Η τροφή που οι γιατροί δεν συνιστούν αλλά είναι καλή για τον εγκέφαλό σας

τυρί τροφή

Αποφεύγατε αυτήν την τροφή εδώ και πολύ καιρό πιστεύοντας ότι μπορεί να κάνει κακό στην υγεία σας και στη γραμμή σας; Αν ναι, τότε ήρθε η ώρα να επαναξιολογήσετε την απόφασή σας.

Όχι μόνο ένα κομμάτι από αυτήν την τροφή κάνει το φαγητό σας πιο νόστιμο, αλλά βοηθά επίσης τον εγκέφαλό σας να λειτουργήσει καλύτερα. Σωστά διαβάσατε. Μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Nutrients, υποδηλώνει ότι αυτή η τροφή συσχετίζεται με καλύτερη γνωστική υγεία στον ηλικιωμένο πληθυσμό.

Ως εκ τούτου, σκεφτήκαμε να μοιραστούμε μαζί σας μερικούς νόστιμους τρόπους για να συμπεριλάβετε την τροφή αυτή στη διατροφή σας. Αλλά θυμηθείτε, το μέτρο είναι το μυστικό.

Τυρί και υγεία του εγκεφάλου: Ποια είναι η σχέση τους

Ανακαλύφθηκε στους αρχαίους πολιτισμούς κατά την άνοδο της γεωργίας και την εξημέρωση των αιγοπροβάτων για το γάλα τους. Τυχαία, όταν το γάλα έμεινε έξω στον ήλιο για ώρες, έγινε ξινό και τα συστατικά της πρωτεΐνης έπηξαν. Όταν το υγρό μέρος, ή ο ορός γάλακτος, στραγγίστηκε και αφαιρέθηκε, αφήνοντας μόνο το τυρόπηγμα, οι αγρότες συνειδητοποίησαν ότι είχε ευχάριστη γεύση.

Από τότε, χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν πειραματιστεί με την τυροκομία, διαφοροποιώντας τους τύπους γάλακτος, την παλαίωση και την ωρίμανση, χρησιμοποιώντας διαφορετικά πρόσθετα όπως αλάτι ή οξύ για να παράγουν μοναδικές υφές και γεύσεις. Η Ινδία είναι γνωστή για την ήπιας γεύσης μαλακό πάνερ της, η Ελλάδα ανακάλυψε την αλμυρή φέτα από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα και η Σαρδηνία το σκληρό, πικάντικο τυρί για τρίψιμο που ονομάζεται Pecorino Romano.

Το τυρί είναι μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά γαλακτοκομική τροφή, η οποία παρέχει πρωτεΐνες, λίπη και μέταλλα. Μερικά σκληρά τυριά, που περιέχουν λίγη υγρασία όπως το Parmigiano-Reggiano και το παλαιωμένο τσένταρ, αποθηκεύονται εύκολα και δεν χρειάζονται ψύξη. Το τυρί μπορεί να είναι καλύτερα ανεκτό από το γάλα σε μερικούς ανθρώπους, επειδή έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λακτόζη, ένα είδος σακχάρου που δεν χωνεύεται εύκολα, εάν δεν διαθέτουν το ένζυμο για τη διάσπασή του.

Τι έδειξε η μελέτη για το τυρί

Σύμφωνα με τους ειδικούς υγείας, οι γνωστικές διαταραχές συμπεριλαμβανομένου του Αλτσχάιμερ είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα υγείας που απασχολούν τον κόσμο, ενώ ο τρόπος ζωής και η κακή διατροφή είναι οι κύριοι ένοχοι.

Αυτή η μελέτη δείχνει πώς μια βασική (και νόστιμη) αλλαγή στη διατροφή σας μπορεί να συμβάλει στην υγεία του εγκεφάλου. Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε 1.516 συμμετέχοντες από το Τόκιο της Ιαπωνίας, ηλικίας 65 ετών και άνω. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, μετρήθηκαν οι γνωστικές τους ικανότητες, μαζί με άλλους παράγοντες όπως η ηλικία, τα προγράμματα άσκησης και οι γενικές διατροφικές συνήθειες.

