Site icon Όλο Υγεία

Ο «σταρ του Χριστουγεννιάτικου δείπνου» που είναι πλούσιος σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και μπορεί να ενισχύσει την καρδιά

Ο «σταρ του Χριστουγεννιάτικου δείπνου» που είναι πλούσιος σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και μπορεί να ενισχύσει την καρδιά

Φωτογραφία: 123rf

Ο «σταρ του Χριστουγεννιάτικου δείπνου» δεν είναι μόνο μια εορταστική τροφή – είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που μπορεί να προσφέρει αρκετά οφέλη για την υγεία. Είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μπορεί να ενισχύσει την καρδιά και είναι μία από τις πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας.

Τι μπορεί να συμβεί στο σώμα αν τρώτε ένα λουκάνικο την ημέρα

Ποιος είναι ο «σταρ του Χριστουγεννιάτικου δείπνου» και ποια τα οφέλη του για την υγεία

Η γαλοπούλα είναι ένα κλασικό εορταστικό πιάτο, συνήθως ψημένη ολόκληρη και σερβίρεται με γέμιση και όλα τα παραδοσιακά συνοδευτικά. Έχει καθιερωθεί εδώ και καιρό ως το κύριο πιάτο στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, φέρνοντας γνώριμη γεύση και αίσθηση γιορτής στα εορταστικά γεύματα.

Είναι η γαλοπούλα πιο θρεπτική από το κοτόπουλο;

Η γαλοπούλα και το κοτόπουλο είναι και τα δύο υγιεινά κρέατα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, αλλά πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η γαλοπούλα έχει ένα μικρό διατροφικό πλεονέκτημα — κυρίως επειδή έχει λίγο χαμηλότερα λιπαρά και λιγότερες θερμίδες και είναι φυσικά πλούσια σε βασικά μέταλλα. Ωστόσο, οι συνολικές διαφορές είναι μικρές, και τα δύο κρέατα μπορούν να έχουν τη θέση τους σε μια ισορροπημένη διατροφή.

Σύμφωνα με άρθρο του 2023 με τίτλο «Comparison of Chicken meat and Turkey meat», το κρέας γαλοπούλας είχε περισσότερη πρωτεΐνη και λιπαρά, ενώ το κοτόπουλο είχε περισσότερη υγρασία και υδατάνθρακες. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, η γαλοπούλα περιείχε πιο ευρύ φάσμα και μεγαλύτερες ποσότητες βιταμινών σε σχέση με το κοτόπουλο.

Διατροφική αξία γαλοπούλας

Μια μερίδα 100g γαλοπούλας με πέτσα (ψημένη) παρέχει:

Οι διατροφικές αξίες διαφέρουν ανάλογα με το κομμάτι του κρέατος. Το στήθος, πλούσιο σε μυϊκό ιστό και χαμηλό σε λιπαρά, είναι ιδανικό για stir-fries, ενώ το σκούρο κρέας, που περιέχει περισσότερο συνδετικό ιστό, είναι κατάλληλο για πιο αργό μαγείρεμα, όπως το μαγείρεμα σε κατσαρόλα.

Πώς να ξεπαγώσετε το κατεψυγμένο κρέας υγιεινά μέσα σε λίγα λεπτά με έναν απλό τρόπο

Γαλοπούλα: Οφέλη για την υγεία

1. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνη

Είναι χαμηλή σε λιπαρά και πιο πλούσια σε πρωτεΐνη από ό,τι το κοτόπουλο. Είναι ένα άπαχο κρέας και καλή επιλογή για όσους θέλουν να μειώσουν την πρόσληψη λιπαρών. Αυτή η σύνθεση υψηλής πρωτεΐνης και χαμηλών λιπαρών μπορεί να σημαίνει ότι το κρέας μαγειρεύεται γρήγορα και γίνεται πιο «στεγνό». Η πρωτεΐνη στα πουλερικά είναι «υψηλής ποιότητας», παρέχοντας και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα μας για ανάπτυξη και επιδιόρθωση, και είναι τύπος πρωτεΐνης που απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό.

2. Είναι καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος B

Το κρέας γαλοπούλας είναι χρήσιμη πηγή των βιταμινών του συμπλέγματος B, όπως B3, B6 και B12. Χρειαζόμαστε αυτές τις βιταμίνες για την παραγωγή ενέργειας, τη λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος, και για τον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων. Αν νιώθετε ότι έχετε αυξημένα επίπεδα άγχους, κόπωση ή πρόσφατη μυϊκή αδυναμία, μπορεί να έχετε έλλειψη σε αυτές τις βιταμίνες.

