Αυγά ορτυκιού: Η τροφή που αντιμετωπίζει τις αλλεργίες, προστατεύει το θυρεοειδή και βοηθάει στην πέψη

τροφή, αυγά

Αυτή η τροφή είναι μικρή στο μάτι (δηλαδή σε μέγεθος) αλλά είναι εκπληκτικά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Δείτε ποια είναι και που μας ωφελεί.

Αποτελεί ιδανική επιλογή αν θέλετε ένα τρόφιμο που να είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και να σας την παρέχει χωρίς να σας προσφέρει πολλές θερμίδες.

Η διατροφική αξία που έχουν τα αυγά από ορτύκι

Τα αυγά ορτυκιού είναι μικρά, επομένως τρία έως τέσσερα από αυτά ισοδυναμούν περίπου με το μέγεθος μερίδας ενός αυγού κότας.

Ένα αυγό ορτυκιού (9 γραμμάρια) περιέχει:

 • Θερμίδες: 14
 • Πρωτεΐνη: 1 γραμμάριο
 • Λίπος: 1 γραμμάριο
 • Υδατάνθρακες: 0 γραμμάρια
 • Φυτικές ίνες: 0 γραμμάρια
 • Χολίνη: 4% της Ημερήσιας Ποσότητας
 • Ριβοφλαβίνη: 6% Ημερήσιας Ποσότητας
 • Φολικό οξύ: 2% Ημερήσιας Ποσότητας
 • Παντοθενικό οξύ: 3% Ημερήσιας Ποσότητας
 • Βιταμίνη Α: 2% Ημερήσιας Ποσότητας
 • Βιταμίνη Β12: 6% Ημερήσιας Ποσότητας
 • Σίδηρος: 2% Ημερήσιας Ποσότητας
 • Φώσφορος: 2% Ημερήσιας Ποσότητας
 • Σελήνιο: 5% Ημερήσιας Ποσότητας

Τα οφέλη από την κατανάλωσή τους

Παρόλο που είναι τόσο μικρά, αυτά τα αυγά είναι εκπληκτικά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Ένα μόνο αυγό ορτυκιού παρέχει ένα σημαντικό κομμάτι των ημερήσιων αναγκών σας σε βιταμίνη Β12, σελήνιο, ριβοφλαβίνη και χολίνη, μαζί με λίγο σίδηρο, όλα σε μια ποσότητα που περιέχει μόνο 14 θερμίδες.

Το σελήνιο και η ριβοφλαβίνη είναι σημαντικά θρεπτικά συστατικά που βοηθούν το σώμα σας να διασπάσει το φαγητό που τρώτε και να το μετατρέψει σε ενέργεια. Το σελήνιο βοηθά επίσης στη διασφάλιση της υγιούς λειτουργίας του θυρεοειδούς .

Παράλληλα, η βιταμίνη Β12 και ο σίδηρος διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και συμβάλλουν στη διατήρηση των βέλτιστων επιπέδων ενέργειας μέσω του ρόλου τους στο σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Επιπλέον, η χολίνη είναι απαραίτητη καθώς βοηθάει το σώμα σας να παράγει ακετυλοχολίνη, έναν νευροδιαβιβαστή που στέλνει μηνύματα από το νευρικό σας σύστημα στους μύες σας.

Ένα αυγό ορτυκιού περιέχει μόνο 14 θερμίδες, αλλά είναι πλούσιο σε μια ποικιλία βιταμινών και μετάλλων, όπως σελήνιο, ριβοφλαβίνη, βιταμίνη Β12 και χολίνη

Τα αυγά ορτυκιού είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και γεμάτα αντιοξειδωτικά που ενισχύουν την υγεία που μπορεί να βοηθήσουν στην αναστροφή της κυτταρικής βλάβης και στη θεραπεία των συμπτωμάτων αλλεργίας.

Μια μελέτη 7 ημερών σε 77 άτομα με αλλεργική ρινίτιδα διαπίστωσε, ότι συμπτώματα, όπως το φτέρνισμα, η συμφόρηση και η καταρροή βελτιώθηκαν μέσα σε 1 ώρα από τη λήψη ενός συμπληρώματος αντιοξειδωτικού από το αυγού ορτυκιού και ψευδαργύρου. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν οι ενώσεις του αυγού από μόνες τους ήταν η αιτία για τα οφέλη αυτά.

Επιπλέον, μια μελέτη σε ποντίκια διαπίστωσε ότι ο κρόκος αυγού ορτυκιού ανακούφισε τα συμπτώματα της ηωσινοφιλικής οισοφαγίτιδας, μιας σοβαρής φλεγμονώδους κατάστασης που προκαλείται από τροφικές αλλεργίες.

Αν και αυτά τα ευρήματα είναι ελπιδοφόρα, χρειάζεται περισσότερη έρευνα σε ανθρώπους. Τα αυγά ορτυκιού περιέχουν αντιοξειδωτικά που μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της αλλεργικής ρινίτιδας και της ηωσινοφιλικής οισοφαγίτιδας. Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

Προφυλάξεις

Τα περισσότερα αυγά ορτυκιού είναι μη παστεριωμένα, που σημαίνει ότι δεν έχουν θερμανθεί για να εξοντωθούν τα επιβλαβή βακτήρια που μπορεί να υπάρχουν στο κέλυφος.

Εξαιτίας αυτού, οι έγκυες γυναίκες και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα θα πρέπει να αποφεύγουν τα αυγά ορτυκιού ή να βεβαιώνονται ότι είναι πλήρως μαγειρεμένα χωρίς υγρό ή ζελατινώδη κρόκο πριν τα φάνε.

Επιπλέον, εάν είστε αλλεργικοί στα αυγά , μπορεί επίσης να είστε αλλεργικοί στα αυγά ορτυκιού. Θα πρέπει να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί εάν θέλετε να δοκιμάσετε την ανοχή σας στα αυγά ορτυκιού και να το κάνετε μόνο υπό την επίβλεψη ενός γιατρού.

Είναι επίσης πιθανό να είστε αλλεργικοί στα αυγά ορτυκιού ακόμα κι αν δεν έχετε αλλεργία στα αυγά κότας. Εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες, θα πρέπει να τις συζητήσετε με τον γιατρό σας.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top