Site icon Όλο Υγεία

Ιταλίδα προγιαγιά που έζησε ως τα 101 μοιράζεται τη συνταγή με τα αυγά που της χάριζε ζωή

Φωτογραφία: KRISTINE GASBARRE για το TheHealthy

Μια Ιταλίδα προγιαγιά που έζησε μέχρι τα 101 χρόνια αποκαλύπτει τη συνταγή με τα αυγά που θεωρούσε μυστικό της ζωής της. Μια απλή καθημερινή συνήθεια που, όπως λέει, την κρατούσε δυνατή.

Στα 101 της εργάζεται 6 ημέρες την εβδομάδα και αποκαλύπτει τα μυστικά της μακροζωίας της

Ιταλίδα προγιαγιά φαίνεται να έζησε πολλά χρόνια χάρη σε μια συνταγή με αυγά που λάτρευε να τρώει

Η μακροζωία επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, με βασικούς να είναι ο υγιεινός τρόπος ζωής, η φυσική δραστηριότητα, η διατροφή και η αποφυγή βλαβερών συνηθειών όπως το κάπνισμα. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JMIR Public Health Surveill αναδεικνύει ότι παράγοντες όπως η μη χρήση καπνού, η επαρκής σωματική άσκηση, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και το φυσιολογικό βάρος σχετίζονται με αυξημένο προσδόκιμο ζωής.

Συγκεκριμένα, η τήρηση τεσσάρων ή πέντε υγιεινών συνηθειών συσχετίστηκε με αύξηση του προσδόκιμου ζωής κατά 6-7 χρόνια σε σύγκριση με όσους δεν τηρούν περισσότερες από μία τέτοιες συνήθειες. Αυτό καταδεικνύει τη σημαντικότητα της υιοθέτησης ενός ολιστικού και ισορροπημένου τρόπου ζωής για την επίτευξη μακροζωίας και καλύτερης ποιότητας ζωής.

Η Kristine Gasbarre Qaderi, 20 χρόνια στη δημοσιογραφία υγείας και ευεξίας, μοιράστηκε το μυστικό της προγιαγιάς της που της χάριζε χρόνια ζωής. Πρόκειται για ένα γεύμα γεμάτο θρεπτικά στοιχεία και φτιαγμένο από υλικά που διατηρούνται στο ντουλάπι, ιδανικό τόσο για την υγεία όσο και για τον προϋπολογισμό.

Φωτογραφία: KRISTINE GASBARRE για το TheHealthy

Συχνά για τη μακροζωία προτείνεται η μεσογειακή διατροφή, όμως τα φρέσκα ψάρια και λαχανικά μπορεί να είναι ακριβά και να απαιτούν άμεση κατανάλωση πριν χαλάσουν. Η Kristine Gasbarre, τιμώντας την καταγωγή του παππού της, πέρασε έναν χρόνο στην Ιταλία και ανακάλυψε από κοντά πως οι Ιταλοί τρώνε συχνά κάτι που θεωρείται αμερικανική βασική τροφή: το ταπεινό, αλλά πολύτιμο αυγό.

Περισσότερα από 100 χρόνια πριν, όταν οι προπαππούδες της μετακόμισαν από την περιοχή έξω από τη Ρώμη στις Ηνωμένες Πολιτείες, έφεραν μαζί τους αυτή την παράδοση. Για να ταΐσει τα δώδεκα παιδιά της οικογένειας στην Πενσυλβάνια, ο προπάππους επέλεξε σοφά να εγκατασταθούν σε μια φάρμα στα Όρη Allegheny, ένα τοπίο που θύμιζε πολύ το ορεινό χωριό τους στην παλιά πατρίδα. Ο παππούς είχε περιγράψει τη ζωή τους λέγοντας πως μεγάλωσαν «από τα αγαθά της γης».

Η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα των προγόνων της προκαλούν ακόμα θαυμασμό. Στο Abruzzo, λένε συχνά πως οι κάτοικοι είναι «δυνατοί σαν τα βουνά».