3. Είναι καλή πηγή μετάλλων

Είναι πλούσια σε σελήνιο, ψευδάργυρο, φώσφορο και σίδηρο, το κρέας γαλοπούλας είναι μια χρήσιμη προσθήκη για την υποστήριξη της λειτουργίας του θυρεοειδούς, του ανοσοποιητικού, της υγείας των οστών και της παραγωγής ενέργειας. Τα σκούρα κομμάτια, όπως το μπούτι, έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε συγκεκριμένα μέταλλα, όπως ο σίδηρος, κάνοντάς τα ιδανική επιλογή για γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας.

4. Είναι χαμηλή σε λιπαρά

Το κρέας πουλερικών είναι πλούσιο σε μυϊκές ίνες τύπου “fast-twitch” που χρησιμοποιούνται για σύντομες εκρήξεις ενέργειας. Γι’ αυτό και έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, και τα περισσότερα λιπαρά βρίσκονται στο δέρμα ή ακριβώς κάτω από αυτό.

Τα λιπαρά έχουν σημαντικό ρόλο σε μια υγιεινή διατροφή αλλά και στο μαγείρεμα – βοηθούν να διατηρείται το κρέας ζουμερό, τρυφερό και γευστικό. Τα λιπαρά της γαλοπούλας είναι κυρίως ακόρεστα, με μόνο το ένα τρίτο εκ των οποίων να είναι κορεσμένα. Η ακριβής ποσότητα λιπαρών εξαρτάται και από τη διατροφή του πουλιού, καθώς φυτικές τροφές αυξάνουν την περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα λιπαρά.

Ο τρόπος που μαγειρεύουμε τη γαλοπούλα επηρεάζει επίσης τα επίπεδα λιπαρών: συχνά προστίθενται πιο λιπαρά κομμάτια όπως μπέικον στα πιο άπαχα μέρη για να μη στεγνώσει. Αυτό βέβαια αυξάνει τα κορεσμένα λιπαρά και ενδεχομένως και την περιεκτικότητα σε αλάτι.

5. Μπορεί να ενισχύσει την υγεία της καρδιάς

Η χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, η υψηλή σε πρωτεΐνη και η ευρεία προσφορά μικροθρεπτικών συστατικών καθιστούν τη γαλοπούλα πιθανώς ωφέλιμη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης και της υγείας της καρδιάς. Μεγάλη παρατηρητική μελέτη σε γυναίκες έδειξε ότι αυξημένη κατανάλωση πουλερικών και ψαριών συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις ότι η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με μια μερίδα πουλερικών μπορεί να μειώσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά περίπου 19%.

Πιθανοί κίνδυνοι

Η γαλοπούλα είναι γενικά ασφαλής για τους περισσότερους, εκτός αν έχουν σπάνια αλλεργία σε αυτήν, κάτι που μπορεί να επηρεάσει τόσο παιδιά όσο και ενήλικες. Αυτή η αλλεργία μπορεί να εμφανιστεί και ως δευτερογενής αλλεργία στα πουλερικά, λόγω ευαισθησίας σε λευκωματίνες του ορού που βρίσκονται στον μυϊκό ιστό και τον κρόκο αυγού — κάτι που καθιστά το κοτόπουλο και τη γαλοπούλα υψηλά διασταυρούμενα αλλεργιογόνα.

Η επεξεργασμένη ή η φρέσκια γαλοπούλα που έχει μαριναριστεί (brined) μπορεί να περιέχει υψηλές ποσότητες αλατιού, πρόσθετων ή ενισχυτικών γεύσης, οπότε είναι σημαντικό να ελέγχετε τις ετικέτες αν ακολουθείτε μια διατροφή χαμηλή σε αλάτι.

Ποια μαρινάδα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου από το ψητό κρέας του μπάρμπεκιου έως 90% – Τι προτείνουν οι ειδικοί

Ως ένα από τα πιο δημοφιλή κρέατα σε κατανάλωση παγκοσμίως, η διατροφική αξία της γαλοπούλας εξαρτάται από το κομμάτι του κρέατος, τα επίπεδα λιπαρών, την επεξεργασία και τη μέθοδο μαγειρέματος. Παρ’ όλα αυτά, αποτελεί μια υγιεινή επιλογή με ποιοτικές πρωτεΐνες και βασικά θρεπτικά συστατικά, για όποιον καταναλώνει πουλερικά και δεν έχει αλλεργία.

Πηγές: goodFOOD, Foodstruct, PMC, ScienceDirect, PMC, ResearchGate

Όλο Υγεία

Exit mobile version