Μέχρι το τέλος της μελέτης, διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν τακτικά τυρί ήταν πιο πιθανό να θυμούνται τα πράγματα καλύτερα. Διαπιστώθηκε επίσης ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν  τυρί στη διατροφή τους τακτικά, έτρωγαν μια πιο διαφορετική ποικιλία τροφών.

5 τρόποι για να προσθέσετε το τυρί στη διατροφή σας

Το τυρί περιέχει: Ασβέστιο, πρωτεΐνη, φώσφορο, βιταμίνη Β12, βιταμίνη Α. Τα θρεπτικά συστατικά του τυριού ποικίλλουν.

Ένα μισό φλιτζάνι μαλακό τυρί όπως το τυρί cottage με 4% πλήρη λιπαρά έχει περίπου 120 θερμίδες, 14 g πρωτεΐνης, 3 g κορεσμένων λιπαρών και 80 mg ασβεστίου.

Τα περισσότερα τυριά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο με 300-450 mg ανά μερίδα, επειδή το αλάτι είναι βασικό συστατικό για τη συγκράτηση της υγρασίας και την πρόληψη της υπερανάπτυξης βακτηρίων.

Ωστόσο, ορισμένα τυριά όπως το κατσικίσιο, η μοτσαρέλα με πλήρες γάλα και το ελβετικό τυρί έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο με μόνο 50-100 mg ανά μερίδα.

Πώς μπορείτε να προσθέσετε το τυρί τη διατροφή σας:

  1. Με ένα ποτήρι κρασί
  2. Στη σαλάτα
  3. Τυρί κρέμα αντί για μαγιονέζα
  4. Μασκαρπόνε αντί για βούτυρο
  5. Σαν επιδόρπιο

1. Με ένα ποτήρι κρασί

Ο κλασικός συνδυασμός κρασιού και τυριού είναι επιτυχής. Επιπλέον, αρκετές μελέτες έχουν βρει ότι το κόκκινο κρασί, σε ελεγχόμενη μερίδα, μπορεί να επηρεάσει θετικά την υγεία του εγκεφάλου σας.

2. Στη σαλάτα

Οι σαλάτες έχουν την καλύτερη γεύση όταν είναι τραγανές και στεγνές, με μέτριο dressing.  Κόωτε ένα κομμάτι τυρί της επιλογής σας, ξύστε λεπτές στρώσεις και προσθέστε το στη σαλάτα σας.

3. Τυρί κρέμα αντί για μαγιονέζα

Κάθε κουταλιά της σούπας μαγιονέζα με πλήρη λιπαρά έχει 94 θερμίδες και 10 γραμμάρια λίπους. Μια κουταλιά της σούπας τυρί σε κρέμα έχει 30 θερμίδες και μόλις 2,5 γραμμ. λιπαρά. Πρόκειται για μια αντικατάσταση που μειώνει τις θερμίδες χωρίς να στερείται γεύσης και νοστιμιάς.

4. Μασκαρπόνε αντί για βούτυρο

Το βασικό συστατικό του τιραμισού αποτελεί ένα εξαιρετικό υποκατάστατο για το βούτυρο. Το μασκαρπόνε έχει πλούσια και απολαυστική γεύση, με μόλις 62 θερμίδες ανά κουταλιά της σούπας (σε σύγκριση με τις 102 θερμίδες του βουτύρου). Δηλαδή 40% λιγότερο φορτίο.

5. Σαν επιδόρπιο

Αντί να προτιμήστε ένα γλυκό με πολλές θερμίδες, δοκιμάστε να φάτε λίγο χτυπημένο τυρί ρικότα με μούρα ή κομμένα φρούτα για να ικανοποιήσετε τη λαχτάρα σας για κάτι γλυκό.

Scroll to Top