το «θαυματουργό» φρούτο που κάνει καλό στο έντερο, σύμφωνα με γαστρεντερολόγο

Ακτινίδιο: Διατροφικά οφέλη

Ένα μόνο ακτινίδιο περιέχει έως και οκτώ γραμμάρια φυτικών ινών, οι οποίες προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα και προάγουν την τακτική κινητικότητα του εντέρου, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Αλλά η υπερτροφή περιέχει επίσης ακτινιδίνη, ένα ένζυμο που βοηθά την πέψη διασπώντας τις πρωτεΐνες. Δεν βρίσκεται σε πολλά άλλα τρόφιμα.

Δύο ακτινίδια την ημέρα μπορούν να ανακουφίσουν από τη δυσκοιλιότητα, τον κοιλιακό πόνο και τη δυσπεψία, λένε οι ειδικοί.

Η Pasricha είπε ότι τα συνιστά αντί για άλλες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες όπως τα δαμάσκηνα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν φούσκωμα και είναι πιο δύσκολο να πείσεις τους ανθρώπους να τα φάνε.

Έχει δει τα ακτινίδια να κάνουν θαύματα σε ασθενείς της αλλά και στην ίδια της την οικογένεια, όπως αναφέρει. Όμως, μια μελέτη του 2022 απέδειξε όσα η ίδια και άλλοι γαστρεντερολόγοι παρατηρούσαν εμπειρικά εδώ και χρόνια.

Επιστήμονες από τη Νέα Ζηλανδία, την Ιταλία και την Ιαπωνία διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση δύο ακτινίδιων την ημέρα βοήθησε τους συμμετέχοντες να έχουν πιο συχνές και πλήρεις κενώσεις, ενώ ανακούφισε από τον κοιλιακό πόνο, τη δυσπεψία και την ένταση κατά την αφόδευση.

Ορισμένα τρόφιμα και συμπληρώματα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα, όμως τα ακτινίδια δεν ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία, εξηγούν οι ειδικοί.

«Οι φυτικές ίνες βοηθούν με τα πεπτικά προβλήματα και τη δυσκοιλιότητα, προσθέτοντας όγκο στα κόπρανα ώστε να κινούνται πιο εύκολα μέσα στο παχύ έντερο και μαλακώνοντάς τα, ώστε να αποβάλλονται πιο εύκολα», δήλωσε η Robin DeCicco, πιστοποιημένη διατροφολόγος στη Νέα Υόρκη.

Τα 6 φρούτα που πρέπει να αποφεύγετε εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, σύμφωνα με ειδικό

Τα χαρακτηριστικά που τονίζουν οι επιστήμονες

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα φρούτα ήταν πιο αποτελεσματικά από το φλοιό psyllium, ένα συμπλήρωμα που η Pasricha σχολιάζει ότι «κυριαρχεί εδώ και καιρό στον κόσμο της γαστρεντερολογίας».

Εν τω μεταξύ, ερευνητές στη Νορβηγία διαπίστωσαν το 2011 ότι η κατανάλωση τους βοηθούσε στην πρόληψη ρωγμών στο DNA που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκινικές μεταλλάξεις και μείωνε τα τριγλυκερίδια, τα οποία συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος.

Μια μελέτη του 2023 στην Κίνα πρότεινε επίσης ότι τα άτομα που έτρωγαν περισσότερα ακτινίδια είχαν κατά 13% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Οι ειδικοί συνιστούν την ένταξη του ακτινίδιου σε μια υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και όσπρια.

«Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί πλήρως η σχέση μεταξύ κατανάλωσης ακτινιδίων και κινδύνου καρκίνου, αλλά το επιστημονικό υπόβαθρο έχει ήδη τεθεί», έγραψε η Pasricha στη στήλη της.

Τα μικρά πράσινα φρούτα είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες C, E και K και σε αντιοξειδωτικά που είναι γνωστά για την προστασία από τον καρκίνο, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τον διαβήτη, σύμφωνα με την Pasricha.

Η ίδια επισημαίνει ότι τα παραπάνω οφέλη προέρχονται από μια υγιεινή διατροφή και όχι από συμπληρώματα.

Συνιστά την κατανάλωση του ακτινίδιου οποιαδήποτε στιγμή μέσα στην ημέρα.

Τα ακτινίδια, όπως αυτά σε μπολ με ανάμεικτα φρούτα, είναι επίσης γεμάτα με βιταμίνες C, E και K και αντιοξειδωτικά που προστατεύουν από τον καρκίνο, τις καρδιοπάθειες και τον διαβήτη, αναφέρουν οι ειδικοί.

«Τα παιδιά μου κι εγώ τα τρώμε μετά το βραδινό ως επιδόρπιο», ανέφερε.

Ποια φρούτα δεν πρέπει να τρώτε μαζί – Έχουν επιπτώσεις στο πεπτικό σύστημα

Αν και απολαμβάνει να τρώει και τη φλούδα του ακτινίδιου, που περιέχει ακόμα περισσότερες φυτικές ίνες, επισημαίνει ότι αυτό δεν είναι απαραίτητο.

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης είναι αρχισυντάκτης του «Όλο Υγεία». Έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Scroll to Top