Η καλύτερη άσκηση που χαρίζει μακροζωία και δημιουργεί νέα εγκεφαλικά κύτταρα

Τι περιλαμβάνει η συνταγή της προγιαγιάς

Η διατροφή τους ενδέχεται να είχε καθοριστική συμβολή στη μακροζωία τους. Στα είκοσι της, η Kristine έζησε μόνη για πρώτη φορά όταν ο παππούς της αποκάλυψε το αγαπημένο φαγητό της προγιαγιάς της, μια απλή, καθημερινή επιλογή που της έδινε ενέργεια για να μεγαλώσει τόσα παιδιά, να φροντίζει το σπίτι και να δουλεύει στη φάρμα. Ως μετανάστες, το οικογενειακό εισόδημα ήταν περιορισμένο. Όταν η προγιαγιά της έφυγε από τη ζωή το 1997, σε ηλικία 101 ετών, η Kristine ήταν ακόμα στο λύκειο και δεν είχε προλάβει να τη ρωτήσει πώς φρόντιζε την υγεία της. Το πιάτο αυτό, σύμφωνα με τα λόγια του παππού, ίσως έπαιξε ρόλο.

Τα υλικά του πιάτου:

Η Gasbarre σημειώνει πως η προγιαγιά της ήταν πιστή στις ιταλικές παραδόσεις, οπότε πιθανότατα μαγείρευε τα αυγά σε λίγο ελαιόλαδο στο τηγάνι.

111χρονος αποκαλύπτει πώς το κρασί και τα γλυκά τον βοήθησαν να γίνει αιωνόβιος

Γιατί αυτό το πιάτο με αυγά είναι τόσο θρεπτικό;

Τα αυγά θεωρούνται από τις πληρέστερες πηγές πρωτεΐνης, παρέχοντας περίπου 7 γραμμάρια το καθένα. Επιπλέον, ένα αυγό προσφέρει:

Τα αυγά πλέον δεν θεωρούνται απαγορευτικά λόγω χοληστερίνης, καθώς έχουν αναγνωριστεί τα πολλαπλά τους οφέλη για την υγεία. Για επιπλέον πρωτεΐνη, μπορεί να προστεθούν και ασπράδια αυγών.

Η σάλτσα μαρινάρα, εφόσον επιλεγεί προσεκτικά, μπορεί να προσφέρει σημαντικά διατροφικά οφέλη. Η εταιρεία Ragu αναφέρει τα εξής συστατικά:

Τι σημαίνει αυτό:

Ο αρακάς, ανήκει στα όσπρια, μια κατηγορία τροφών που έχει συνδεθεί με μακροζωία. Η Ιατρική Σχολή του Harvard αναγνωρίζει τα εξής χαρακτηριστικά του:

Μισό φλιτζάνι μαγειρεμένου πράσινου αρακά προσφέρει 4 γραμμάρια πρωτεΐνης και 12 γραμμάρια σύνθετων υδατανθράκων, εκ των οποίων το ένα τρίτο είναι φυτικές ίνες. Αυτό σημαίνει πως τα φυσικά σάκχαρα είναι μόλις 8 γραμμάρια.

Η Kristine Gasbarre σημειώνει πως, με την προγιαγιά και τον παππού της πλέον να έχουν φύγει από τη ζωή, δεν υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα για το πώς ακριβώς μαγείρευε τα αυγά. Ωστόσο, επικρατεί η εικόνα αυγών ομελέτας (scrambled eggs), ίσως επειδή ο παππούς της το είχε αναφέρει ή επειδή, όπως λέει η ίδια, πρόκειται για έναν από τους πιο γρήγορους τρόπους να φτιαχτεί το πιάτο.

Η προγιαγιά της ήταν επίσης γνωστή για τη συνήθεια να ξεκινά τη μέρα της με καφέ από καφετιέρα και ένα πολύ μικρό ποτήρι κόκκινο κρασί, μερικές φορές ακόμα και για πρωινό, αλλά μόνο σαν γιορτή όταν δεχόταν επισκέψεις μετά την εκκλησία.

Μακροζωία: 6 τροφές που τρώνε όσοι έχουν ξεπεράσει τα 100, σύμφωνα με μελέτη

Επίσης, χαρακτηριζόταν από πολύ γέλιο, κάτι που, σύμφωνα με έρευνες, μπορεί να συμβάλλει επιστημονικά στη μακροζωία.

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης είναι αρχισυντάκτης του «Όλο Υγεία». Έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Exit mobile version