Το σούπερ μπαχαρικό που προστατεύει από καρκίνο και ενισχύει την ανδρική γονιμότητα

βότανα, γλυκοζυλιωμένη

Είναι ένα σούπερ μπαχαρικό που προέρχεται από τη Νότια Ασία και τα τελευταία χρόνια έχει γίνει γνωστό και στη χώρα μας. Συγγενεύει στενά με το τζίντζερ και τον κουρκουμά και χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική εδώ και αιώνες.

Περιέχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και είναι ευεργετικό στη θεραπεία της αρθρίτιδας και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Είναι πλούσια πηγή σιδήρου, βιταμινών Α και C, ενώ περιέχει φλαβονοειδή και πολλά φυτοθρεπτικά συστατικά.

Τα οφέλη του για την υγεία είναι πολλά. Βοηθά στην ανακούφιση από την ενόχληση που προκαλείται από τη φλεγμονή της κοιλιάς και τα έλκη και ελαχιστοποιεί τη βλάβη που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες και άλλες τοξίνες στο σώμα. Επίσης, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος.

Το σούπερ μπαχαρικό: το Galangal

Η ρίζα Galangal μπορεί να καταναλωθεί φρέσκια ή μαγειρεμένη και αποτελεί μια δημοφιλής προσθήκη σε πολλά κινεζικά, ινδονησιακά, μαλαισιανά και ταϊλανδέζικα πιάτα.

Αυτό το μπαχαρικό χρησιμοποιείται για τη βελτίωση ορισμένων παθήσεων, καθώς πιστεύεται ότι συμβάλλει στη θεραπεία λοιμώξεων, στη μείωση φλεγμονών, στην ενίσχυση της ανδρικής γονιμότητας και ακόμη και στην καταπολέμηση διαφόρων τύπων καρκίνου.

Τα οφέλη του μπαχαρικού στην υγεία:

  1. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά
  2. Προστατεύει από τον καρκίνο
  3. Ενισχύει την ανδρική γονιμότητα
  4. Καταπολεμά τη φλεγμονή και τον πόνο
  5. Προστατεύει από λοιμώξεις

1.Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Το Galangal είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, τα οποία είναι ευεργετικές φυτικές ενώσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των ασθενειών και προστατεύουν τα κύτταρά σας από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες.

Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε πολυφαινόλες, μια ομάδα αντιοξειδωτικών που συνδέονται με οφέλη για την υγεία, όπως η βελτίωση της μνήμης και η μείωση του σακχάρου στο αίμα και των επιπέδων της LDL (κακής) χοληστερόλης.

Οι πολυφαινόλες πιστεύεται επίσης ότι προστατεύουν από την πνευματική παρακμή, τον διαβήτη τύπου 2 και τις καρδιακές παθήσεις. Τόσο το τζίντζερ όσο και ο κουρκουμάς -δύο στενοί συγγενείς της ρίζας Galangal- είναι επίσης πλούσιοι σε πολυφαινόλες και έχουν συνδεθεί με αυτά τα οφέλη.

2. Προστατεύει από τον καρκίνο

Το Galangal μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του οργανισμού σας από ορισμένους τύπους καρκίνου.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η δραστική ένωση στη ρίζα του Galangal, γνωστή ως γαλανγκίνη, μπορεί να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα ή να τα αποτρέψει από την εξάπλωσή τους.

Πιο συγκεκριμένα, μια μελέτη ανέδειξε την ικανότητα του μπαχαρικού να σκοτώνει δύο στελέχη ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου. Άλλες μελέτες υποδεικνύουν ότι μπορεί να καταπολεμήσει τα κύτταρα καρκίνου του μαστού, των χοληφόρων οδών, του δέρματος και του ήπατος.

3. Ενισχύει την ανδρική γονιμότητα

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ρίζα του συγκεκριμένου μπαχαρικού μπορεί να ενισχύσει την ανδρική γονιμότητα.

Σε μια μελέτη διάρκειας 3 μηνών σε 66 άνδρες με χαμηλή ποιότητα σπέρματος, οι οποίοι έλαβαν καθημερινά ένα συμπλήρωμα που περιείχε ρίζα galangal και εκχύλισμα φρούτων ροδιού, παρουσίασαν 62% αύξηση της κινητικότητας του σπέρματος, σε σύγκριση με εκείνους που συμμετείχαν στην ομάδα εικονικού φαρμάκου.

4. Καταπολεμά τη φλεγμονή και τον πόνο

Η ρίζα Galangal μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή που προκαλεί ασθένειες, καθώς διαθέτει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Στην πραγματικότητα, τα φυτά της οικογένειας Zingiberaceae, συμπεριλαμβανομένου του galangal, φαίνεται να μειώνουν ήπια τον πόνο, ένα κοινό σύμπτωμα της φλεγμονής.

Για παράδειγμα, σε μια μελέτη 6 εβδομάδων σε 261 άτομα με οστεοαρθρίτιδα του γόνατος, το 63% εκείνων που έπαιρναν καθημερινά ένα εκχύλισμα τζίντζερ και Galangal ανέφερε μείωση του πόνου στο γόνατο όταν ήταν όρθιο, σε σύγκριση με εκείνους που έπαιρναν εικονικό φάρμακο.

5. Προστατεύει από λοιμώξεις

Τα αιθέρια έλαια που εξάγονται από τη ρίζα του Galangal μπορεί να καταπολεμήσουν μια σειρά από μικροοργανισμούς.

Ως εκ τούτου, η ρίζα αυτή μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής ορισμένων τροφίμων. Επίσης, προσθέτοντας φρέσκια ρίζα galangal στις συνταγές σας μπορεί να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης βιμπρίωσης, μιας λοίμωξης που προκαλείται από την κατανάλωση ατελώς μαγειρεμένων οστρακοειδών.

Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι η ρίζα galangal μπορεί να σκοτώσει επιβλαβή βακτήρια, συμπεριλαμβανομένων των E. coli, Staphyloccocus aureus και Salmonella Typhi, ενώ έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι μπορεί να προστατεύει και από μύκητες και παράσιτα.

Scroll to Top