Σελινόριζα: Διατροφική αξία, οφέλη και παρενέργειες – Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε

αρωματική ρίζα

Αυτή η αρωματική ρίζα κατάγεται από τη Μεσόγειο, είναι θρεπτική και μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Προερχόμενη από την ίδια οικογένεια με τα καρότα, η σελινόριζα μπορεί να έχει περίεργη εμφάνιση, όμως σίγουρα κερδίζει σε γεύση και διατροφική αξία. Ένα από τα πιο γνωστά χαρακτηριστικά της είναι η περίεργη εμφάνισή της, καθώς έχει λεία και λευκή σάρκα σαν της πατάτας, ενώ έχει τραχιά επιφάνεια.

Τί είναι η σελινόριζα

Είναι ένα ποώδες λαχανικό που ανήκει στην οικογένεια των Apiaceae. Είναι συγγενής του σέλινου, του μαϊντανού και του καρότου. Η σελινόριζα είναι ρίζα λαχανικό, που σημαίνει ότι η ρίζα του φυτού είναι το βρώσιμο μέρος. Η σελινόριζα έχει μακριά, λευκή ρίζα που μπορεί να φτάσει τα 100 εκατοστά μήκος.

Σελινόριζα: Διατροφική αξία

Η σελινόριζα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών C, K, Β6, ασβεστίου, μαγνησίου και φωσφόρου. Είναι επίσης καλή πηγή φυτικών ινών. Πιο συγκεκριμένα, 100 γραμμάρια σελινόριζας περιέχουν:

 • Θερμίδες: 26 kcal
 • Πρωτεΐνες: 1.3 g
 • Υδατάνθρακες: 2.3 g
 • Λίπη: 0.5 g
 • Φυτικές Ίνες: 4 g

Σελινόριζα: Οφέλη για την υγεία

Η κατανάλωση σελινόριζας παρουσιάζει αρκετά οφέλη για την υγεία. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι:

 1. Καθαρίζει τα νεφρά.
 2. Συμβάλλει σε δυνατά οστά.
 3. Προστατεύει την καρδιά.
 4. Καταπολεμά τις φλεγμονές.
 5. Διατηρεί την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος.

1. Καθαρίζει τα νεφρά

Η σελινόριζα έχει ορισμένα οφέλη για τα νεφρά και βοηθά:

  • στην αποβολή των τοξινών: Η σελινόριζα είναι διουρητική, που σημαίνει ότι βοηθά στην αύξηση της παραγωγής ούρων. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αποβολή των τοξινών και των επιβλαβών ουσιών από το σώμα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μπορεί να βλάψουν τα νεφρά.
  • στη μείωση της φλεγμονής: Η φλεγμονή μπορεί να βλάψει τα νεφρά. Η σελινόριζα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της φλεγμονής.
  • στην προστασία των νεφρών από βλάβες: Η σελινόριζα περιέχει αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των νεφρών από βλάβες από ελεύθερες ρίζες.

2. Συμβάλλει σε δυνατά οστά

Αν και ίσως πιο γνωστή για τον αναπόσπαστο ρόλο της στην πήξη του αίματος, η βιταμίνη Κ είναι ένα μικροθρεπτικό συστατικό που είναι απαραίτητο και για την υγεία των οστών. Η βιταμίνη Κ απαιτείται για τη σωστή λειτουργία της οστεοκαλσίνης, ένας τύπος πρωτεϊνικής ορμόνης που βρίσκεται κυρίως στα οστά.

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrition in Clinical Practice, μελέτες δείχνουν ότι η βιταμίνη Κ μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της οστικής πυκνότητας και στη μείωση του κινδύνου κατάγματος.

Η σελινόριζα είναι μια από τις καλύτερες διαθέσιμες πηγές βιταμίνης Κ. Έχει περίπου το 80% της ημερήσιας συνιστώμενης αξίας σε ένα μόνο φλιτζάνι. Είναι επίσης σχετικά υψηλό σε ασβέστιο, ένα άλλο βασικό μέταλλο που απαιτείται για την υποστήριξη της υγιούς ανάπτυξης των οστών και του μεταβολισμού.

3. Προστατεύει την καρδιά

Η σελινόριζα έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά. Είναι επίσης καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα. Η υψηλή χοληστερόλη είναι ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

4. Βοηθά στην πέψη

Η σελινόριζα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην προώθηση της τακτικής κένωσης του εντέρου και μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

5. Καταπολεμά τις φλεγμονές

Η σελινόριζα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των φλεγμονών. Οι φλεγμονές είναι ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για πολλές χρόνιες παθήσεις, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος και οι αυτοάνοσες παθήσεις.

6. Διατηρεί την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος

Η σελινόριζα είναι καλή πηγή βιταμίνης C, η οποία είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η βιταμίνη C βοηθά το σώμα να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις.

Πώς να την καταναλώσετε

 • Ωμή: Μπορείτε να την προσθέσετε σε σαλάτες, σούπες ή smoothies.
 • Μαγειρεμένη: Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε σε βραστά, ψητά ή τηγανητά πιάτα

Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε

 • Άτομα με ευαισθησία ή αλλεργία στο σέλινο: Η σελινόριζα ανήκει στην ίδια οικογένεια με το σέλινο, και άρα μπορεί να προκαλέσει παρόμοια συμπτώματα αλλεργίας σε άτομα που είναι αλλεργικά στο σέλινο.
 • Άτομα με προβλήματα στα νεφρά: Η σελινόριζα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και φώσφορο, ουσίες που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη λειτουργία των νεφρών.
Scroll to Top